Socialistické nápady ČSSD: kontrola státních nákupů úřadem

Namísto zjednodušení státní administrativy a zeštíhlení rozbujelého aparátu státních úřadů přichází ČSSD s dalším socialistickým nápadem – chce kontrolovat veřejné nákupy nově vzniklým státním úřadem, prý podle zahraničního modelu. Zajímavá jsou ta čísla kolem – nový úřad by měl mít 100 zaměstnanců a jeho zřízení by stálo 100 milionů korun. Tak si ČSSD představuje úsporné řešení a finančně nepříliš nákladné zajištění kontroly veškerých nákupů v rámci státního sektoru…

Nemyslím si, že by bylo možné s jistotou garantovat, že nově vzniklý úřad nebude alespoň z části postaven na lidech již provařených z jiných státních institucí a napojených na různé podnikatelské subjekty neviditelnými finančními nitkami. Skutečně mi není jasné, jak chtějí sociální demokraté zajistit, aby se takový úřad nestal okamžitým terčem různých lobistických skupin a aby se po jeho chodbách nepromenádovali nažehlení pěšáci s naditými obálkami v náprsních kapsách, jako se to běžně děje v Poslanecké sněmovně. Kde najít 100 zaručeně neúplatných státních úředníků – že by v řadách ČSSD?

Instituce pojmenovaná jako Úřad pro koordinaci centrálních nákupů by měla podle výpočtů expertů ČSSD ušetřit 19 miliard korun ročně, tedy by se její zřízení mnohonásobně vyplatilo. Otázkou je, proč neřešit celou situaci okolo zbytečně předražených veřejných nákupů skutečně efektivně přímo na úřadech? Copak není možné operativně udělat jednotná opatření platná pro všechny státní instituce a plýtvání státními penězi zamezit? Podle mého názoru by bylo zcela dostačující zřídit na každém úřadu speciální odbor zodpovědný za agendu veřejných nákupů s pevně stanovenými pravidly pro jejich realizaci a tyto odbory podrobovat důsledné a časté kontrole ze strany Ministerstva financí.

http://volby.ihned.cz/c1-43353350-cssd-novy-urad-na-kontrolu-verejnych-nakupu-usetri-az-19-miliard-rocne

--------------------------------------

Jiné moje články si můžete přečíst na http://www.shekel.cz/

Autor: Jaroslav Kysilko | pondělí 10.5.2010 12:13 | karma článku: 32,07 | přečteno: 1661x
  • Další články autora

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

10.12.2021 v 8:08 | Karma: 39,38

Jaroslav Kysilko

Kde je OLAF ?

21.12.2017 v 12:44 | Karma: 29,43

Jaroslav Kysilko

500: Oslava na Hradě

27.6.2016 v 7:07 | Karma: 22,04