Dilema Víta Bárty – očistit či neočistit svoje jméno?

Je to každopádně riskantní podnik a otázka téměř pro Hamleta: „Očistit či neočistit? To je to, oč tu běží.“ Zatímco původně Vít Bárta svým zřetelným prohlášením deklaroval maximální připravenost ke spolupráci s policií na objasnění případu uplácení za účelem plného očištění jména Víta Bárty od všech obvinění a jeho plánovaný návrat do tuzemských vládních struktur, situace se změnila a čím dál tím více se nám zamotává…

foto: Michal Klíma, MF DNES, zdroj: iDNES.cz

A to především díky Bártovi samotnému, který si nejspíš uvědomil, že by vyšetřování mohlo dopadnout v jeho neprospěch a jeho jméno by tím pádem zůstalo pošpiněno, ne-li přímo zabláceno a provždy v očích široké veřejnosti znehodnoceno. Proto zatím sám nepožádal sněmovnu o zbavení imunity, ačkoliv podle programu Věcí veřejných by tak učiniti rozhodně měl.

Podle některých informací zveřejněných v médiích dokonce nyní VB shání v Poslanecké sněmovně hlasy, které by mu pomohly k tomu, aby nebyl zbaven poslanecké imunity, která jej chrání před případným vydáním policii k trestnímu stíhání. A to je poněkud zvláštní postoj, alespoň z mého pohledu. Jestliže je VB přesvědčený o své nevině a nikomu žádné obálky s úplatky nepředával, mělo by být jeho logickým zájmem vydání policii. Tím by nejen deklaroval svoji nevinu, ale zároveň by také v činy proměnil svá slova o tom, že se nemá čeho bát a s policií bude spolupracovat na zdárném vyšetření celého případu. Nevinný člověk se přeci nemá čeho bát, nebo ano? A když se nemá čeho bát, neschovává se za imunitu, že?

Zdá se, že přeci jenom důkazy nejsou tak jednoznačné a lze předpokládat, že úplně nehrají do karet VB, jinými slovy hrozí, že by mohl být shledán vinným. Poslanci mají policejní spis k případu VB nyní k dispozici, takže je velice pravděpodobné, že jeho kopii má nyní VB v rukách k důkladnému prostudování. Kostky jsou vrženy. Na jedné straně misky vah možnost případného očištění jména VB a získání argumentu pro návrat na nějaký dočasně zahřívaný ministerský post, ruku v ruce s tím také posílení důvěryhodnosti Věcí veřejných, na straně druhé však velký risk v podobě trvalé diskreditace jména VB a potažmo celé strany, která by tak utrpěla ostré k. o. hned v prvním kole. Ohrožena by poté byla rovněž celá vláda, neboť důvěryhodnost trojkoalice by klesla k bodu mrazu. Proto i premiér Petr Nečas prohlásil, že celou tu záležitost kolem VB považuje za politickou kauzu, čímž dal nepřímo najevo svůj přístup k případnému zbavení VB poslanecké imunity.

Pokud však VB zbaven imunity nebude, policie nejspíš případ odloží a vina či nevina zůstane v tomto případu už navždy pouhou spekulací a důvodem k úsměvu na tváři. Podíl na moci VV bude zachován a cesta pro pozvolné pokračování politické kariéry včetně zachování politické moci a vlivu VB rovněž. Oddychne si celá vláda a pojede se zvesela dál. Když si takto dáme k sobě veškerá fakta celého případu a především jeho okolností včetně toho, oč se v této hře hraje, kruh se prakticky uzavírá. A rázem je zodpovězena také Bártova otázka „očistit či neočistit“. Výsledek hlasování poslanců o zbavení poslanecké imunity VB bude pak nejspíš pouhou formalitou, která veřejnosti navždy zavře ústa a opět pouze potvrdí prohnilost a zkorumpovanost celého politického systému v naší zemi.

Autor: Jaroslav Kysilko | středa 10.8.2011 12:12 | karma článku: 14,87 | přečteno: 875x
  • Další články autora

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

10.12.2021 v 8:08 | Karma: 39,38

Jaroslav Kysilko

Kde je OLAF ?

21.12.2017 v 12:44 | Karma: 29,43

Jaroslav Kysilko

500: Oslava na Hradě

27.6.2016 v 7:07 | Karma: 22,04