Můj dámský klub se schází každý večer

Můj dámský klub se schází každý večer a je to uzavřená a výlučně ženská společnost pouze pro zvané. Vstupenkou do něj je jistá dávka osobní úrovně a prokazatelná mimořádnost v přesném významu toho slova. Jedná se o dámy znalé i uz

X+

S úderem šesté začnu prostírat na kulaté stolky s rozkošně zakřivenými nožkami ve stylu art déco lněné ubrousky s jemně vyšívanými drobounkými kvítky v pastelových barvách tón v tónu. Dokola rozestavím decentní a opravdu kvalitně provedenou míšeň (na kterou si potrpím, ale se kterou se samozřejmě nikterak nechlubím, znalec pozná sám) doplněnou o stříbrné lžičky s filigránovým krajkovím a na každý talířek na holandské sušenky značky DE LUXE položím růžové poupě k nakousnutí. Nakonec postavím na pravý britský čaj a přesně dodržuji jeho přípravu, neboť ÚROVEŇ (a to si drahé přítelkyně prosím dobře pamatujte) je třeba udržovat za všech okolností. Děj se co děj.

A je opravdu nejvyšší čas, neboť dámy se již začínají scházet. Najednou je všude plno rozruchu, hedvábí a barev a všech těch líbezných a vznešených úsměvů doprovázejících pevný a vřelý stisk rukou v hedvábných a skvěle padnoucích rukavičkách (až na Gabrielu - ta by na sebe rukavičky jaktěživ nenavlékla, to by bylo zcela pod JEJÍ úroveň). Každá z přítomných dam má své zvyklosti i své tradiční místo a půvabně usednou do pohodlných ratanových křesílek, pěkně nožku přes nožku, každou obemknutou jemnou punčochou. (Jediná Édith nosí podvazky, samozřejmě že v ČERNÉM A NANEJVÝŠ SEXY PROVEDENÍ.) Vedle ní sedící Magdaléna je ovšem také nadmíru sexy i bez těch podvazků. A dokonce i bez bot, protože prsty na nohou jí zdobí zlaté prsteny a celá voní myrhou. Se svými rudými vlasy a ženskou smyslností (která je jejím VÝSOSTNÝM UMĚNÍM) je naprostým kontrastem vůči zadumaně působící Lady Jane, Vychází z ní tichá a zářivá krása, terá existuje sama o sobě a nic víc nepotřebuje. ONA VÍ.

Ještě než začneme s dnešním programem, se ke mně od vedlejšího stolku nakloní Madame a špitne mi: "Drahoušku, nechtěla byste zítra zajít do mého salonu vyzkoušet můj nový denní krém?" A pak se spiklenecky usměje: "Mám pro vás malé překvapení a domnívám se, že tuto malou pozornost ode mne jistě neodmínete." Jak bych jen mohla? Ještě se mě stačí zeptat: "A slyšela jste už o RTĚNKOVÉM KODEXU? Právě ho uvádíme na trh. A myslím si, že to bude naprostá bomba. Ovšem je také samozřejmě třeba zvolit vhodné načasování. Bez rtěnky se prostě žádná žena rozhodně neobejde a ve válce už vůbec ne. Samozřejmě že musí být v patřičném odstínu a vhodně zvolená podle typu pleti. Který preferujete Vy, Drahoušku?" Odpovím, že rubínovou. Odměnou za správně zvolenou odpověď je mi doširoka rozevřený úsměv s perfektními perleťovými zuby i přes pokročilý věk Madam: "Ó ano, to já také. Perfektně se mi hodí k poslední Dalího sbírce, kterou jsem si před časem pořídila. Víte, mou vášní je investice do krásy, snažím se ji uchovat pro příští generace. Jsem posedlá krásou a nikterak se za to nestydím. Říkám to vždy a vždy to také říkat budu. Žena do sebe musí investovat a udržovat se v každém ohledu a v každém věku. Co naplat! Takže zítra určitě přijďte. Tres bien! Máme toho spolu ještě tolik nedořečeného, Drahoušku."

