Rád bych slyšel páteční odposlech Janouškova telefonu

Rád bych tímto požádal o zveřejnění odposlechů z telefonu Romana Janouška z doby od okamžiku, kdy došlo k dopravní nehodě, až do odpoledních hodin téhož dne, kdy byl propuštěn zadním vchodem na svobodu. Jsem přesvědčený o tom, že by tento odposlech doplnil chybějící neznámé veličiny v celém případu a mohlo by se začít konečně operovat s fakty...

Podnikatel a lobbista Roman Janoušek | foto: Dan Materna, MF DNESzdroj: iDNES.cz

Zatím jsou záležitosti a prohlášení kolem případu v mnoha ohledech spekulace a nikdo pochopitelně nepřišel s prohlášením typu: „Já to věděl, já to nařídil“. Řekl bych, že je zatím více otázek než odpovědí, více nejasného a diskutabilního, než nezvratně skutečného. Vypadá to navíc, že se stalo již mnoho věcí, které nenávratně a velmi významně ovlivnily celou událost a budou mít velký vliv na jeho soudní dohru, jestliže k ní dojde. Pokud bychom věděli, s kým Janoušek v inkriminovanou dobu telefonoval, věděli bychom téměř vše.

Patrně bychom se dozvěděli, kdo tahá v Praze za nitky. Kdo dal zasahujícím policistům pokyn k nestandardnímu postupu - tolika záměrným přehlédnutím, opomenutím a omylům. Věděli bychom, kdo nařídil neadekvátní kvalifikaci trestného činu, kdo poslal druhé policejní auto, kdo všechno věděl o incidentu dříve než sám ředitel pražské policie. Věděli bychom, zdali nám šéfové policie říkají pravdu. Znali bychom ty nejdůležitější a nejvěrnější osoby, kterým Janoušek v opilosti volal. Řekl bych, že podle jeho neschopnosti smysluplně argumentovat na jednoduché dotazy novinářů i podle kusých záznamů toho, co říkal do telefonu, je zřejmé, že volal naprosto všem, kteří ho v té chvíli napadli. Dovolím si vyslovit domněnku, že si prostě nedával pozor, protože jeho ostražitost byla výrazně oslabena. A v tom spatřuji velkou výhodu a příležitost na přiblížení se realitě.

Předpokládám, že případného zveřejnění odposlechu hovorů z Janouškova telefonu během pátečního dne se nyní bojí hodně lidí. Těch, kteří byli na druhém konci hovoru i těch, k nimž pak třeba velmi rychle vedou další nitky. Tento odposlech má nyní nejen v tomto případu, ale v celé naší politice doslova cenu zlata. Ovšem vlastnit ho a držet v archivu na pozdější dobu by mohlo být opravdu nebezpečné. Já osobně bych byl rád, aby se tohoto horkého zboží dotyčný majitel zbavil hned. Rozhodně nechci slyšet tento odposlech až za 5 let, to už bude dávno pozdě.

Podle prezidenta Klause samotná existence odposlechů ničí demokracii, podle mého názoru spíše grázlové, lháři a podvodníci ničí tuhle zemi. Pokud tedy mohou odposlechy být k něčemu dobré, mohou posloužit k tomu, aby byla zjevena pravda, nebo alespoň její významná část. Když už odposlechy existují, na čemž nemůžeme nic změnit, bylo by dobré, kdyby třeba výjimečně přestaly sloužit jenom jako prostředek k vydírání a politickému boji.

A já bych opravdu rád věděl, kdo je na telefonu, když volá opilý Janoušek. Kdo mu pomáhá, když je velký problém. Kdo je v Praze šéf, kdo je čistič a kdo řídí tmavé audi nedbaje pravidel silničního provozu za obdivného pohledu z okna služebny mávajících policistů...

Autor: Jaroslav Kysilko | úterý 27.3.2012 14:50 | karma článku: 36,74 | přečteno: 2158x
  • Další články autora

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

10.12.2021 v 8:08 | Karma: 39,38

Jaroslav Kysilko

Kde je OLAF ?

21.12.2017 v 12:44 | Karma: 29,43

Jaroslav Kysilko

500: Oslava na Hradě

27.6.2016 v 7:07 | Karma: 22,04