Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
O

owner26

11. 12. 2008 11:09
Nešťastná shoda okolností

Netýká se to jen lyží, ale i obecně. Vždy se můžou věci vyvinout tak, že někdo utrpí újmu. To ovšem nemusí znamenat, že se někdo automaticky dopustil trestného činu. V tomhle případě byly následky, bohužel, veliké. Judikát soudu popsal i proces kterým k takovému rozhodnutí dospěl. Krátce: soud vzal jako podpůrný pramen práva pravidla lyžování (logicky, protože nelze každou, byť hypotetickou událost života ošetřit zákonem. Kvůli každému prdu není potřeba dělat zákon), ale hlavně se soud zabýval tím, zda se lyžař choval neadekvátně. To soud nezjistil. Závěr: došlo ke střetu s tou holčičkou, ale ne v důsledku toho, že by lyžař spáchal trestný čin.

Nežijeme ve vypolstrované cele a prostředí kolem nás je nám různou měrou nebezpečné. Speciálně lyžování, kde jezdíme rychlostí podobnou jak v autě ve městě, ale chráněni jen vlastní tělesnou schránkou místo ochranné klece, pásů airbagů.

0 0
možnosti
KK

Lisinha

11. 12. 2008 13:02
Re: Nešťastná shoda okolností

Asi tak.

Nemluvě o tom, že stejný zdravý rozum říká, že na sjezdovce jest kluzký a tvrdý sníh proměnlivé kvality, lidé, kteří se hejbou a ne vždy dokonale kontrolovaně, lyže a prkna s ostrýma hranama atp.

Připomnělo mi to ten případ, jak kdosi žaloval Lesy ČR nebo správu CHKO nebo koho, že mu padající strom zabil tatínka. Nevím, jak to dopadlo, ale taky se diskutovalo, že když sakra někdo leze do lesa, tak musí počítat s tím, že uklouzne na jehličí nebo ho sežerou srny. To je to samo.

0 0
možnosti
XX

pivak

11. 12. 2008 11:09
Nechapu

Proc by na to meli byt specialni zakony, svoji nedbalosti zpusobil ublizeni na zdravi, na to paragrafy jsou. Na pohyb po chodniku taky nejsou specialni zakony, ale kdyz budu behat po meste, srazet pri tom lidi na chodnik a nekdo se zrani, tak me taky zazalujou.

0 0
možnosti
RJ

sifon5

11. 12. 2008 10:57
nadpis

kdyz se jdu venovat extremnimu sportu,musim pocitat s tim,ze se mi muze prihodit i zraneni, i ne vlastni vinou, s tim do toho jdu.;-)

0 0
možnosti
JD

pedr64

11. 12. 2008 11:23
Re: nadpis

to je přece blbost. To, že se věnuješ "extrémnínu" sportu ještě neznamená, že se i "extrémně chováš". ten kluk nedobrzdil u turniketů a napálil to do té holky. To s tím měla ona(nebo její otec) počítat?

0 0
možnosti
JA

SocPredator

11. 12. 2008 10:33
Co se tu řeší? Banánov

Ten člověk ublížil na zdraví a jestli měl na sobě ploutve, šnorchl nebo klobouk je přeci úplně jedno. Za chvíli Vás pokouše čokl, ale když bude patřit režisérce, tak máte smůlu :-P

0 0
možnosti
JK

ygor

11. 12. 2008 9:05
fis

Tyto pravidla, kdo je podemnou má přednost , dodržuji už více než 25 let , bohužel dávám si pozor na ty ,co jedou nademnou.

0 0
možnosti
MB

buxus

11. 12. 2008 9:00
Karma, souhlas - samozřejmě

Tohle bohužel ukazuje na celou bídu našeho soudnictví. Než skutečně používat rozum a nasadit nějaký trend u doposud nepříliš frekventovaného trestného činu (pochopitelně v rámci platných zákonů), soudce raději rozhodne alibisticky.

Způsob, jak si počínat ukázal jeden soudce v Plzni. Všiml si, obžalovaný přijel na parkoviště k soudu autem, ačkoliv měl zákaz řízení. Kromě zvýšeného trestu šel obžalovaný od soudu pěšky, soudce mu iniciativně zabavil auto jako předmět, kterým páchal trestnou činnost. Jsem přesvědčen, že tenhle soudce - co soudil toho lyžaře - by dělal jako že nic nevidí, co by si přidělával práci.

0 0
možnosti
OK

kruza_

11. 12. 2008 8:59
Souhlasím, ale jen částečně

S článkem souhlasím, ale je zvláštní jak málo lidí se pozastavuje nad takovými pravidly jako je zastavovat a stát při kraji sjezdovky, ne v uprostřed ve zůžení popř. za terénní nerovností. Dálší noční můrou dobrého lyžaře jsou děti nekoordinovaně jedoucí vpřed na laně před rodiči nejlépe na černé sjezdovce. Kdy ono lidem, kteří svá prkna a prkénka neovládají zrovna nejlépe dojde, že barvy sjezdovek mají svůj význam?

0 0
možnosti
MB

buxus

11. 12. 2008 9:05
Re: Souhlasím, ale jen částečně

Jistě, všechno má své ale, ovšem v daném případě tohle zrovna soud neřešil. Pokud by měl otec dcery spoluvinu, nebo dokonce hlavní vinu na jejím zranění, měl to říci. A neměl blábolit něco o tom, že nikdo za nic nemůže.

0 0
možnosti
JC

kalderon

11. 12. 2008 8:22
souhlasím..

dobrý den, děkuji vám za váš příspěvek. Osobně jsem se setkal s podobným názorem u svého kolegy - lyžaře. Zřejmě představa, že nezodpovídám za své chování, ale mohou za to ti ostatní a "rychlé" lyže je velmi lákavé vysvětlení. Bohužel se to prolíná chováním lidí i na silnicích apod.

0 0
možnosti
JD

pedr64

11. 12. 2008 8:18
ten verdikt mi také přišel podivný

i když u nás nejsou psaná pravidla pro sjezdovky. Když budu utíkat po chodníku a srazím a zraním jiného chodce, jsem za to odpovědný. Tedy předpokládám. Proč by to na sjezdovce mělo platit jinak?

0 0
možnosti
  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.