Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DM

Nejsem přezdívka

18. 8. 2010 21:37
Nevím, jak vy...

..ale já mám do důchodu čím dál tím dál. S úsměvem vždycky říkám: Před deseti lety jsem měl do důchod deset let. Teď mi do důchodu chybí patnáct let a za dalších deset let mě bude čekat důchod za dvacet let.

Jak jednoduché - každý rok posunout hranici odchodu do důchodu tak o dva roky a nikdo se už nikdy odchodu do důchodu nedožije. Problémy s důchody budou navždy vyřešeny.

Hořká ironie, ale ono to už bohužel tak skoro vypadá.... 

0 0
možnosti
M

mira778

18. 8. 2010 10:28
jedna takova pani (70leta)

jeste nedavno ve sparu nez to koupili vietnamci a musim rict ze cekat na to nez nekdo zabali zavinac 15 minut je docela sila.

0 0
možnosti
M

mira778

18. 8. 2010 10:29
Re: jedna takova pani (70leta)

pracovala ve sparu

0 0
možnosti
M

mira778

18. 8. 2010 10:26
a ted mi jeste reknete

z ceho si mam setrit kdyz mam tak akorat na jidlo.

0 0
možnosti
PP

ippokorny

18. 8. 2010 8:39
Důchodce s nízkým důchodem bude sociální případ

Problém bude, pokud někdo bude dostávat takový nízky předčasný důchod, že bude pod nějakým sociálním minimem. Pak mu bude muset být důchod dorovnáván a kde se na dorovnání vezmou peníze? Z té samé hromady, ze které se vyplácejí důchody. Co s tím?

0 0
možnosti
H

Host8

18. 8. 2010 11:00
Re: Důchodce s nízkým důchodem bude sociální případ

Tyto podmínky vytváří stát rozumnou daňovou politikou, bojem proti korupci apod. Proto také rozvinuté země mají progresivní daň a vyšší daně pro firmy. Rovná daň je v našich podmínkách spíše v rovině experimentů, obdobně jako důchodové fondy. To se snad rozjelo jen v jednom státě -jihoamerickém a zjistilo se, že inflace a jiné vlivy způsobily, že lidé po celoživotním spoření neměli ani  životní minimum a stát je stejně musí doplácet. Je jen škoda, že se tu neustále hazarduje různými ideologickými pokusy a nebere to konce. Nelze omezit příjmy státu rovnou daní, různými stropy a potom křičet - na nic nemáme. A zasáhuje to nejen sociální oblast, ale i podnikání. Pak se zastavují i státní investice - stavby dálnic aj. a spirála se točí dolů a dluhy rostou a celý systém se obrací i proti všem. Ta infrastruktura je především pro rozvoj podnikání.  Vždy jde jen o nastavení rovnováhy.  Sociální dávky jsou u nás v porovnání s Evropou již nyní nízké.

0 0
možnosti
L

lrklo

16. 8. 2010 22:14
Ta místa přeci vytvoří kapitalisté.

;-D;-D;-D

0 0
možnosti
MP

tridvaraz

16. 8. 2010 14:21
Trocha počtů

Od roku 1996 u nás probíhá zvyšování důchodového věku rychlostí (u mužů) 2 měsíce za rok. To znamená, že první mužové dosáhnou důchodového věku 65 let až v roce 2030 !!!! za 20 let, do té doby se budou důchodci stávat mladší "chlapci".

Samozřejmě záleží na tom, jaké by byly skutečné parametry, ale při zachování tohoto trendu by se první 70-letí novodůchodci objevili za dalších 30 let v r. 2060. Takže dnešní dvacetiletí.

0 0
možnosti
H

Host8

16. 8. 2010 11:23
Debata odborníků

V nedávné TV debatě odborníci na důch. reformu zcela vážně radili mladým ,ať si pořídí co nejvíce dětí, třeba se některé uchytí a ve stáří je uživí. Je to prý ta nejlepší důchodová reforma. Tak takové jsou skutečné záměry s důchody u nás. Toto myšlení platí pro ty nejchudší asijské a africké státy.  Vůbec se tu nepočítá s rozvojem ekonomiky a společnosti.

A ještě radili pořídit si vlastní bydlení. Tak se zřejmě počítá, že nájmy budou tak vysoké, že z důchodů je nepůjde uhradit.

