Předčasné volby? Ne, jedině defenestrace!

Nechci však žádné krveprolití. Nevolám tedy po přímém naplnění významu slova „defenestrace“ a skutečném vyhození současné vlády a všech politiků z okna třetího patra Strakovy akademie. Nicméně použil jsem výraz defenestrace jako metafory skutečného a definitivního konce, tedy v tomto případě konce vládnutí doslova všech současných politických stran a jejich zástupců...

foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Politici totiž nic nechápou a proto s námi pořád hrají ty svoje hry. Dalo by se bez nadsázky říci, že jako malé děti ukazují prstem jeden na druhého a snaží se nás přesvědčit, že on si začal, že on je zlobivější a ošklivější, že on je hloupější a neschopnější. Jenomže většina lidí už má v tomhle dávno jasno. V případu naší politické reprezentace se hození všech politiků do jednoho pytle může dotknout jenom některých čestných a pracovitých jednotlivců, protože kdyby jich ve vládě, v Poslanecké sněmovně a v Senátu sedělo víc, určitě by o nich bylo také více slyšet.

Z politiků napříč spektrem se už dávno stala jedna velká banda. A troufám si tvrdit, že už dlouho to není vůbec žádná sranda. Občanům této země je špatně, ať už se na obrazovce objeví kdokoliv z kterékoliv politické strany, ať už si říká cokoliv. Každý tuší, že to, co nám politici sdělují, není tak docela pravda a často je to přímo lež. Každý ví, že politik ve státních službách pomáhá a pracuje na prvním místě sám pro sebe a pro své blízké, známé a kamarády. Každý předpokládá, že je politik prostě v něčem nekalém zapletený, je tedy součástí celého prohnilého politického systému a nemůže (i kdyby chtěl) z něho jen tak vystoupit. Každý už pochopil role kmotrů-lobbistů-podnikatelů, bez kterých to prý ve vrcholné politice nejde.

Je zjevné, že by předčasné volby vůbec nic nevyřešily. Došlo by pouze k přeskupení a přesunu moci z jedné špinavé ruky do druhé. Nový premiér, nová vláda, staronové tváře, recyklovatelní ministři, zachování současných vazeb mezi politikou a podnikáním na vysoké noze. Síť by se pouze restartovala, ovšem při zachování všech programů, souborů a složek.

ODS si od nových voleb slibuje, že získá hlasy strany VV, která se už nad pět procent nedostane a prakticky zanikne (pokud vůbec někdy jako politická strana existovala). V to samé doufá sebevědomá TOP09. Sociální demokraté věří na téměř pravidelné střídání volebního vítězství pravice a levice, takže podle všeho by nyní měla být řada na levici. VV si myslí, že na případném rozbití vlády a falešném boji s korupcí a dinosaury získají zpět svoji tvář a oblíbenost. KSČM je dlouhodobě sama se sebou spokojená a svých 15 procent má jistých. Předčasné volby by možná vyhovovaly i KDU-ČSL, neboť dva roky prakticky v tichu daly zapomenout na důvody strmého pádu této strany. Takže všem současným stranám předčasné volby vyhovují.

Jenomže tohle všechno už tady bylo. Současné politické strany nejsou reformované a jsou ve stávajícím personálním obsazení nereformovatelné. Stejní lidé prostě budou plus minus dělat svoji práci pořád stejně. Noví lidé jsou do stávajících stran přijímáni jenom dvojím způsobem. Buďto za bakšiš dostávají vysoké funkce, případně jim je přislíbeno navrácení vložených finančních prostředků v různých jiných (nezákonných) formách, a nebo jsou členové přijímáni jako řadové ovce do stáda, kterému velí nějaký starý zkušený bača. Tedy provádět reformy a zásadní změny ze spodních pater politické strany není možné, nikdo vás totiž jako řadového člena nebude poslouchat. Váš hlas nikoho nezajímá. Pokud už jste vstoupili do nové strany, plaťte členské příspěvky a hlasujte s většinou nebo tak, jak vám řekne váš bača. Nic víc se od vás nečeká, k ničemu jinému vás nikdo nepustí.

Přesto a právě proto navrhuji konec. Konec všeho současného a všech současných. Proto ta obrazně, ale nadmíru vážně míněná defenestrace. Měli bychom se totiž odříznout jednou provždy od všeho současného, špatného, prohnilého, zištného a zákeřného, a vrátit se na začátek. Čas posunout nemůžeme a jako lidé jistě uděláme opět mnoho chyb. Nicméně ten začátek by mohl v něčem vypadat podobně, jako těsně po Sametové revoluci. Nebyly tady žádné demokratické strany a na základě určitých ideálů vzniklo Občanské fórum jako základní platforma. Nutně totiž potřebujeme opět nějaký dobrý základ, na kterém je možné postavit něco dobrého, pozitivního, poctivého, státotvorného a smysluplného. Fórum vzniklé z obyčejných nezištných lidí, kteří se chtějí dobře starat o tuto zemi a nemyslí pouze na svůj prospěch a svoje zájmy. To by mohl být začátek dobré cesty k lepším zítřkům...

Autor: Jaroslav Kysilko | středa 4.4.2012 9:49 | karma článku: 25,16 | přečteno: 1210x
  • Další články autora

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

10.12.2021 v 8:08 | Karma: 39,38

Jaroslav Kysilko

Kde je OLAF ?

21.12.2017 v 12:44 | Karma: 29,43

Jaroslav Kysilko

500: Oslava na Hradě

27.6.2016 v 7:07 | Karma: 22,04