Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MM

captain cook

22. 1. 2010 6:29
Sydney

"k mému překvapení v pátek v 18 hod. zavřeli všechny obchody kromě potravin. Pátek večer je vyhrazen prostě zábavě a ne stupidnímu nakupování." Ve stredu Sydney je vecerni nakup do 9 vecer jenom ve ctvrtek. V Melbourne a jeho predmestich ve ctvrtek i patek vecer.

"Bohužel ani sympatické Sydney se neubránilo pokušení cestující na letiště trochu oholit. A tak metro z centra na letiště stojí přes dvacet dolarů, zatímco do stanice před a za letiště jsou to dolary čtyři. To přesvědčení, že kdo lítá, je bohatý a je mu tedy třeba pustit žilou, opravdu nechápu. "

"Metro" na letiste je soucast normalni predmestske zeleznicni dopravy, ale vybudovat spojeni ze stredu mesta na letiste bylo mnohem nakladnejsi nez jen polozit koleje a natahnout draty. Musel se vybudovat nekolikakilometrovy tunel a tim se to nesmirne prodrazilo.

0 0
možnosti
MM

captain cook

22. 1. 2010 6:40
Re: Sydney

Statni vlada musela najit na projekt sponsora a ten chce navrat na sve investice. Proto je cesta na letiste podstatne drazsi. Jizdne bez slvy je $15 za jednosmernou jizdenku a $25 za zpatecku. Mnoho lidi povazuje tech 11 minut vlakem mezi stredem mesta a domacim letistem a 2 minuty vice na mezinarodni letiste jako velkou casovou vyhodu a vlak je hojne pouzivany cestujicimi. Ja osobne jsem jednim z uzivatelu.

Taxiky vyjdou draz, pokud v nich nejede vic lidi a nepodeli se o cenu cesty.

Multi-kulti.

"Nějaké homogenní čtvrti založené na etnickém principu jsem zde nikde neviděl." Etnicky homogenni ctvrti sice nejsou, ale existuji ctvrti oblibene komunitami. Kolem Lakemby se napr. sdruzuji muslimove, protoze tam je velka mesita. V Redfernu zas zije hodne Aboriginu. V melbournskem Richmondu a Springvale je dost Vietnamcu, v St. Kilda a okoli se nachazejii synagogy a zidovska populace, v Highettu a Oakleigh casto ziji Rekove, kolem Bentleigh Rusove.

0 0
možnosti
MM

captain cook

22. 1. 2010 5:39
australske pocasi

"Zatímco v Canberře bylo přes 30 stupňů, směrem na studený jih a do hor začala teplota klesat ke 20........Cestu zpět na sever jsem podnikl po pobřeží. Citelně se ochladilo k 15 stupňům ...."

Nepises, kdy jsi Australii navstivil a ja odhaduji, ze to bylo nejspis mezi zarim a listopadem v dobe australskeho jara. Protoze jsi tam pobyl jen tyden, nemel jsi moznost dostatecne poznat a porozumet nature pocasi v jihovychodni Australii. Ze bylo v Canberra 30C a smerem na jih to opadlo o 10C znamena, ze jsi se dostal do cesty studene fronte, ktera zrovna prichazela od jihozapadu a ovlivnila stat Victorii a Melbourne o den driv, nez Canberru.

Napr. minuly tyden v pondeli: Canberra docela prijemnych 30 C, na "studenem jihu" v Melbourne 43C a v Hobartu na jeste studenejsi Tasmanii 35C. Dalsi den sla teplota v Canberre nahoru, zatimco Melbourne a Hobart uz byly pod vlivem studene fronty a s teplotou o 20 stupnu nizsi. Jarni studene fronty jsou o to chladnejsi nez letni, to take da rozum. Proste t

0 0
možnosti
MM

captain cook

22. 1. 2010 5:53
Re: australske vypadovky

Proste to chce delsi pobyt v Australii.

"Od Melbourne jsem očekával rozsáhlá předměstí plná nákupních center a motorestů. K mému překvapení mne však dálnice vyklopila téměř v centru. To poněkud zhatilo můj plán na hledání noclehu. Rozkošné hotýlky poblíž přístavu sice dále hrdě nesly nápis Hotel, avšak byly všechny předělány na bary a restaurace. "

Ucel systemu dalnic City Link, Western Ring Road a Hume Freeway je nenechat motoristu plouzit se nekonecnymi melbournskymi predmestimi, ale vyvest ho z mesta ven na zapadni vypadovku (smer Geelong, zapadni Victorie a stat Jizni Australie), na letiste nebo na severni vypadovku (smer stat NSW a Sydney) co nejrychleji. Podobne opacnym smerem privest do stredu mesta co nejucelneji. Kdo mesto zna, ten sjede z vypadovky kde potrebuje. Vymotat se po tech 30km (vzdusnou carou)mezi severnimi predmestimi a stredem mesta trvavalo hodne dlouho nez postavili tyhle vypadovky. Na jihu se Melbourne roztahuje nejakych 60km od stredu mesta.

0 0
možnosti
MM

captain cook

22. 1. 2010 4:54
dalsi poznamky

"Monorail, zajímavé, ale celkem k ničemu. Snad jen atrakce pro turisty. Jezdí však mimo centrum, takže těm je také k ničemu. " Vymyslis si, nebo ses s ni skutecne projel? Jede totiz primo stredem mesta, podel hlavni ulice George St a spojuje 4 popularni lokality ve stredu Sydney - Darling Harbour, Paddyho trh, Cinske mesto a George St, vcetne budovy QV a jejich obchodu.

http://www.metrotransport.com.au/index.php/map

Viz: Sydney Monorail travels through the City and winds its way above Chinatown, the Spanish Quarter, over Sydney's main street, George Street, takes you through the shopping heart of the City. The Monorail then travels past the historic Queen Victoria Building to the entertainment and dining mecca of Darling Harbour.

