Shapirovo zrcadlo pravdy

Diplomatická přestřelka mezi americkým velvyslancem Andrewem Shapirem a Hradem zodpověděla kardinální otázku prezidentství Miloše Zemana, totiž jestli to, co pan prezident dělá, má hlubší smysl nebo zda se prostě a jednoduše baví vášněmi, které svým vystupováním vzbuzuje. Jinými slovy, zda na Hradě sedí osoba s dlouhodobou vizí nebo zda se jedná o malé děcko, které hází kameny do rybníka a pozoruje, jak silné vlnobití na břehu způsobí.  

Zatím se zdá, že druhá alternativa bude tou pravděpodobnější. Miloš Zeman pouští hrůzu na amerického velvyslance, když se opováží říci veřejné tajemství nahlas – císař je nahý. Nic víc, nic míň.[1]

Miloš Zeman okamžitě tato slova převrací a interpretuje je jako poučování, kam by hlava suverénního státu měla nebo neměla jet. Povšimněme si však faktu, že nic takového Andrew Shapiro neřekl a zjevně ani neměl na mysli. Jediné co učinil, bylo, že nazval věci pravým jménem. Bohužel pro pana velvyslance pravda nyní není tou cností, která se na Hradě vzývá. Roli uznávané vlastnosti převzala schopnost vytváření konspiračních teorií, jejichž společný jmenovatel zní „čím stupidnější, tím lepší.“ Jak jinak si zařadit prohlášení o neexistujícím článku „Hitler je gentleman“ nebo že ČT je pod vlivem TOP 09.    

PR na počkání

Vrátíme-li se ale k výrokům na účet pana velvyslance, okamžitě nás musí napadnout otázka, i když svým charakterem dost podpásová, protože každý předem ví, jaká je na ní odpověď, kdo bude „zavřenými dveřmi“ více tratit. Obávám se, že Bílý dům to nebude. Právě naopak, tím, kdo bude na škodě, bude Česká republika, jejíž mezinárodní kredit se zase o něco více pošramotí.

Nic naplat, Miloš Zeman ze sebe udělal užitečného idiota – už zase. Před půl rokem posloužil jako dobré PR Číně, nyní Rusku. Na stole tak zdá se leží otázka, zda jsme ochotni vyměnit Moskvu a Peking za třeba Washington nebo Londýn. Příští prezident bude muset své prvotní kroky směřovat na Západ, poněvadž zde Česká republika povážlivě vyklidila své pozice.  

 

[1]výrok amerického velvyslance dostupný na: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/215411000370330/video
 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michael Labutta | sobota 11.4.2015 12:50 | karma článku: 20,27 | přečteno: 883x