"Nevíš kam na důchod?"

"U mě pod mostem je ještě místo a těš se, prý se bude stavět  novej."

0 0
možnosti
VF

vlasec

16. 8. 2010 3:18
Kratší úvazek?

Pamatuju si, že jsem na gymplu vídal takového dědulu, jak se staral o omítku a dělal spoustu dalších praktických prací coby pomocník školníka. Bylo mu už osmdesát, pořád měl radost ze života a tuto práci dělal i proto, že byl rád mezi lidmi (například právě mezi studenty).

Pracoval zhruba 20 hodin týdně pokud vůbec. Důchod už krom toho tuším také dostával, tohle byla jen brigáda. Asi by mu už dělala problém osmihodinová šichta.

Myslím, že úderem pětašedesáti let člověk neztratí schopnost pracovat. Jde to pomaleji, stojí to víc námahy a úsilí, ale pořád to jde. A jsou takoví, o které je zájem i po osmdesátce. Jedna paní prodává hranolky s rybou a nedávno slavila stovku ...

Jak už někdo trefně poznamenal, důchod dříve znamenal jen možnost pár let na tomto světě pobýt, než člověk definitivně dochodí, nyní je to naopak docela dlouhá životní epizoda, která může s trochou štěstí trvat i stejně dlouho jako produktivní věk ...

Souhlasím ale, že by pánové politici mohli rozdat z nakradeného.

0 0
možnosti
MB

MacX

16. 8. 2010 11:35
Re: Kratší úvazek?

Jasně, ten váš příklad s dědulou je pěkný. Nicméně musím opakovat - pro to, aby se starší mohli pracovně realizovat i třeba po 60tce tu musejí být obě skupiny - ti co chtějí pracovat a ti, co jsou ochotni je za jejich práci platit. I dnes je kolem nás práce dost, jen kdo ji zaplatí?

0 0
možnosti
M

marlew

15. 8. 2010 12:39
Je takový zvyk

v jisté zemi, že se staří a nepotřební naloží s malými zásobami jídla a pití /jak humánní!/ na  vor a se slovy:" je čas plout" se za doprovodu celého rodu nechají - nedobrovolně dobrovolně - odrazit od břehu a pustit volně po moři...

Taky to mám už "za pár", tak se budu snažit hodně pracovat; počítám, že cesta do oné země bude asi dost drahá... Zatím se jen poohlížím po nějakém plavidle...

0 0
možnosti
V

Vikina2

12. 8. 2010 20:28
Opět mimo mísu

problém uživení důchodců není vůbec v demografii. Že to říkají politici, budiž, jsou to zločinci z povolání, že novináři - inu, jsou to placení (a hloupí) pohůnci vlády, ale že to žerou normální lidi, to svědčí o nízké úrovni myšlení. Problém je v tom, aby bylo vůbec kde pracovat a co vyrábět (hlídači parkovišť a slečny v kinech to nevytrhnou, navíc nic nevyrábí), aby měli práci aspoň ti šedesátiletí. Pak už je to jen otázka produktivity práce, ničeho jiného. Jestliže ovšem naši politici nechali zlikvidovat většinu továren (samozřejmě za úplatek), jestliže jen rozkrádají vybrané daně, způsobují nárůst nezaměstnanosti, pak nakonec musí sáhnout na chudé a sebrat jim, co se dá (nebo, jako  v případě důchodců, nic nedat). A hloupí blogeři pak píšou moudra o přebytku důchodců. Kdyby zde nebyla korupce, mohli by mít dnešní důchodci dvojnásobek (z těch korupčních peněz).

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

12. 8. 2010 20:37
Re: Opět mimo mísu

Politici ty továrny nezlikvidovali. Kdyby někdo to zboží za cenu za kterou to ty továrny vyrobily koupil pak by ty továrny přežili i to "rozkradení".

Pokud se podíváte tak ve "východním bloku" krachovali továrny všude, bez ohloedu na stát, protože za západem zaostávali, technologii nahrazovali počtem zaměstnanců atd... Ale drahých zaměstnanců. NE těch čínských kterým stačí dostat na jídlo a střechu nad hlavou.

0 0
možnosti
  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.