Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PKL

Politicky korektní lež

18. 10. 2010 0:22
????

Je ale zajímavé, že hladomory trpí nejvíce režimy totalitní, tedy takové, které se snaží ve jménu nějaké vyšší idey společnost centrálně organizovat,

No, neřekla bych, že v afrických zemích by byla nějaká centrální organizace;-D

A taky je otázka, zda konkrétně v té africe nepřivedou k moci právě ty hladomory a nevzdělanost. Přičemž ten vládce nevládne natolik, aby měl narozdíl od komunistických vládců kontrolu nad celou zemí. Někde je i více skupin rebelů atd.

Nejhorší je asi totální chaos.

0 0
možnosti
PK

repanak

12. 10. 2010 14:48
Pane Dvořáku, doufám že ježdění po moři

rozumíte lépe než politekonomii. Jen co dovoluje prostor - aby tento systém mohl existovat musí dosáhnout jak výrobní síly tak i výrobní a společenské vztahy určité niveau a nikdy nic není na věky.  A ty báchorky jak bohatí se rozdělí s chudými ... on i Gates to nedělá z čisté lásky. Vaše logika - více kapitalismu, více blahobytu je obrácené uvažování, které nám bylo vnucováno před padesáti-šedesáti lety - budeme se mít dobře, když nám to buržousti nebudou kazit.

0 0
možnosti
UC

emersonskej

12. 10. 2010 11:00
Mimochodem...

..kde je kaktusák... tady má takové pěkné, šťavnaté téma a on nikde...;-D

0 0
možnosti
UC

emersonskej

12. 10. 2010 10:59
Dobře napsáno

Karma R^

0 0
možnosti
PH

petrph

12. 10. 2010 9:57
kapitalismus je teď out

Neboť už se několik desítek let (na Západě, k nám to přišlo později) pyšně mluví o postkapitalistické společnosti, ve které sice zůstávají jakési ty základy kapitalismu (jakáž takáž konkurence na trhu, soukromé vlastnictví, ..), ale jinak, slovy klasika převažují samá pozitiva, všichni včetně dělníků se mají báječně, služby tvoří skoro polovinu produkce, většina státních výdajů jde na sociální podpory, místo pravých majitelů vládnou firmám placení manageři,ostatně i firmy jsou dílem s.r.o a dílem a.s. (ani v jedněch vlastně nikdo za nic neručí), a když jdou firmy dolů, tak přiskočí stát a sype miliardy. A takhle to vypadá.

Hádám že by návrat k normálnímu kapitalismu, kde opravdu platilo, "každý za svoje a podle svého", neškodil:-)

0 0
možnosti
GMV

Glock Mark VII..

12. 10. 2010 9:17
kapitalismus je velmi adaptabilní

Vpodstatě v každé dekádě je ten kapitalismus trochu odlišný - předminulá dekáda byla o IT, minulá o ekologii, další bude o něčem jiném.

Jiné hospodářské systémy jsou rigidní a právě ta jejich rigidnost je v průběhu času ničí.

.

Ahmadineřád má smůlu, on je prostě Don Quiote a bojuje s větrnými mlýny.

0 0
možnosti
P

pehavecm

12. 10. 2010 8:50
kapitalismus - socialismus

Pro ellukase - kapitalismus NENÍ dobrý nebo zlý, ani mravný nebo nemravný ale JE PŘIROZENÝ, protože se vyvinul přirozeně (nikdo ho nikdy "nebudoval") a je založený na tom, jak lidé pŕirozeně myslí, konají a rozhodují se. Člověku je bližší košile než kabát, z cizího (tedy ze státního) krev neteče a peníze jsou pro naprostou většinu lidí (i pro VŠECHNY lidi práce a zvlásťe pro odboráře, který tak zuřivě odmítají kapitalismus!!!) až na prvním místě.

Socialismus je založen na nerealistické vizi zrušení (zákazu) lidské přirozenosti. Ty a tobě podobní požadujete, aby se lidé chovali nepřirozeně, aby mysleli a zejména se rozhodovali nepŕirozeně a to ve jménu vyššího, kolektivního nebo budoucího "dobra". Jelikož je to v rozporu s lidskou pŕirozeností, socialismus zcela nevyhnutně vždy skluzne k omezování lidské svobody, k čemu už dnes Evropský svaz směŕuje - a levice tomu nadšeně tleská.

0 0
možnosti

ellukas

12. 10. 2010 19:27
Tak žádný kapitalismus se přirozeně

nevyvinul, vždy ho podnítil stát a státní násili, Francie- Colbert, Rusko - Petr Veliký, Anglie - výhánění rolníků  z půdy, Japonsko - odstřelování dělovými čluny.

Kde na světě se rozvinul kapitalismus bez státních intervencí?

0 0
možnosti
N

Nika.meil

12. 10. 2010 8:01
Ano....

Naprosto souhlasím,karma R^ .

0 0
možnosti

ellukas

12. 10. 2010 7:58
Kapitalismus byl mrtvý

ještě než se narodil. Těžko se něco může narodit živé, pokud je to v rozporu s lidskou přírozeností.

0 0
možnosti