Vůně kongruence

Málem mi utekla a jen stěží jsem ji zachytila mezi prsty, když mnou protékala a chystala se už už vyvanout do ztracena. Pro jistotu jsem se chytila za nos a vzápětí si samou úlevou vydechla. Protože jsem ji hned poznala. Je moje.

Chci jí to na oplátku vrátit a tak o ní alespoň píšu, protože na ni spoléhám. Spoléhám, že se opět vrátí a na malou chvíli ucítím v sobě i kolem sebe harmonii. Možná si ji tím chci i tak trochu pojistit. Zaklít v sobě a uzavřít do flakonu, aby ani kapička nepřišla nazbyt. Jak malicherné a zároveň dětinské... Kongruence je totiž pro mne něco jako vzácný parfém, kde hlava, srdce i základ spolu tvoří dokonalý harmonický soulad. Parfém, složený v celkové kompozici 3 x 4, která se projeví až časem, až vytvoří synergické propojení mezi všemi dvanácti tóny. Nechme je na sebe působit a nechme je působit i skrze sebe, když se nám podaří, že nás kongruence prostoupí a podaří se nám ji v sobě alespoň krátce podržet. Pak se totiž naše jedinečná vůně plně rozvine i pro jiné nosíky než je ten náš vlastní, za který si dost často nevidíme a proto o něj tolik zakopáváme.

Všichni tuto schopnost máme, rodíme se s ní a do věku tří až pěti let s ní nemáme prakticky žádný problém. Pak na nás postupně začne doléhat tlak socializace, začneme se přizpůsobovat a už tolik neříkáme, co opravdu cítíme a co si myslíme a naučíme se to skrývat. Nejprve před druhými a pak i sami před sebou. Nebo říkáme jen to, co si myslíme (hlava, základ) a už nejsme pozorní ke svým pocitům (srdce). Nebo jsou naše myšlení (hlava) a cítění (srdce) spolu v souladu, ale v našem chování (základ) se to neprojeví ať již ze strachu, že se před druhým ztrapníme či z touhy se mu zalíbit. Každopádně pak nejsme v souladu sami se sebou a bude nám něco podstatného chybět. A je to velká škoda, protože naše krásná vůně pak ztrácí na síle a vytrácí se. Nebo ji přebijí laciné voňavky pokrytectví, přetvářky a vlastnického přístupu k životu a k lidem.

Koncepce kongruence je připisována humanistickému psychologovi, který svým celoživotním dílem založil přístup zaměřený na člověka (PCA), Carlu Ransomovi Rogersovi. V kongruenci je podle něj člověk tehdy, pokud jsou spolu v danou chvíli v naprostém souladu jeho cítění, myšlení a chování. Kongruence má přímý vztah k tomu projevovat se v životě autenticky a s empatickým porozuměním vůči druhým. Kongruentní komunikaci ve vztahu k sobě i k druhým považuje Virginie Satirová za základ skutenčně naplněného života. Její Kniha o rodině je nesmrteným dílem, které podle mého názoru dosud nebylo překonáno.

Při každodenní práci s lidmi s touto vzácnou vonnou směsí nešetřím a rozdávám ji alespoň po kapkách. Ani to jinak nejde.

Kongruence je prostě můj Chanel No. 5. (pokud smím použít tento příměr, snad mi to Coco odpustí). Alespoň do chvíle než vyvane do éteru. Pro ni to ale stojí opravdu za to!

V žádné z vybraných parfumerií však tuto jedinečnou řadu nekoupíte. Musíte si ji namíchat sami s tím, co máte k dispozici. Zkuste pro začátek hlubší ponor sami do sebe a poohlédněte se po dobrém terapeutovi, nebo se mrkněte hned vedle sebe, zda tam nestojí někdo, kdo má porozumění právě pro tu Vaši vůni, dokáže ji rozkošnicky vychutnávat a náležitě ocenit.

Voňte a nebojte se i přivonět si. To je mé přání a povzbuzení pro Vás v začínajícím roce. :)

Autor: Lada Šůláková | středa 7.1.2015 14:15 | karma článku: 4,60 | přečteno: 232x
  • Další články autora

Lada Šůláková

Ekzémová strategie

10.1.2019 v 17:14 | Karma: 4,93

Lada Šůláková

Imaginární disky

4.12.2014 v 19:40 | Karma: 6,80

Lada Šůláková

Udělej svého muže

27.6.2014 v 10:08 | Karma: 14,69