Náš život je jako film, veřejnosti přístupný

Samozřejmě, jsou chvíle, kdy je tento film mládeži do 15 a někdy i do 18 let nepřístupný, ale jinak je to film, který si může každý prohlédnout. Možná, že když zajdete do vaší oblíbené půjčovny DVD a podíváte se na nové filmy, naleznete tam ke svému překvapení mnoho nosičů s filmem o vašem životě. Od narození až po současnost. Jako seriál na pokračování, pěkně očíslovaný. A pokud se zeptáte prodavače, jak často se půjčují DVD s vaším životem, zjistíte, že je o ně velký zájem. Lidé se totiž o váš život opravdu zajímají…

Nyní vám to teprve začíná pomalu docházet. O vašem životě vědí všechno nejen členové vaší rodiny, rodiče, partner, děti, ale také váš soused, kolega v práci a dokonce i úplně neznámý člověk, kterého jste dnes potkali v MHD a o němž vy nevíte vůbec nic. To se vám zdá nespravedlivé. Ale jenom do té chvíle, než si všimnete, že se v půjčovně nabízejí filmy také dalších lidí. Jsou tam toho plné regály a sklady, stačí říct jméno a můžete strávit příjemný večer u vína při koukání na život vašeho sympatického kolegy z práce. Alespoň v tomto je systém spravedlivý, filmy jsou dostupné doslova o každém z nás, o všech lidech na naší planetě.

Když se tak pomalu začínáte trápit tím, co o vás všechno vědí lidé, které vůbec neznáte nebo ti, kdo by o vás podle vašeho mínění neměli vědět vůbec nic, uniká vám jeden důležitý fakt. Ono totiž vůbec nezáleží na tom, co si o vašem životě myslí ostatní lidé a není naprosto rozhodující, jakým způsobem váš život posuzují vaši příbuzní, sousedé, kolegové v práci nebo úplně cizí lidé. Ve skutečnosti záleží jenom na jediném – jak vás vidí Bůh. Velice příjemnou jistotou je to, že Bůh ví o životě každého člověka naprosto vše, vidí do lidských srdcí a Jeho pohled na lidi je naprosto nestranný, tedy ryze objektivní.

Když si představíme půjčovnu filmů o životech všech lidí na DVD, tak velmi podobným způsobem funguje Božský archiv našich životů, nebo mu můžeme říkat třeba Kniha Života. V Knize Života je zapsán každý, i ten nejmenší detail z našeho života. Nic neuniklo Boží pozornosti, nic nebylo a nebude nikdy smazáno (tlačítko DELETE tam nefunguje), nic nikdo nezametl pod koberec, naprosto nic nebylo přidáno (ani zkopírováno odjinud – kombinace kláves CTRL C a CTRL V tam rovněž není možné použít). Je to čistá pravda o životě každého z nás. Se všemi pozitivními i stinnými stránkami, se vším, co jsme prožili, řekli, udělali, s tím vším, co kdo prožil v naší blízkosti, co jsme vyslechli, co nám kdy kdo učinil. Jsou zde všechny naše myšlenky, nápady i tajné sny. A všechny souvislosti s naším životem – vše, co jsme vyvolali našimi skutky, co jsme zaseli do srdcí našich blízkých, jak jsme přemítali o našich nepřátelích, jaká jsme dělali rozhodnutí a co nás k těmto krokům vedlo. Jedním slovem – VŠECHNO.

A právě proto bychom svůj život měli žít s touto jistotou, s vědomím nevratnosti každého kroku, slova, doteku, rozhodnutí, činu, s vědomí toho, že na vše bude pamatováno a nic nebude zapomenuto. Proto je tak důležité, jak svůj život žijeme, jak s ním nakládáme, jaké jsou naše cíle a prostředky, které na své cestě používáme k jejich dosažení. Proto jsou tak důležité naše pohnutky a veškeré naše skutky.

Život každého člověka je jedinečný, neopakovatelný dar. Proto je tak důležité, jak s ním zacházíme, jak se chováme ke svému okolí a proč jej vlastně žijeme. Snažme se tedy ze všech sil, abychom si film našeho života jednou sami chtěli prohlédnout a nemuseli se během promítání stydět za to, jak jsme ho prožili. Je to důležité, nikoliv ze strachu z následků, ale právě naopak, pro tu neskonalou Boží lásku, která je nám životem darována a kterou máme příležitost svým žitím rozdávat. Nepromarněme pokud možno ani jeden den, ani jednu hodinu, ani jednu vteřinu našeho života konáním něčeho špatného či mluvením slov, která nejsou dobrá a tudíž za to nestojí. A pokud se tak již stalo, snažme se usilovně o to, aby takových dnů bylo v našem životě co možná nejméně. Nepromarněme žádnou příležitost, kdy můžeme dát někomu najevo naši lásku, pochopení, účast či odpuštění.

Nezapomínejme na to, že nejdůležitější v životě každého člověka je Víra, Naděje a Láska, vše ostatní je pomíjivé. Ale Láska je z této trojice tou nejdůležitější! Láska je počátkem všeho bytí a bez Ní by neměl život naprosto žádnou cenu.

Autor: Jaroslav Kysilko | pátek 23.7.2010 10:10 | karma článku: 7,43 | přečteno: 866x
  • Další články autora

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

10.12.2021 v 8:08 | Karma: 39,38

Jaroslav Kysilko

Kde je OLAF ?

21.12.2017 v 12:44 | Karma: 29,43

Jaroslav Kysilko

500: Oslava na Hradě

27.6.2016 v 7:07 | Karma: 22,04