Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

28. 7. 2011 17:32
to je otázka...

s textem jako takovým souhlasím. ALE...

.... ono je to o tom, že některé myšlenkové proudy či jejich interpretace k násilí vybízí nebo ho naopak potlačují. Třeba křesťanství je původem velmi mírumilovné učení. Ale interpretace církví a posléze "učené spisy" (za všechny Kladivo na čarodějnice) má a svědomí mnoho temných skvrn, ze kterých se křesťanství těžko vzpamatovává dodnes. Obdobně je to v islámu. Korán jsem nečetl, ale spousta citací z něj (a hadís) zní  velmi nenávistně.

Lidi pak nehodnotí ono čisté "laboratorní" učení, to v praxi není podstatné. Hodnotí praktické dopady, intyerpretace. Pokud lidé reprezentují dané učení vystupují mírumilovně, přátelsky a pomáhají, kde můžou, je ta často vnímáno ono učení. A naopak, pokud ve jméně učení někdo vraždí, koná násilí a zlo, lidi to ztotožní. A přijde mi to logické a správné.  Je to jako zbraň - ta sama o sobě je neutrálním předmětem. Ale podle toho, jestli ji vezme do ruky vrah nebo policista může být nástrojem zla nebo pomocníkem.

0 0
možnosti
RK

Roch Kowalski

28. 7. 2011 16:04
"Křestana" z něj udělala ZÁMĚRNĚ média !

R^ B. je ovšem spíš sionista a hlavně zednář, čili člen bratrstva s nímž vírkev zápolí už stovky let. Zednáři jsou vnímáni, jako úhlavní nepřátelé církve, zejména katolické.

Takže něco tady opravdu nehraje !

http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/ze-zahranici/masakr-v-oslo-spachal-zednar--neco-tady-nehraje/highlightSearch=zednář/

R^;-)

2 0
možnosti

j.cizek

29. 7. 2011 8:23
Re: "Křestana" z něj udělala ZÁMĚRNĚ média !

Křesťana ze sebe "udělal" hlavně on sám - prostě jenom hledal něco, co by mu mohlo pomoct a jeho čin efektivně zdůvodnit. Jinak - udělal to přesně tak, jak to zní podle příkazů Koránu.

0 0
možnosti
L

listram

28. 7. 2011 14:36
Jak

že se jmenovala ta fakulta?? Studium islámského vzdělání? ;-D Tak to tady jistě uplatníte bezezbytku.Už jsme se nemohli takových učenců dočkat.

1 0
možnosti
O

oooo

28. 7. 2011 9:12
Všechna náboženství plodí hromadné násilí.

Každé náboženství v sobě nese principy možného násilí - islám, křesťanství, hinduismus, .. . Protože rozděluje lidi do skupin, smeček, stád. Z jiného stáda jsou vždy podezřelí, nebezpeční, v lepším případě hloupí a pomýlení, když nevěří v toho NAŠEHO pravého a jediného. Co na tom, že většina věřících je slušných a mírumilovných, když nedokážou oni sami uvnitř svých stád zastavit a zpacifikovat ty agresivní, nesnášenlivé a militantní příslušníky. Pro tyto jedince je snadné najít ve všech knihách, které kodifikují základy stádních filozofií dostatek důvodů a pokynů k potírání nevěřících, či špatně věřících. Nepomůžou argumenty, že jsou to vytržené a špatně pochopené věty - prostě tam stále jsou a praxe, historie - jediná pravdivá ověřovatelka všech teorií - nás učí, že každé náboženství bylo, je a bude vždy zneužíváno agresívními jedinci k prosazování vlastních sobeckých cílů násilím a na úkor "těch druhých". Religiozita nemá KLADNÝ vliv na mravnost společnosti - viz. Špan., It., USA.

0 0
možnosti
RK

McCorner

28. 7. 2011 9:37
Re: Všechna náboženství plodí hromadné násilí.

To co popisujete není problém náboženství (ideologie), ale toho jak se člověk chová v davu. Jaký je rozdíl mezi náboženskou skupinou a národem (státem)? Principenlně je to stejné rozdělení do skupin, smeček, stáda.

0 0
možnosti
M

MikiInSpain

28. 7. 2011 0:08
krestan?

Ja jsem mu napriklad ve svem blogu pridelil nalepku krestansky, ale bylo to prave proto, abych upozornil na zaludnosti skatulkovani. Jinak mate v podstate stejmou myslenku jako ja, ze kdo chce delat zle, motiv si najde v kazde ideologii, ale to jeste nevypovida o jejich hodnote. Na druhou stranu, i to ze nekdo kona dobro ve jmenu nejake ideologie, neznamena, ze je tato ideologie dobra ;)

0 0
možnosti
RV

antidepka7

27. 7. 2011 23:18
..."křesťanský" nebo "islámský"?

Islámský (muslimský) terorista vraždí ve jménu alláha, t.j. muslimského boha a náboženské ideologie založené na koránu(dle příkladu jejího zakladatele proroka Mohameda) a "křesťanský terorista" by měl vraždit ve jménu Ježíše Krista (který na rozdíl od proroka Mohameda nic takového nedělal ani neučil, že by se tak mělo činit). Také v praxi není známo, že by nějaký novozákonní vyznavač Ježíše Krista spáchal nějaký teroristický čin.

1 0
možnosti
MT

jozko skocdopole

27. 7. 2011 23:18
Proc?

Protoze ten islamsky to dela ve jmenu "dobreho" a "mirumilovneho" Islamu ! Dokonce i kdyz se zabiji mezi zebou, tak to jenom ten dobry Islamec zabiji toho spatneho Islamce . . .

1 0
možnosti

Zirkon

27. 7. 2011 23:14
jednoduchá odpověď

Islámský terosrista se pozná podle  pokřiku  "Allah  Akbar !"

Ke  křesťasnkým teroristům jsou  pak přičlěněni  všichni ostatní, aby  nevypadalo divně, že  99%  teroristů jsou  Muslimové.

Ale  nějak to nepomáhá.Pak to vypadá, že podíl  Křesťanů je 2%.

1 0
možnosti
PDC

Pierre de Croissant

28. 7. 2011 15:25
Re: jednoduchá odpověď

velmi dobré

0 0
možnosti
RK

McCorner

27. 7. 2011 23:03
eagle

0 0
možnosti
RK

McCorner

27. 7. 2011 23:06
-

jsem se uklik ... jsem chtěl napsat, že ten zmiňovaný film byl fakt zajímavý.

0 0
možnosti
U

UrsusLuin

27. 7. 2011 22:27
.

Jen R^ a díky. Nemám, co víc bych k tomu řekl.

1 0
možnosti
  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1298x
Jsem občanem ČR, českým muslimem, jenž strávil roky 2005-2011 v Tripolisu-Libye, kde se věnoval studiu na fakultě islámského vzdělání.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky