Nečas o Langovi: Šéf BIS? Velice kvalitní!

Žádné velké překvapení. Premiér Petr Nečas nám v neděli na ČT pochválil ředitele Bezpečnostní informační služby Jiřího Langa. Prý odvádí skvělou práci a nevidí ani jeden důvod, proč by měl být odvolán...

foto: Petr Topič, iDNES.cz

Jinými slovy „velice kvalitní šéf BIS“. Vybavuji si rozesmáté a pohodově vyhýbavé reakce Langa na otázky novinářů z minulého úterý, kdy dorazil na sněmovní komisi pro kontrolu BIS vysvětlit úniky odposlechů hovorů Béma s Janouškem a jinými „koloušky“. Lang na schůzce pobyl jen několik minut, než byla pro jistotu zase rychle ukončena, ovšem na chodbě neunikl dotěrným novinářům. Na první dotaz týkající se toho, zdali odposlechy unikly z BIS, Lang přesvědčivě odpověděl, že kdyby to věděl, neváhal by to bezodkladně říct, a na druhou otázku reagoval trapným mlžením, že se musí novináři zeptat někoho jiného. Jinými slovy „velice kvalitní odpovědi“.

Pokud si tedy představíme, že BIS doposud ani možná sama neví, jestli odposlechy pořídil někdo z jejích spolupracovníků či zaměstnanců a tím pádem netuší, zdali jim mohly uniknout, je nám všem zřejmé, že je všechno v naprostém pořádku. Prostě lidé na svých místech a bezpečnost země včetně odposlechů v těch správných rukách. Včetně toho kvalitního člověka z BIS, který si podle serveru Euro.cz tak příjemně a uvolněně na jiném odposlechu povídá s lobbistou Janouškem. Samozřejmě s ním vůbec neřeší žádné pracovní záležitosti, to by totiž takový velice kvalitní a zodpovědný pracovník BIS nikdy neudělal.

Jestli to náhodou BIS už ví a nahrávky jí skutečně unikly, tak novinářům a veřejnosti lže. Jenomže to je pochopitelné – ve věcích státního tajemství a národní bezpečnosti je lež tím nejpřijatelnějším prostředkem, jak ochránit ekonomické zájmy. Velký otazník visí nad tím, koho ekonomické zájmy vlastně BIS chrání? Je však možné a nanejvýš pravděpodobné, že taková otázka není ani pro předsedu vlády Nečase, natož pro šéfa BIS Langa už tak velice kvalitní, ale spíše drzá a velice nehorázná.

Když o tom všem přemýšlím, ten i ten úsměv a ta lehkost odpovědí Langa i Nečase na nepříjemné otázky novinářů jsou ve své podstatě reakcemi, které lze bez mrknutí oka nejlépe a nejvýstižněji označit jako „velice kvalitní“.

 

http://zpravy.idnes.cz/necas-neodvola-sefa-bis-jiriho-langa-dbm-/domaci.aspx?c=A120401_130750_domaci_jav

http://euro.cz/id/1407b99dgcocs1fd6fs04o9e8g/detail.jsp?id=108108

Autor: Jaroslav Kysilko | pondělí 2.4.2012 9:29 | karma článku: 37,13 | přečteno: 4078x
  • Další články autora

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

10.12.2021 v 8:08 | Karma: 39,38

Jaroslav Kysilko

Kde je OLAF ?

21.12.2017 v 12:44 | Karma: 29,43

Jaroslav Kysilko

500: Oslava na Hradě

27.6.2016 v 7:07 | Karma: 22,04