Volba prezidenta byla protizákonná!

Rozumím tomu, že jeden tábor prezidentských voličů je po zvolení Miloše Zemana prezidentem spokojený a tábor druhého kandidáta mírně řečeno rozladěný. Mnohem méně chápu vzájemné nevraživé až nenávistné reakce obou táborů...

Pokud odhlédneme od faktu, že způsob volby nového prezidenta vyvolává doposud vášně a dohady o tom, zdali zvítězil ten pravý nebo spíše ten levý a je-li to pro naši zemi dobrá či špatná zpráva, můžeme se na celou věc trochu s nadhledem podívat z pohledu platného zákona. Konkrétně se jedná o Zákon č. 275/2012 Sb., který se jmenuje Zákon o volbě prezidenta republiky a o změně některých zákonů (zákon o volbě prezidenta republiky). S chladnou hlavou si jej může každý pečlivě přečíst stejně tak, jako jsem to udělal já (k dispozici zde).

Pokud nebudeme hledat problémy tam, kde ve skutečnosti nejsou a v kontextu s volbou prezidenta nebyly a naše pročítání zákona nemá jasný cíl v tom, že chceme stůj co stůj najít něco, co by se jen vzdáleně podobalo porušení tohoto zákona, čteme klidně a bez problémů text zákona až k ustanovení  § 35 – Volební kampaň.

Zatímco volby zcela jistě proběhly v souladu s článkem (1) tohoto paragrafu včetně poslední věty „....Za volební kampaň se považuje i sdělení v neprospěch jiného kandidáta na funkci prezidenta republiky“, musíme se zastavit u článků (2) a (3), neboť zde nalezneme ustanovení, které říká, že (2) Volební kampaň musí probíhat čestně a poctivě, zejména nesmí být o kandidátech zveřejňovány nepravdivé údaje a (3) Propagace nebo volební agitace šířené prostřednictvím komunikačních médií musí obsahovat informaci o jejich zadavateli a zpracovateli; to platí obdobně i pro sdělení v neprospěch kteréhokoli kandidáta na funkci prezidenta republiky.

Je možné a velice pravděpodobné, že voliči Miloše Zemana budou tvrdit, že k porušení těchto dvou článků zákona o volbě prezidenta republiky nedošlo, zatímco voliči Karla Schwarzenberga budou tvrdit skálopevně opak. Nejsem právník, ale vidím to jednoznačně. Volební kampaň neprobíhala v žádném případě čestně a poctivě a o jednom kandidátovi byly zveřejňovány nepravdivé údaje. V deníku Blesk se pak objevil v den volby inzerát, který neobsahoval informaci o jeho zadavateli.

Zákon o volbě prezidenta republiky byl v průběhu volební kampaně porušen a proto by volba jako celek měla být soudem prohlášena za neplatnou. Jsem totiž hluboce přesvědčený o tom, že by prezident neměl být zvolen v rozporu se zákonem země, kterou má v této nejvyšší státní funkci reprezentovat.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Zákon o volbě prezidenta republiky: http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-275

Autor: Jaroslav Kysilko | úterý 29.1.2013 9:30 | karma článku: 25,69 | přečteno: 1892x
  • Další články autora

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

10.12.2021 v 8:08 | Karma: 39,38

Jaroslav Kysilko

Kde je OLAF ?

21.12.2017 v 12:44 | Karma: 29,43

Jaroslav Kysilko

500: Oslava na Hradě

27.6.2016 v 7:07 | Karma: 22,04