Naše Dráboviny

Byl u nás jednou jeden celkem funkční systém rozdělování sociálních dávek, ale nebyl dostatečně centralizován, úředníky vybírali zvolení zástupci obcí a proto byl pálivým trnem v oku všem centralistům.

Komu nejvíc vadil systém, kde bylo možné jednoduše zjistit, že jedna obec dokáže zajistit ubytování lidem v hmotné nouzi za méně peněz než jiná obec? Nebo bylo nejhorší zjištění, že obec ve vlastním ubytovacím zařízení může zavést vlastní domovní řád a kde je nutnou podmínkou ubytování jeho dodržování? V kterém systému je více prostoru pro úspory v centralizovaném nebo decentralizovaném? V proplácení faktur a podnikání na státní účet nebo v přenesení více kompetencí na obce a jejich volené zástupce?
Zásahem shora byla zrušena možnost různorodosti mezi obcemi, protože některé obce dokázaly, že uspořit finanční prostředky je možné, ale výše uvedené vadilo hlavně ministerským úředníkům a majitelům různých ubytovacích jednotek.
Občanovi jistě velice pomůže nevolnictví na státním úřadě, kde dochází k obcházení minimální mzdy, nevzniká nárok na nic a úřad nemusí za pracovníka nic odvádět. Jediným vítězem celého nového systému veřejné služby zůstává pouze státní správa, která získala pracovní sílu zdarma a kam nastavená situace směřuje je zřejmé, určitě ne k převodu pracovníků na zaměstnance, ale přesně naopak.
A reálně možná změna je snížení zdanění práce a zaměstnanců, žádná regulace, tuhá centralizace ani nic podobného. Taková změna je ovšem v systému státní správy ČR prakticky vyloučena, už jenom představa, že by někdo začal svobodně myslet a obešel se bez dohledu úředního šimla, z toho by se členům naší levicové vlády zatočila hlava. Odvody ani daně neklesly, takže se podařilo dosáhnout úspory na občanovi a na ministerstvu se mohly rozdělit odměny za změnu nezměnu.
Doufám, že od nového roku u nás bude opět zaveden ještě lepší a úspornější NOVÝ systém a pro větší transparentnost bude řízen rovnou z Bruselu.
Ze zpráv některých našich médií mám totiž pocit, že Brusel vlastně ani neexistuje, protože obtěžovat občana zprávami ze zahraničí zjevně nemá smysl.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Lácha Ml | pátek 1.6.2012 11:43 | karma článku: 13,03 | přečteno: 751x
  • Další články autora

Jan Lácha Ml

Méně EU, více občanovi

10.5.2019 v 11:51 | Karma: 18,00

Jan Lácha Ml

Sliby, chyby, realita

15.8.2013 v 20:09 | Karma: 7,60

Jan Lácha Ml

O inflaci

9.7.2013 v 10:09 | Karma: 4,58