Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
E

ELAPHURUS

27. 7. 2010 13:01
Kde se doteď nacházela Muchova Epopej ?

A vedlo se jí tam dobře ? A existovala by dnes bez M.Krumlova ? Jen na ten zámek dejde pragocentristé pár milionků místo korupčního všimného v Matičce....

0 0
možnosti
K

kráva.nebeská

27. 7. 2010 9:32
Vážený autore,

nepokoušejte se prosím dělat z moravskokrumlovské radnice spolek pitomců. Z matičky Prahy byly srolované plesnivějící obrazy před více než padesáti lety do M. Krumlova převezeny, tam zrestaurovány a od roku 1963 vystaveny, protože Praha neměla vhodné prostory. O obrazy bylo vždy dobře pečováno! Pochybuji, že příznivcům A. Muchy někdy vadilo cestovat za jeho dílem (jen vloni na zahájení Muchovy výstavy v Brně bylo více jak polovina německy mluvících návštěvníků). 

Jaká je skutečná motivace obrazy přestěhovat se můžeme jen domýšlet, když dodnes nikomu z Galerie hlavního města Praha nechyběly. A pokud Muchovi dědicové chtějí napadnout dohody či smlouvy, jimiž jejich otec obrazy věnoval "Praze a veškerému československému obyvatelstvu", je to jejich právo - a jak sám říkáte, právo je na prvním místě, ne?

0 0
možnosti
JH

Profesor

27. 7. 2010 10:36
Re: Vážený autore,

Oni je restaurovali po večerech krumlovští občané? Nejspíše to byli restaurátoři zase z té Prahy, možná Brna, ale Krumlov k obrazům přišel jako slepý k houslím a vůbec o nic se nazasloužil. Před 50 lety tady všechno organizovala jedna partaj, takže vyčítat, co měla dělat Praha a co udělal Krumlov je absolutní nesmysl. Ten pavilon nestojí také kvůli tomu, že ve 30. letech tady byla hospodářská krize, pak fašisti, pak komunisti atd. O tom to právě je, že osud těch obrazů docela kopíruje zmatený osud Česka.

0 0
možnosti
EK

Deleter

27. 7. 2010 9:20
Mno,

autor je dost kategorický, tudíž jistě snadno doloží, že dílo patří Praze. Já mám o tom totiž vážné pochybnosti.

0 0
možnosti
JH

Profesor

27. 7. 2010 11:49
Re: Mno,

Aha, já mám pochybnosti, tak rozhoduji, že to zůstane v Krumlově! Pán je starosta Krumlova?;-D

0 0
možnosti
P

pesimista

27. 7. 2010 9:17
Je vidět, že znalosti autora o problematice Epoppeje

jsou velice tristní - už jen to spojení: jsem také z Moravských zemí

0 0
možnosti
JH

Profesor

27. 7. 2010 15:58
Re: Je vidět, že znalosti autora o problematice Epoppeje

Logika hodná nechápavého pesimisty.;-(

0 0
možnosti
JV

jafava

27. 7. 2010 9:16
Je milé vidět a slyšet, jak se naši občané hrdlí o umělecké

dílo! Tedy o místo jeho prezentace. To je v naší společnosti něco úplně nového. Avšak obávám se, že za tím povykem ve skutečnosti není láska k dílu Alfonse Muchy, ale předvolební politický kalkul.

Zveřejňování zavádějících a neúplných informací, prostě jako obvykle, hlavně když je dost kraválu kolem! A je jedno, čeho se to zrovna týká.

0 0
možnosti
PL

Karotak

27. 7. 2010 8:32
Pravda je někde kolem

Jak se rika, na kazdem sprochu pravdy trochu ... at je to tak, ci onak, tak by Praha stejne mela rict kde ji vystavi, kde jsou ty prostory pro ni, dat ji nekam zase na 20 let do archivu asi neni reseni ... a jak bylo uvedeno jinde darovaci smouva ma 2 casti, tedy pokud nesplnim obe casti, nemuze jako celek platit a tim padem Praha vlastni velkej prd :-P

0 0
možnosti

oldiess

27. 7. 2010 8:11
"jako na dlani" máme teď i Vás!

;-D "Jakým právem mne chce někdo nutit...  ...  utratit někde v Krumlově stovku (nebo kolik si to tam účtují) za vstup do jejich oprýskaného zámku"   - čili v Praze byste  měl zřejmě vstup grátis? Děláte snad v tom pyrotechnickým paláci vrátnýho?

0 0
možnosti
JH

Profesor

27. 7. 2010 8:32
Re: "jako na dlani" máme teď i Vás!

Národní galerie má každou první středu v měsíci od 18 do 20 hod. vstupné zdarma. Ideální pro krátké pravidelné setkání s výtvarným uměním. Ale i jinak - v Praze by ty obrazy vidělo desetkrát více lidí. Proto je asi Mucha právě daroval Praze a ne Krumlovu. ;-D 

0 0
možnosti
BT

bedik

27. 7. 2010 7:57
epopej...

...dle mého názoru , pokud nesplní někdo nějakou podmínku , tak má smůlu. A o nenažraných Pražácích, vzpomeňme na nebožtíka min. kultury Dostála , kterak chtěl otáčivé hlediště v jiném Krumlově a to Českém, narvat do chřtánu Národního divadla v Praze , ačkoliv to Budějovické to hezky zvládá samo...

0 0
možnosti
  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.