Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

proctonejde

15. 8. 2011 21:16
Kdyz uz jsem zacala

muzete mi teda jasne vysvetlit v cem se teda lisi doslovny zakaz pojidani veproveho, krve atd od slova vystrihejte se vinu a hre majsir..... jak muzou byt obe tyto doslovne odlisna slova povazovany za absolutni zakaz?? Nejak proti logice ne?  A nepokousejte se to svest na arabstinu.... i ta ma v tomto jasno..... zakaz tedy haram pro veprove je jasnej ale u toho vina ten haram v Koranu jaksi postrada....   jde o tu logiku a pravdu o nic vic....  piti vina je pro me hrich ale neni to zakazane jako veprove..... v tom je ten rozdil.... ale immamove maji zrejme potrebu to vino davat na stejnou hodnotu jako to veprove.... no a kdyz dojdeme do dusledku tak vlastne tim hresi..... :-P

0 0
možnosti

proctonejde

15. 8. 2011 21:35
Re: Kdyz uz jsem zacala

oprava: v te druhe vete:    jak muzou byt oba dva odlisne vyznamy povazovany za stejny tedy absolutni zakaz?

0 0
možnosti

aprilea

15. 8. 2011 19:24
hmmm

ak považujú moslimovia ježiša krista za jedného z prorokov, potom mi to celé tak trochu nesedí. ježiš kristus víno popíjal s kamarátmi rád, preto nevidím dôvod považovať tento nápoj striktne za haram. výkladov koránu je veľa, preto privítam, ak nájdem nejaký, kde víno zakázané nie je. ešte otázočka, prečo majú moslimovia vinice? pestujú totiž skvelé hrozno. na výrobu vína používajú aj figy, ale tento nápoj by som do haram zaradila. brrr, je to odporné.

0 0
možnosti

Niktor

14. 8. 2011 23:38
Analýza

Já si myslím, že pan Mendel tou "pečlivou a kritickou analýzou koránského textu" myslel analýzu docela obyčejnou, "sekulární" a nikoli náboženskou exegezi dle zavedených islámských pravidel....

1 0
možnosti

kotev

15. 8. 2011 7:14
Re: Analýza

ano, to možná myslel. Nicméně jeho výklad koránského textu bez ohledu na podmínky a pravidla s ním úzce svazaná je zavádějící a absolutně mylný... je to asi jako by někdo vysvětloval jevy kvantové fyziky absolutně bez ohledu na základní pravidla jimiž se svět kvantové fyziky řídí ;-)

0 0
možnosti

Sergeant survived

14. 8. 2011 22:39
Pokud jde o korán...

Pane Beneši, na rozdíl od jiných konvertitů, Vy mi zpravidla odpovídáte na mé otázky. Dovolte tedy jednu silnějšího kalibru.

Vy vážně řídíte svůj život podle něčeho, co před staletími sepsal nějaký chlap po zjevení v jeskyni?

Kdyby Pepa Horáček tvrdil, že mu anděl nadiktoval bezva knížku, tak byste tomu také věřil a šest let ji studoval?

0 0
možnosti
  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1298x
Jsem občanem ČR, českým muslimem, jenž strávil roky 2005-2011 v Tripolisu-Libye, kde se věnoval studiu na fakultě islámského vzdělání.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky