Sobotkova regulace lobbingu? A co bude s blbbingem?

S geniálním řešením neprůhledných schůzek politických představitelů s lobbisty přišel místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten navrhuje dohled nad registrovanými lobbisty a nahlašování plánovaných schůzek s politiky ve veřejně přístupném registru spravovaným ministerstvem vnitra. Nebylo by však jednodušší takové nestoudné věci prostě nedělat, kontaktů s lobbisty se zřeknout a prohlásit je za typický střet zájmů? A jak si sociální demokraté poradí s všudypřítomným blbbingem, který je rovněž do politiky prorostlý až do té míry, že nám připadá jako jeho nedílná součást?

Zdroj: iDNES.cz

Těžko říct, co je na pořadu dne, jestli lobbing nebo blbbing. Poslaneckou sněmovnou se údajně zcela bez omezení prohánějí lobbisté například tabákového a sázkařského průmyslu. Neznámou zůstává, kdo je tam vůbec pustí a za kolik, a pak především to, co nabízejí vybraným poslancům za podporu či odpor vůči předmětným zákonům. Podle Hospodářských novin se zásluhou lobbistů nedostalo v úsporném balíčku na zvýšení zdanění hazardních her ani na zvýšení spotřební daně na cigarety a tabákové výrobky. Pokud by si stát trval na svém a nezkorumpovaní poslanci by tyto dva návrhy podpořili, tak by státní kasa měla k dispozici zhruba dalších sedm miliard korun, které by získala na daních...

Nevím, kde je ve chvílích schvalování příslušných norem, návrhů a „záchranných" balíčků přítomen nějaký veřejný zájem. Vypadá to však, že se nejspíš nalézá v záchodové míse pod znečištěným toaletním papírem. Těžko říct, jestli je vůbec možné nějaké jiné vysvětlení, než že napříč politickým spektrem jsou hlavním motivem pro rozhodování zájmy osobní nebo alespoň ty, z nichž plynou pánům poslancům nějaké bonusy, výhody či náhrady.

Pokud však korupci jako příčinu nepochopitelného jednání politiků odmítneme, pak by vysvětlením toho všeho mohl být také blbbing. V takovém případě je však zcela na místě okamžité zahájení kroků vedoucích k účinné prevenci proti dalšímu šíření této poslanecké choroby. Ukáže-li se, že je již nakažena celá Poslanecká sněmovna, což je podle výsledků jednání a verbálních projevů většiny vystupujících řečníků velmi pravděpodobné, je nutná okamžitá karanténa a izolace všech nakažených. Po následném důkladném vyčištění všech prostor parlamentu by mohli lavice, v nichž se rozhoduje o naší zemi, obsadit konečně lidé zdraví, chytří, mladí, bezúhonní a neúplatní, kteří by se hravě vypořádali i se smečkou lobbistů, kteří by na ně ze zvyku čekali v zákulisí a na toaletách.

Poté by ze záchodu mohl být vyjmut již téměř spláchnutý veřejný zájem a mohlo by se začít znovu, tentokrát však s čistým štítem. Na pořadu dalších jednání by od této dlouho očekávané chvíle byla zase jen kvalitní, kultivovaná, nefalšovaná, cílevědomá a zodpovědná práce pro blaho naší země, žádný lobbing ani blbbing.

http://zpravy.idnes.cz/at-politici-hlasi-vsechna-setkani-s-lobbisty-navrhuje-cssd-pab-/domaci.asp?c=A090929_202532_domaci_vel

http://hn.ihned.cz/c1-38458350

Autor: Jaroslav Kysilko | čtvrtek 1.10.2009 9:09 | karma článku: 24,17 | přečteno: 1127x
  • Další články autora

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

10.12.2021 v 8:08 | Karma: 39,38

Jaroslav Kysilko

Kde je OLAF ?

21.12.2017 v 12:44 | Karma: 29,43

Jaroslav Kysilko

500: Oslava na Hradě

27.6.2016 v 7:07 | Karma: 22,04