Milujte své nepřátele

V Bibli nás Ježíš nabádá, abychom milovali své nepřátele, žehnali těm, kteří nás proklínají, činili dobře těm, kdo nás nenávidí, a modlili se za ty, kteří nás urážejí a pronásledují. Ačkoliv jsou to skvělá doporučení, lidé takového přístupu ke svému okolí povětšinou nejsou schopni. Důvodem není fakt, že by se chtěli jako nevěřící vědomě příčit něčemu, co je psáno v Bibli. Pravým důvodem je především skutečnost, že jim to prostě z vlastních sil nejde. A velice často to nejde ani lidem věřícím…

Otázkou tedy zůstává, zdali je to vůbec pro člověka možné, aby miloval někoho, kdo jej nenávidí, proklíná, uráží či dokonce pronásleduje? Představte si, jak vás někdo honí po ulici, přitom vám hrubě nadává a vy dobře víte, že pokud vás dožene, nejspíš vás zmlátí a možná i zabije, a vy se najednou zastavíte, otočíte a tomu dotyčnému člověku řeknete přímo do očí: „Miluji tě, rád bych ti požehnal a dovol mi, abych se za tebe mohl také pomodlit“. Je potřeba opravdu pevné a hluboké víry, aby člověk byl něčeho takového schopen, nebo je to v dnešní době čirá utopie a něco naprosto nemožného?

Možné to je, ale jedině s Bohem, z vlastních sil člověka ne. Jsem přesvědčený o tom, že je to především otázka víry. Kdybychom měli takovou víru v Boha a Jeho slovo, dokázali bychom nejenom všechny skutečně milovat, ale mohli bychom činit skutečné divy přesně tak, jak je popisováno v Bibli a jak je v Božím slově zaslíbeno. Ti, kteří v Boha skutečně věří, mohou dělat všechno to, co dělal Ježíš během svého pozemského života. Všichni tedy můžeme mít úžasnou moudrost, schopnost uzdravovat nemoci těla, vyhánět zlé duchy, nakrmit několika rybami a pár pecny chleba hladové zástupy.

Každý z nás může milovat všechny lidi bez rozdílu stejně tak, jak to činí Bůh. Bez ohledu na to, jak se k nám chovají, jestli nás milují, nenávidí, proklínají či pronásledují. Také On nechává každý den vycházet slunce nad hlavami těch dobrých i těch špatných, bez rozdílu. Co je nám tedy zapotřebí? Je to prosté a tak těžké zároveň. K tomu všemu stačí mít Boha na prvním místě, odevzdat Mu svůj život a hledat Jeho vůli na své cestě, hledat místo, kde máme být, hledat povolání pro náš život, hledat u Něj každé správné rozhodnutí, každé slovo k vyřčení i čas, kdy máme mlčet a neříkat nic. K tomu všemu by nám mělo pomáhat naše srdce, protože každý z nás se rodí s přirozenou touhou po trvalé přítomnosti Boha v našem životě. Jak by tomu mohlo být jinak, když jsme všichni Boží děti, jsme Bohem stvořeni k Jeho obrazu. Zdá se to tak těžké a jednoduché zároveň.

Odevzdat to málo, to nic, co máme, na čemž však zároveň často velmi lpíme. Uvědomit si, že bez Boha skutečně nejsme nic. Pochopit, že nejsme schopni bez Boha žít správně svůj život, dělat dobrá rozhodnutí a zachovat své srdce čisté. Pochopit, že život je dar, k němuž nutně potřebujeme odpuštění, naději, víru a lásku. A že toto všechno dává jedině Bůh. Proto musí být na prvním místě a žádné jiné místo v našem životě Bohu nepatří. Když to pochopíme, když budeme na prvním místě hledat Boží království a jeho spravedlnost, vše ostatní nám bude přidáno.

Chci vás povzbudit právě v tom, že ačkoliv vám může podobně jako láska k někomu, kdo nás nenávidí, nebo vztah s Bohem, v něhož nevěříte, připadat mnoho věcí neměnných a ve své podstatě nemožných, opak je pravdou. Díky Bohu je možné naprosto vše. Pokud tedy chceme poznat, pochopit, uvěřit, milovat a doopravdy smysluplně žít svůj vlastní život, stačí laskavého Boha požádat.

 

Matouš 6:33 Hledejte však nejprve Boží království a jeho spravedlnost, a to všechno vám bude přidáno.

Matouš 7:7  Žádejte, a bude vám dáno; hledejte, a naleznete; tlučte, a bude vám otevřeno.

Lukáš 11:9 A já vám pravím: Žádejte, a bude vám dáno, hledejte, a naleznete, tlučte, a bude vám otevřeno.

Lukáš 12:31  Hledejte však jeho království, a toto vám bude přidáno.

Matouš 5:44,45  Já však vám pravím: Milujte své nepřátele, žehnejte těm, kdo vás proklínají, dobře čiňte těm, kdo vás nenávidí, a modlete se za ty, kteří vás urážejí a pronásledují, abyste byli syny svého Otce, který je v nebesích; neboť on nechává své slunce vycházet nad zlými i dobrými a déšť posílá na spravedlivé i nespravedlivé.

Matouš 5:47  A pozdravíte-li jen své bratry, co činíte navíc?

---------------------------------------------

Jiné moje články si můžete přečíst na http://www.shekel.cz/

Autor: Jaroslav Kysilko | středa 25.8.2010 10:10 | karma článku: 9,39 | přečteno: 1064x
  • Další články autora

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

10.12.2021 v 8:08 | Karma: 39,38

Jaroslav Kysilko

Kde je OLAF ?

21.12.2017 v 12:44 | Karma: 29,43

Jaroslav Kysilko

500: Oslava na Hradě

27.6.2016 v 7:07 | Karma: 22,04