Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

3. 9. 2009 11:36
no a nebo taky ne

Ten vztah se změní na vztah plátce daně - výběrčí daně. Chceš vystudovat vysokou školu? Tak zaplať. Zatím je určitá konkurence mezi státními a vysokými školami - student volí, zda státní školou zadarmo (s nějakou kvalitou, nějakými službami), a nebo soukromou (která se mu musí podbízet jinak, třeba se zvýšenou kvalitou výuky). Ale i ta státní se musí prát o své studenty, protože za ně dostává od státu dotace - i třeba prestiží, věhlasnými vědci a  profesory. No ale, když se bude platit všude, tak kdo by se staral o kvalitu ,škol je málo, zájemců hodně...

0 0
možnosti
A

ac97c

3. 9. 2009 12:02
Re: no a nebo taky ne

Podle zkušeností známých, co studovali soukromé školy v ČR je jejich kvalita  mizerná. V podstatě se platbou školného na soukromých školách kupuje diplom a ten dostane každá lama s mizernými znalostmí, stačí jen když včas platí školné. Tudíž je jasné, že v našem prostředí není školné všemocným lékem na kvalitu studia ale jen prostředkem jak tahat od občanů, tentokrát studentů, další peníze vedle již tak vysokých daní, mimojiné i na školství.

0 0
možnosti
K

ka-p

3. 9. 2009 11:02
Školné už platíme

Obávám se,že vaše argumentace kulhá na obě nohy. VŠ studium není v naší zemi v žádném případě zadarmo.Máme 2 studenty.Syn-PFUK,dcera-2.LFUK v Praze. Náklady spojené se studiem dělají u každého z nich +- 9.000,.Kč/měsíc.Tj. celkem 18.000,- /M.V uvedené částce je zahrnuto ubytování, cestování z a do místa, cestování v místě, stravování,studijní pomůcky a nijak vysoké kapesné.Za 10 měsíců, odečítám prázdniny,to dělá 180.000,- Ikdyž vyděláváme oba nadstandardně, ubezpečuji Vás, že to sakra cíítíme. Připočtu-li ještě náklady spojené s pobytem dětí doma,jsme nepochybně na částce převyšující průměrný roční plat.A na ten,jen na okraj, nedosáhnou víc jak 2/3. Stát dál  natahuje ruku.Je krize,zvýšíme ti daně,pojištění, poplatky za vstup do ordinace lékaře, za to, že lékárník podá krabičku s léky atd.A teď ještě i školné!Zatímco každý s ŽL odepíše i holuby z nosu, PO se podílí na daňových příjmech necelými 9%, tak na zaměstnancích se stát zahojí. A oplátkou dostáváme velké ho..

0 0
možnosti
PJ

DarkSicek

3. 9. 2009 11:25
Re: Školné už platíme

Ono se da i pri studiu pracovat, vime? A netvrdte mi, ze na to pro same studium nemaji cas. Moznosti je spousta, ale hledat reseni je vzdy tezsi, nez si postezovat. To chapu. Taky mam studium za sebou a z vetsi casti jsem si ho financoval sam. Clovek proste musi pracovat s tim co ma a nebo se postarat aby mel. Ale vypocitavat vase naklady jako skolne je naprosto zvrhle.

Ja bych taky rad jezdil ve Ferrari, ale kdyz na nej nemam, tak asi nebudu. Natoz si jeste stezovat, jak je jeho provoz drahy.

0 0
možnosti
A

ac97c

3. 9. 2009 10:42
Doufám, že ti co vystudovali bez školného

a kážou o školném budou ochotni to školné zpětně doplatit, když přece nic není zadarmo. Také bych zavedl školné na střední školy, dále bych zavedl různé poplatky za státní služby, nic není zadarmo. Doufám, že se také recipročně sníží daně, protože když není nic zadarmo a za všechno by se mělo platit jsou státní instituce a veřejné školství k ničemu. Rv

0 0
možnosti
VK

vava

3. 9. 2009 9:39
Dnes ještě lidé nechápou, že nic není zadarmo

jenom to někdy zaplatí jiný. Pokud VŠ studium zdarma, pak je to diskriminace těch, kteří by rádi studovali, ale s IQ 90 to je těžké. Neměli by potom inkasovat odškodné od státu ve výši školného studujících.  Ještě jednou : Nic není zadarmo.

0 0
možnosti
ZH

Zuzana Hejná

3. 9. 2009 9:11
souhlas

R^ Jen to školné samo o sobě nic neřeší - je třeba pořádná reforma vzdělávání, od ZŠ až po post-doc, školné je součástí. Jinak co já vím, vysoké školy považují marketing za sprosté slovo.

0 0
možnosti
ZZ

hasmen

3. 9. 2009 9:09
Autore...

Vy jste si určitě svá studia platil,co? :-)

0 0
možnosti
A

ac97c

3. 9. 2009 10:42
Re: Autore...

R^

0 0
možnosti
J

Jxyz

3. 9. 2009 9:06
chybka

mate tam chybu, elektronicky jde naopak v soucasne dobe zaplatit skoro na vsech VS v CR.

A jinak marketingove oddeleni mi prijde jako zbytecny napad - kazda skola se bude samozrejme prezentovat jako ta nejlepsi. Lepsi je pohledat informace na internetu, treba od starsich studentu, nebo od absolventu. A i u nas se delaji dny otevrenych dveri, na studijnim oddeleni vam taky urcite poskytnou potrebne informace (nebudou vas teda cekat primo na nadrazi jako v anglicke skole :-))

0 0
možnosti
O

OpalenySpoluobcan

3. 9. 2009 8:16
ale ono

to není jenom ve školném, autore. To jsi to zjednodušil příliš a informační úroveň článku je potom nulová, spíše populistická. Je to ve spoustě dalších věcí - dlouholetý vývoj, britský přístup k věcem a lidem, atd.!!

0 0
možnosti
  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.