Stopping at all of Sydney's best attractions, Sydney Monorail is the perfect combination of easy transport and an essential Sydney experience

0 0
možnosti
MM

captain cook

22. 1. 2010 5:00
Re: dalsi poznamky

Fotky "Takhle se tu bydlí. ...

A takhle podniká, obchůdky na hlavní ulici." jsou bez dalsiho vysvetlovaciho textu hodne zavadejici. Na snimcich jsou objekty, domy a obchody z australskeho venkova. Ve velkych mestech s rozsahlymi predmestimi, kde zije vetsina australskeho obyvatelstva, se zije a podnika v docela jinych budovach.

To je podobne jako kdyby zamorsky turista pridal do sveho blogu fotky treba z Divisova u Vlasimi a tvrdil, ze takhle se bydli a podnika v Ceske Republice.

0 0
možnosti
MM

captain cook

16. 1. 2010 5:41
zajimave poznatky z rychlocesty po Australii

ale doufam, ze ti nebude vadit, kdyz k tomu napisi par reakci a vysvetleni.

Mel jsi strasne stesti, ze se celnik nepodival dal jak na lejstra. Dovoz potravin do Australie je skutecne zakazany a priletovy dokument obsahuje poznamku, ze kdyz jsi na pochybach co je legitimni a co ne, prihlas to. Jsou ruzne druhy potravin, ktere ti pusti - napriklad konzervy, bonbony, susenky apod, ale museji vedet, ze to privazis a prohlednout to. Salam a masove vyrobky mimo konzervy jsou definitivne NE!!!

Co vyplnujes pred pristanim letadla je pravne platny doklad, jehoz pravdivost podpisem stvrzujes. Pokud neni pravdivy, pak se to bere stejne jako lhani u soudu. Je mozne oznamit HNED pri prichodu pred celnika " prominte, na tohle zapomnel" nez zacne s kontrolou. Jinak jsi v riti a napari ti pokutu.

Pokud ale v dokumentech zaskrtnes, ze vezes potraviny a celnikovi to vsechno ukazes, pak i kdyz neco z toho on bude muset zabavit, nic se ti nestane. Zadna pokuta nebude - protoze jsi to prihlasil a nesnazi

0 0
možnosti
MM

captain cook

16. 1. 2010 6:10
Re: zajimave poznatky z rychlocesty po Australii - Canberra

"Jedná se o velkoryse pojatou aglomeraci rozházenou po americkém způsobu v zeleni, avšak bez mrakodrapů,"

puvodni plan architekta Waltera Burley Griffina z 1911-1913 byl pro administrativni sidlo australske vlady a mesto se 25000 obyvateli. Prostoru kolem bylo dost, nebylo nutne planovat zadne mrakodrapy. Dnesni Canberra zaujima mnohem vetsi plochu nez ta puvodni Griffinova a ma 330 000 obyvatel. Nelze samozrejme take ocekavat, ze tak mlade mesto bude mit nejake historicke pamatky porovnavatelne s Evropou.

"Nocleh v soukromém motelu provozovaném starším manželským párem připomínal doby našich odborářských chat." Ubytovaci seznam vydavany automobilovou asociaci obsahuje 10 stranek ubytovani v Canberra. Pocinaje radou 5 a 4 hvezdickovych hotelu a motelu s noclehem pres $200 za jednu noc az po ty jedno hvezdickove v okrajovych predmestich a s odpovidajicimi lidovymi cenami. Kazdemu podle jeho kapsy.

0 0
možnosti
P

popocatepetl

7. 1. 2010 15:48
Potesi te ,ze jsi me potesil?

Cetla nekolik prispevku z novin a byla jsem smutna z pristupu k zivotu na celem svete ,no a tvuj clanek jsem otevrela protoze se podobas klukovi co jsem znala v detstvi.Hezky jsem si oddychla ,taky rada cestuju ,fotky ti taky vysly dobre ,a rosezmal jsi me rizenim v levo,je videt ze sis to vychutnal R^  Ps:jo nenam na pocitaci hacky ani carky tak zbytecne nebuzerujte jijiji

0 0
možnosti
SJ

Hans von Karlin

7. 1. 2010 11:56
Skvělej článek!

Věta na začátku: "Na Austrálii jsem si totiž vyhradil celý týden a rozhodl se ji trochu projet autem." mě velice pobavilaR^ Jen by mě zajímalo, kolik autor za ten týden urazil kilometrů? Každopádně doufám, že bude další článek z Havajských ostrovů[>-]

0 0
možnosti
C

Camino

10. 1. 2010 6:18
Re: Skvělej článek!

Tyden na Australii definitivne nestaci, ja jsem sla pesky z Brisbane do Sydney podel pobrezi, jenom 2x v campingu a vzalo to pul roku. Jinak ta celkem zbytecna lavka je pro bicyclisty, aby nemuseli pres prejete klokany na silnici.

Jinak zabavne napsano a karma.  Ty "loupajici" se stromy a taktez ten co na nem drepi koala, jsou eucalypty.R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.