"Odpusťe, že vás vyrušuji, ale vyslechla jsem Vaši rozmluvu s Madame. Zaujalo mě téma vášně. Nemyslím tím teď muže, jsme přece dámská společnost a pro tuto chvíli si samy bohatě vystačíme, myslím tím vášeň ryze životní. Já jsem ten svůj zcela zasvětila VĚDĚ. Naprosto jsem se jí oddala a možná že i víc, než bylo zdrávo. Však mé zdraví také není nejpevnější. Někdy je však třeba přinášet oběti, aby dílo mohlo vyrůst a vzkvétat. Mně nakonec ten zázrak vykvetl ze smolince. Ve chvíli, kdy jsem to nejméně čekala, kdy už jsem to chtěla vzdát. Je třeba vytrvat navzdory nepřízni, toť vše." Tmavé a unavené oči se v tichém souznění potkaly s jedněmi jiskřivými s roztančenými plamínky, až už to ty druhé nevydržely: "Ach ano, mou jedinou a naprostou vášní je tanec. Prosím vás tančete, nepřestávejte tančit, jinak jsme všechny ztraceny!" Drobounká tanečnice s drobounkým drdůlkem, neuvěřitelnou vnitřní silou a nesmrtelným odkazem svého díla. Tvůrkyně dokonalých choreografií, jimž vtiskla svůj neopakovatelný rukopis a navždy tak proměnila nejen německou taneční scénu.

Z ratanového křesílka pojednou povstal královský majestát a ocelový hlas nesmlouvavě pronikl bzučícím šepotem: "Já jsem se zcela oddala Anglii a svého rozhodnutí NELITUJI. Čemu jsou ženě vdavky, když se pak nedokáže oddat své věci? BEZ VÝHRAD A BEZ PODMÍNEK" Královský majestát posléze opět usedl. Jiný (a velmi tichý, skromný a nenápadný) majestát v tu chvíli pronesl: "Na tomto světě nejde dělat velké věci, jde dělat jen malé věci s velkou láskou." Poupě na mém míšeňském talířku se právě rozvilo. Lady Di vezme křišťálovou vázu s průzračnou vodou pro právě zrozenou krásu. Aby neuvadla. Křišťál, voda, růže a Princezna Všech Srdcí, to vše je spolu v dokonalé harmonii.

Pohledem ještě jednou přelétnu místnost vybavenou empírovým nábytkem a s překrásným francouským oknem vedoucím do rozkvetlé zahrady. Spokojeně se usmívám. Ano, jsou tu všechny. A všechny jsou úchvatné asamy sebou! Zobnu si další sušenku, protože právě nadešel čas začít. Dnešní setkání zahajuje Johanka a pronese svým hlasem zvučným jako polnice: "Dámy, dnes bych zde ráda přednesla příspěvek na téma Mimořádné ženy činí mimořádná rozhodnutí a proto žijí mimořádné životy. Virginie prosím zapisuj, píšeš z nás nejlépe. Řekla bych že nejpregnantněji". Vedle šustění taftu se ozve ještě šustění pera po papíře a místnost provoní cigaretový dým. S nostalgickou láskou si vzpomenu na svého starouška Parkera a také si potáhnu ze špičky. Nečekaně mě z mého zasnění vytrhne Margaret: "Bravo! Trefa do černého. My všechny zde ROZHODNĚ JSME mimořádné ženy!" Od protějšího stolu se nádavkem ozve: "Protože jsme LVICE!" To byla jasná paní Zdislava.

A tu se na sebe všechny navzájem usmějeme a jedna druhé blahopřejeme ke všem mimořádným rozhodnutím, která jsme měly sílu učinit a která pak měla mimořádný (a někdy i drtivý) dopad na naše životy. Usmíváme se vítězně i pokorně, s pusou od ucha k uchu i v tichém úsměvu, který mohou spatřit jen andělé.

Je však načase uzavřit tuto velkolepou a neobyčejnou společnost: "Mé milé dámy, srdečně vám děkuji za to, že jste se dnes zúčastnily našeho vzácného setkání. Bylo mi skutečnou ctí být tu dnes s vámi."

Takže buďte v dobré společnosti. A nejen na Nový rok, ale i po celý nový rok i po všechny ty příští, po každý den všech nadcházejících let. A pokud žádná vhodná společnost zrovna nebude k mání, vždy se můžete potěšit tou svou. A nezapomeňte přitom na vyšívané ubrousky, porcelánovou soupravu, stříbrné lžičky a dobrý tón. Nezapomeňte na rtěnkový kodex, rozvité růže a na své oddané a silné srdce. Nezapomeňte na svou vášeň. A hlavně si to všechno nezapomeňte užít. Vždyť právě Vy jste zcela právoplatně zakládající členkou Vašeho Privátního Dámského Klubu.

Meglio sola che male accompagnata.

Opatrujte se.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lada Šůláková | středa 1.1.2014 20:45 | karma článku: 8,40 | přečteno: 629x
  • Další články autora

Lada Šůláková

Ekzémová strategie

10.1.2019 v 17:14 | Karma: 4,93

Lada Šůláková

Imaginární disky

4.12.2014 v 19:40 | Karma: 6,80

Lada Šůláková

Udělej svého muže

27.6.2014 v 10:08 | Karma: 14,69