Přelepit plakát „Vrah zůstane vrahem“ není demokratické

Nezáleží na tom, jestli jsme na straně zastánců nebo na straně odpůrců činnosti odbojové skupiny kolem bratrů Mašínových, jejímž členem byl také zesnulý Milan Paumer. Záleží na tom, jestli žijeme v demokratické společnosti, kde má její každý člen právo na vyjádření svého názoru…

Zdroj: iDNES.cz

Pokud tedy chceme svůj názor, byť třeba velmi kontroverzní, sdělit svému okolí a celé veřejnosti a použijeme k tomu legální a legitimní způsob, jakým vyrobení, zaplacení a následné vylepení plakátů technickými pracovníky v Poděbradech na místech tomu určených beze sporu je, neměl by nám v tom podle mého názoru nikdo bránit. Plakáty však byly na příkaz ředitele Technických služeb města Poděbrady přelepeny s tím, že podobné věci (názory) na plakátovací plochy prostě nepatří. Otázkou je, co tam tedy patří a kdo o tom rozhoduje.

Před volbami na billboardech a veškerých dostupných reklamních plochách čteme lži a polopravdy jednotlivých politických stran, a tento fakt naše tolerantní společnost přijímá jako nedílnou součást předvolebního boje. Jako jistý kolorit, bez něhož to prostě nejde. A nyní si někdo zaplatí 26 plakátů formátu A3, na nichž sděluje svůj názor, své přesvědčení, svůj pohled na události týkající se činnosti odbojové skupiny bratrů Mašínů a konkrétně jednoho z členů této skupiny, který má dnes na tom stejném místě pohřeb, a hned je z toho zle. Někdo si dokonce dovolí tyto plakáty svévolně, bez souhlasu zadavatele, přelepit s tím, že peníze klidně vrátí. Tak to ale v demokracii nefunguje! A je velice na pováženou, že něco takového v dnešní době vůbec někoho napadne, že je někdo opět přesvědčený, že je nositelem takového práva.

Chápu, že pokud se na pohřeb Milana Paumera chystá celá politická elita naší země, je zřejmé, jaký je převládající politický názor na život a dílo tohoto zemřelého člověka. To však ani v nejmenším neznamená, že by měli všichni do jednoho sdílet tento názor, neznamená to, že je tento úhel pohledu správný a jediný možný, neznamená to, že si někdo jiný nesmí myslet nic jiného. A nemělo by to být tak, jako v dobách minulých, že se rozdílný názor nesmí veřejně vyslovit nebo dát viditelně najevo.

V případě přelepení plakátů se tohle totiž děje, je to přímý zásah do práv nás všech, porušení pravidel demokracie v té nejzákladnější podobě, a ať už si to přiznáme či nikoliv, ať už si myslíme, že bratři Mašínové a Milan Paumer jsou hrdinové nebo lidé, kteří zabili nevinné lidi, jsem přesvědčený o tom, že by se nikomu z nás, občanů této země, kteří doufají, že konečně žijí v moderní demokratické společnosti, nelíbilo, kdyby nám kdokoliv shora bránil prezentovat naše názory a říkat nahlas, co si myslíme. Možná také za toto právo skupina kolem bratrů Mašínových společně s Milanem Paumerem v dobách hluboké totality bojovala...

------------------------------------------

Jiné moje články si můžete přečíst na http://www.shekel.cz/

Autor: Jaroslav Kysilko | středa 4.8.2010 11:41 | karma článku: 24,38 | přečteno: 1891x
  • Další články autora

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

10.12.2021 v 8:08 | Karma: 39,38

Jaroslav Kysilko

Kde je OLAF ?

21.12.2017 v 12:44 | Karma: 29,43

Jaroslav Kysilko

500: Oslava na Hradě

27.6.2016 v 7:07 | Karma: 22,04