Skutečný boj s korupcí ještě nezačal, ale Nečas už má hotovo

Alespoň tak na mne působí slova premiéra Petra Nečase vyslovená na tiskové konferenci po jednání vlády v tomto týdnu, kdy v dalším z nudných politických bonmotů prohlásil, že odbory chystající na pátek demonstraci kvůli rozbujené korupci jaksi zaspaly dobu, neboť „válka je již vyhraná“. Následovalo přirovnání odborářů k těm, kteří se v posledních dnech druhé světové války přidali k partyzánům, byť bylo zjevné, že je již dobojováno...

Premiér Petr Nečasfoto: Petr Topič, zdroj: iDNES.cz

Přijde mi to jako typická politická reakce, kterou ovšem spatřuji zároveň jako velice krátkozrakou, je-li však míněna upřímně. Na jednu stranu rozumím tomu, že není možné, aby premiér dal za pravdu těm, kteří vytýkají vládě nečinnost v oblasti korupce. Na straně druhé je korupce prostě naprosto všude a stát je zcela evidentně rozkrádán z těch nejvyšších míst, za tichého dohledu či nečinnosti orgánů činných v trestním řízení, a nechutná chapadla chobotnice jsou již prorostlá napříč všemi ministerstvy a úřady, kde se rozdělují nějaké peníze (tedy na každém místě, kde se disponuje s penězi ze státní kasy nebo strukturálních fondů EU). Takže v takové době prohlašovat silácky, že je již vyhráno, mi přijde jako velice neobjektivní a hloupé.

Ačkoliv musím přiznat, že mi odbory nejsou svými aktivitami nikterak sympatické, mají zcela jistě pravdu v tom, že korupce je problémem této země stále aktuálním a čím dál tím palčivějším. Nesmíme totiž zapomínat, že se stále nacházíme v období finanční krize a nikoliv ekonomické prosperity, blahobytu a nedotknutelnosti. Nechce se mi věřit tomu, že by z pozice premiéra vypadala situace jako vyřešená, ale připouštím, že je to možné. Záleží na tom, jaké má předseda vlády informace, kdo mu je předává, jakými lidmi je obklopen nejen v podobě ministrů, ale především svých poradců a našeptávačů. Chápu, že má Nečas tendenci vidět vývoj pozitivně, ovšem v takovém případě by se nemělo jednat pouze o prázdná slova, ale o nějak podloženou víru v nápravu, v nastolení dobré cesty, nového pořádku. Z mého pohledu nevidět korupci v naší zemi lze jenom za předpokladu, že se na ní člověk přímo podílí (tedy ji záměrně přehlíží, neboť mu tento stav vyhovuje) či blahosklonně zavírá oči a zacpává uši kdykoliv o ni někde zakopne. A nebo je úplně hloupý a věří bezmyšlenkovitě systému, aniž by byl schopný nahlédnout jeho prohnilost a svůj podíl na hnilobném procesu.

Pokud jsem tedy premiérem země, kde je korupce synonymem pro hospodaření se státními penězi či úspěšné podnikáním, a já ji přesto nevidím, jsem zcela jistě člověkem na nesprávném místě. A to rozhodně není něco, co by měl Nečas dávat veřejně k dobru v podobě předem připravených a naprosto nevhodných bonmotů. Vždyť téma korupce je více než vážné a vyžaduje skutečná řešení dříve, než bude opravdu pozdě.

 

Na záznam tiskové konference po jednání vlády se můžete podívat zde:

http://www.ceskenoviny.cz/domov/zpravy/necas-ted-se-bit-s-korupci-je-jako-stat-se-partyzanem-v-dubnu-45/718907

http://zpravy.idnes.cz/necas-nyni-bojovat-s-korupci-je-jako-stat-se-partyzanem-v-dubnu-1945-p9p-/domaci.aspx?c=A111123_143912_domaci_js

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Kysilko | čtvrtek 24.11.2011 10:01 | karma článku: 25,06 | přečteno: 1330x
  • Další články autora

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

10.12.2021 v 8:08 | Karma: 39,38

Jaroslav Kysilko

Kde je OLAF ?

21.12.2017 v 12:44 | Karma: 29,43

Jaroslav Kysilko

500: Oslava na Hradě

27.6.2016 v 7:07 | Karma: 22,04