Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AH

nyny.

16. 7. 2009 15:42
2

zda jako fyzická osoba mám datovou schránku zřízenou či nikoli a podle toho postupovat s písemnostmi. Abych nežila v blahé naději, že když je datová schránka prázdná, že je vše ok a plechovka nepřetékala obsílkami a písemnostmi. V tomhle státě je totiž možné naprosto všechno. A k té fikci, dost nechápu, jak může v dnešní době, kdo dokazovat, že nebyl doma. V pasu razítka nejsou, víza taky ne (pokud enjedete mimo EU nebo do vízových zemí), kdo by si 10 let schovával letenku či vaucher. A mmch těch 10 let či 5 let není zas až tak vycucané z prstu, páč speciálně ti Plzenští vymáhali ty pokuty hezky až v termínu před promlčením, aby byly co největší úroky a mastná exekuce.No ale kdyby ty datové schránky fungovaly, je to fajn.

0 0
možnosti
GKB-

Glock každopádně bez -e

16. 7. 2009 17:18
Re: 2

OD 1.7.2009 automaticky vznikají datové schránky úřadům, st. organizacím, samosprávě, právnickým osobám a živnostníkům. Fyzické osoby jen pouze na vlastní žádost, nikoliv automaticky. Součástí systému dat. schránek bude samozřejmě i vyhledávání (asi jen přístupné pro úřady).

0 0
možnosti
AH

nyny.

16. 7. 2009 15:37
inu

Jak již bylo popsáno níže, nové je vpodstatě jen to, že pokud si nevyzvednete, hodí vám to do schránky. Jinak je pravda, že člověk je rukojmím pošťačky, případně žijících chuligánů. Jeden kolega měl s poštou problémy proto, že se periodicky někdo bavil tím, že do schránek strkal zapálené sirky,takže vše v nich vždy shořelo. Moje kamarádka zas byla obětí pošťačky, nikdy se nedozvěděla, zda to byla flinkárna, nebo nějaký osobní problém . Zásadně do schránky nedostávala upozornění o uložení zásilky (no když neví, tak si těžko může vyzvednout). Stejně jako kdosi v diskusi byla obětí podvodu s pokutou. Nikdy MHD nejezdila, takže těžko mohla nějakou pokutu čekat. Nikdy neobdržela oznámení, upomínku, soudní předvolání...nic. Až exekuce na účet jí upozornila, že se něco děje. Tohle byla specialita Plzně, nevím jak dalece jen na Doubravce nebo celoměstsky. Já osobně vítám datové schránky, jen mám obavy, zda to bude fungovat, zda se vůbec ten který ouřad bude obtěžovat zjistit,

0 0
možnosti
GKB-

Glock každopádně bez -e

16. 7. 2009 13:32
Nějak vám nerozumím

Na jednu stranu napadáte novou právní úpravu, na druhou kritizujete bývalou normu.

Nevím, zda je vám např. známo doručování veřejnou vyhláškou (úřední písemnosti), které je stejnou právní fikcí jako nová úprava, a už nějaký ten pátek v tomto státě nermálně funguje. Veřejná vyhláška Vám nevadí?

Další věc je, že nově existuje cosi jako žádost o zneplatnění doručení písemnosti, tj. můžete se do 15 dnů ode dne seznámení s písemností (nejpozději však do 6 měsíců ode dne odeslání písemnosti)

Dopisy se sice kradou, na druhou stranu se někteří lidé rádi vyhýbali soudním předvoláním (nebo úředním). Troufám si tvrdit, že zákonů dbalý občan je schopen vědět, co za úřední jednání "má na hrbu" a je schopen si pohlídat termíny.

Víte jaká je to "švanda", když okresní soud platí ročně za nevyzvednuté zásilky 4 miliony korun? Ponovu to bude 0,- a o ty peníze přijde Česká posta ve výnosech.

0 0
možnosti
BH

BoboHml

16. 7. 2009 13:37
Re: Nějak vám nerozumím

nesouhlasím

Troufám si tvrdit, že zákonů dbalý občan je schopen vědět, co za úřední jednání "má na hrbu" a je schopen si pohlídat termíny.

můžete k tomu přijít ani nebudete vědět jak:-/

0 0
možnosti
JN

Wrunx

16. 7. 2009 12:14
Miluju tenhle zákon

podle kterýho pošťáci VŮBEC NEMUSÍ doručovat žádné písemnosti a přesto jsou adresáti zodpovědni za jejich převzetí. Hurá vivat, jen víc a houšť, jak to říkal filmový hrdina otec Školastyk: na lidi musí bejt přísnost, mrskati je budeš metlami železnými. Tak už jen čekám ty metly.

0 0
možnosti
SA

sprav

16. 7. 2009 10:21
snůška nesmyslů...

