Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BV

Pane Cihláři,

dopouštíte se zcela zásadního omylu. Premiér Sobotka svým odvoláním Babiše koaliční smlouvu neporušuje! Stačí si pozorně přečíst příslušný článek a možná i vy to pochopíte:

"Smluvní strany respektují ústavní právo předsedy vlády navrhovat prezidentu republiky jmenování a odvolání členů vlády. Pro každý takový krok musí předseda vlády hledat podporu příslušné koaliční strany.

Předseda příslušné koaliční strany může předsedovi vlády podat návrh na odvolání a jmenování člena vlády nominovaného za tuto stranu. Další postup o takovém návrhu podléhá dohodě předsedy vlády s předsedou příslušné koaliční strany s tím, že předseda vlády by měl návrh předsedy příslušné koaliční strany respektovat."

Podle tohoto článku má předseda právo odvolat člena vlády. Sice by měl hledat podporu strany odvolávaného, ale neexistuje požadavek, že tuto podporu musí získat. To znamená, že premiér může odvolat člena vlády i bez této podpory. Není vyžadaván souhlas předsedy příslušné strany, jak to tvrdí Zeman a jiní "právní experti"

Dalšího omylu se dopouštějí ti co se snaží upatnit ustanovení ve třetí a čtvrte větě, týkající se jen návrhu předsedy strany na odvolání ministra nominovného touto stranou podaného premiérovi i na odvolání ministra přímo premiérem, které je upraveno v první a druhé větě.

0 0
možnosti
VV

Problem je v tom, ze Ustava CR je napsana tak, ze si ji kazdy muze vykladat podle sveho.

0 0
možnosti
PT

P41e23t50r 16T43o21m65e71k

10. 5. 2017 10:44

Zamyslete se nad tím, co jste napsal. Jestli to tedy jde.

4 0
možnosti
MS

Řekl bych, že autor přesně reprezentuje vzorek voličů Zemana a ANO 2011. :-)

1 0
možnosti
Foto

Především tady už dlouhodobě probíhá sprostá, lživá a nenávistná štvanice na prezidenta Zemana! Rv

Je to pořád stejné - Někdo čistě a priori zaspekuluje, co by Zeman údajně mohl udělat či neudělat (ještě před tím, než Zeman vůbec něco skutečně udělá) a pak se proti tomu vymezí a začne štvát.

Co jiného je např. "mobilizace" senátorů k podání žaloby na prezidenta ve věci, která ještě nejenže nenastala, ale zatím ani nastat vůbec nemohla. Je příznačné, že u Havla ani Klause nikomu nevadilo, když váhali a odmítali přijímat různé demise, jednali o nich, kladli si požadavky, požadovali vysvětlení a návrhy toho, jak bude ve vládě pokračováno, apod.

Kde byli všichni tito dnešní senátorští horlivci, když se to dělo?!

A to, že máme premiérem ubohého lháře a chudáka, je taky zcela zřejmé. Nebo snad máme obdivovat premiéra, který nejprve v přímém přenosu oznámí, že podává demisi, pak jeho sekretariát tuto věc oficiálně oznámí prezidentovi, načež si to pan premiér rozmyslí a demisi nepřinese s tím, že ji podá až v polovině měsíce, načež oznámí, že ji nepodá vůbec?! A pak provede jednostranné rozhodnutí o odvolání ministra v rozporu s koaliční smlouvou, přestože dříve mu údajně tato smlouva bránila v odvolání jiného ministra (Hermana)!

Takového premiéra si nikdo nemůže absolutně vážit!

Za článek karma! R^

3 9
možnosti
MS

Jakou l ž i v o u kampaň proti Zemanovi máte na mysli ? Vždyť všechny jeho úlety jsou zdokumentovány a každý si je může kdykoliv znovu prohlédnout, nebo vyslechnout. A to, že ignoruje Ústavu ČR, i když se zavázal slibem, že ji bude dodržovat, dnes potvrzuje převážná většina (i ústavních) právníků. :-/

7 2
možnosti
VH

1. Na morální profil pana Sobotky se klidně ptejte. Klidně, přestože porušení zřejmě smluvním stranám nestojí za řeč. Alespoň žádná z nich ji nechce pro ono drobné porušení (neprojednání) vypovědět. Je věcí pouze a jen signatářů smlouvy (pouze občansko-právní), jak se k ní postaví. Nikoho jiného.

2. V čem vidíte prospěch práce ministra financí. Schodek plánuje stejný, jako měl pan Kalousek (podle Babiše mimořádně neschopný), ač má z vysokých sazeb příjmy DPH o 42 ÷ 45 mld. vyšší, než jaké měl k dispozici pan Kalousek. Připočtěte vyšší příjmy ze spotřební daně z cigaret, obrovské výsledky kontrolního hlášení, nesmírné přínosy EET. V čem je tedy prospěch, rozházel-li ještě víc, než "neschopný" Kalousek?

3. Popište ty "nedozírné škody", kterým chce náš jen na vlast myslící prezident zabránit? Vy nepovažujete na největší škodu období, kdy se prezident, aby se trochu zviditelnil, kočkuje s premiérem?

4 0
možnosti
Foto

Když jsem si přečetl koaliční smlouvu, tak nelze říci, že by pan Sobotka jí svým návrhem na odvolání porušil. Pan prezident by potřeboval silnější brýle a poněkud méně zaujatý rozum.

5 1
možnosti
MS

Také si myslím. Máte zřejmě na mysli článek 4 kapitoly IV Principy koaliční spolupráce:

4. Smluvní strany respektují ústavní právo předsedy vlády navrhovat prezidentu republiky jmenovánía odvolání členů vlády. Pro každý takový krok musí předseda vlády hledat podporu příslušnékoaliční strany. Předseda příslušné koaliční strany může předsedovi vlády podat návrh na odvolánía jmenování člena vlády nominovaného za tuto stranu. Další postup o takovém návrhu podléhádohodě předsedy vlády s předsedou příslušné koaliční strany s tím, že předseda vlády by měl návrhpředsedy příslušné koaliční strany respektovat.

Z prvních dvou vět článku rozhodně nevyplývá (jak Zeman mylně a škodolibě tvrdí v televizním šotu), že odvolání Babiše premiérem je podmíněno souhlasem Babiše. Není tam totiž uvedeno, co má nastat, když premiér podporu u příslušné koaliční strany nenalezne. :-)

2 1
možnosti
  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 765x
Pensista, který se ještě stále pere se životem a živě se zajímá, co se děje kolem mne, jen už do toho moc "nekecám".

Seznam rubrik