Je vidět, že zase někdo kecá o něčem o čem nic neví. Ad1-doručování zásilek tzv. fikcí je již celkem dlouhodobá věc, zejména u správních řízení. ad2- u podle výkladů MVČR a MSČR se toto nebude mnoha zásilek týkat, protože z mnoha důvodů (zejména osobní údaje) bude odesílatel (správní úřad, soud apod.) psát na obálku, že po ukončení úložní doby se zásilka vrátí odesílateli. Fikce doručení je ovšem stále platná, tedy není problém. ad3-každý má podle judikatury Ústavního soudu si zajistit doruřování tam, kde je hlášen. pokud ne je to pouze jeho chyba. Má právo prokáza, že nemohlo být doručeno a příjemce na tom nenese vinu - na druhou stranu to znamená, že zde přichází do úvahy prokazatelný únos, havárie na pustém ostrově či vězení se státem se kterým neudržuje ČR diplomatické vztahy nebo nebylo věznění títmo státem bez vaší vůle oznámeno naší ambasádě a nakonec samozřejmě prokazatelná amnéza. ad4-právnické osoby a postupně všichni podnikatelé budou zásilky dostávat do datových schránek.

0 0
možnosti

anžto

16. 7. 2009 10:39
Re: snůška nesmyslů...

? a co když je v tu dobu v cizině. To se nesmí ?

0 0
možnosti
MK

hopajda

16. 7. 2009 10:17
:(

Ten kdo má o svém životě přehled, tak  má vše v pořádku. Nějaké řeči že ani netušil že má nastoupit do výkonu trestu nebo že netuší že dluží peníze, nejsou na místě. je to prostě 50% na 50%. 

 To je to samé jako když výjde nějaký zákon který je zveřejněn v mediich, porušíte ho a nikoho nezajímá že jste o zákoně neslyšel, že nečtete noviny nebo nekoukáte na TV. A to i když neni žádný zákon o povinném čtení novin nebo koukání na TV není.

0 0
možnosti
BH

BoboHml

16. 7. 2009 10:20
Re: :(

to se pletete,stratil jsem doklady,nahlásil jsem to.Nějaký koumák se při jízdě na černo prokázal mou občankou,jezdil jsem na montáže i měsíc jsem nebyl doma,nepřeji nikomu tu srandu a obíhání po soudech abych zabránil exekuci pokuty

0 0
možnosti
PH

petrph

16. 7. 2009 10:13
nechtěl bych být v kůži doručovatelek

Takže, zákon říká "Za doručení se bude považovat vhození oznámení poštovním doručovatelem do schránky". Takže, (ne)příjemce takové zásilky popře, že zásilku převzal. A bude na státu (nebo poště), aby mu prokázal že se tak stalo. Takže si dovedu představit ubohou doručovatelku (stahanou z těch 50 kilo reklam co musí pořád tahat), jak se každou chvilku dostavuje k soudu, aby odsvědčila, že opravdu vhodila do té a té schránky oznámení, že opravdu nepije, nemá psychické poruchy, netráví pracovní dobu másto doručování  s milencem, nemohlo se stát že zrovna náhodou vyhodila denní dávku oznámení do odpadů aby se s nima nemusela tahat..Přičemž samozřejmě příjemce bude přísahat, a dotvrdí to několika svědky, že žádné oznámení nedostal, do schránky se pravidelně díval, celou dobu seděl doma....No a bude záležet na soudu aby zhodnotil pravdivost obou výpovědí a ???????

0 0
možnosti
SA

sprav

16. 7. 2009 10:26
Re: nechtěl bych být v kůži doručovatelek

Pokud vím, tak soudům plně postačuje písemné potvrzení pošty... ale souhlasím, že to bude ještě chvíli sranda:-(

Nevím jak česká pošta, ale mnohé města  a obce, které využíbají vlastních doručovatelů nebo městská policie pořizuje o vhození fotodokumentaci:-) obdobně jak je to v některých amaerických filmech:-)))

A zapoměl jsem, že doručovatelka má v té cvíli postavení úřední osoby, tedy veřejného činitele a tedy se bude věřit spíše té doručovatelce... zase na druhou stranu s Českou poštou máme také špatné zkušenosti.

0 0
možnosti
BH

BoboHml

16. 7. 2009 10:03
to znám už zminula

jezdil jsem něco jako na montáže i měsíc jsem nebyl doma,to je pak sranda zjištovat co vám přišlo

0 0
možnosti
V

Viktor-Č

16. 7. 2009 10:16
Re: to znám už zminula

Po měsíci snad už raději ani nezjišťovat.

0 0
možnosti

anžto

16. 7. 2009 8:54
souhlas

taky mi to přijde jako blbost - můžete být třeba klidně na dovolené. Jak máte vědět, že vás někdo obsílá? Kdyby z toho úřadu aspoň zavolali, že máte něco čekat, tak se na poště doptáte, ale když nic nečekáte a nemáte páru, tak jak o tom máte vědět? přece ne každý je doma 365 dní v roce:-P

0 0
možnosti
ZH

Zuzana Hejná

16. 7. 2009 8:47
zákon nenařizuje sedět doma

a vyhlížet pošťačku. Jen si musíte v určitém čase písemnost převzít. Pokud tak neučiníte, bude po uplynutí lhůty písemnost považována za doručenou, i když se vrátí zpět. Můžete si pořídit datovou schránku, čímž vám odpadne cesta na poštu. Firmy to mají povinně, takže se jim cestou z podatelny nic neztratí.

0 0
možnosti