Co budou dělat média, pokud byl Otakar T. v případu Aničky nevinný?

Myslím, že smrt Otakara T. obviněného ze znásilnění a vraždy malé Aničky je tou nejhorší možnou zprávou v tomto médii již dávno vyřešeném případu. Vzhledem k tomu, že nebyl obviněným zanechán dopis, v němž by přiznával svojí vinu, mohou se nyní téměř všechna média (především ta bulvární, jako obvykle) třást strachy z okamžiku, kdy budou zveřejněny výsledky policejních expertíz…

Každému racionálně uvažujícímu člověku je jasné, že by stín pochybností a podezření směrem k obviněnému zůstal s tímto člověkem po zbytek jeho života, ať už by byly nalezeny přímé důkazy o jeho vině či nikoliv. Kdo z nás by s takovým stínem dokázal žít?

Pokud nebude nalezena průkazná shoda DNA či jiný nezvratný důkaz o vině Otakara T. v případu Aničky, bude muset tento člověk být označen za nevinného a média se tak stanou tím hybným článkem celého soukolí, který z obviněného a podezřelého učinil před zraky veřejnosti vraha a násilníka. Pak by se ukázalo, že média hnala na pranýř a předem odsoudila nevinného člověka na základě nepřímých důkazů, čímž by se stala přímým účastníkem jeho odchodu z tohoto světa. Samozřejmě, pokus o sebevraždu je svrchovaně rozhodnutím každého jedince a ten je také za tento čin primárně zodpovědným, nicméně při představě enormního tlaku veřejnosti, kterému musel Otakar T. půl roku čelit, je možné vcelku reálně předpokládat významný podíl mediálního šílenství na pokus o ukončení jeho života.

Pokud bude Otakar T. shledán nevinným, budou se média jistě ohánět otřepanými frázemi o nutnosti informovat veřejnost plně o všech dostupných souvislostech. Ovšem k základním zásadám žurnalistiky patří rovněž nestrannost a snaha o maximální objektivnost, nečinění vlastních tendenčních závěrů na základě nejednoznačných informací a údajů, včetně ochrany soukromí všech dotčených lidí, zvláště v případu tak závažném, jakým je znásilnění a vražda malé holčičky. Tyto meze byly ze strany médií naprosto neomluvitelným způsobem překročeny, ať už celý případ dopadne jakkoliv. Vím, že je to především, ale zdaleka nejen bulvárním médiím jedno - důležité jsou zisky a prodejnost výtisků rozebírajících ze všech možných úhlů případ Aničky byly jistě více než dobré.

Osobně mě velmi mrzí, že Otakar T. spáchal sebevraždu, která nakonec vedla k jeho smrti. Je mi totiž líto každého zmařeného života, kdy se člověk sám odstřihne od možnosti poznat Boha, činit pokání a přijmout odpuštění. Dalším důvodem je fakt, že bych si přál, aby celý případ dospěl ke spravedlivému vyřešení a aby bylo tedy konečně jasné, kdo ten otřesný čin spáchal. Pokud bude Otakaru T. nakonec prokázána vina, přál bych si, aby mohl být postaven před spravedlivým soudem a byl odsouzen ke spravedlivému trestu, nejlépe na doživotí. Pokud by byl shledán nevinným, přál bych si, aby se média mohla tomuto člověku a jeho blízkým omluvit a on mohl nadále žít lepší život, než patrně doposud žil.

Samozřejmě je také zásluhou médií většina národa přesvědčena, že spravedlnosti bylo učiněno smrtí Otakara T. zadost. Pravda, někteří by si přáli, aby trpěl ve vězení brutalitou spoluvězňů, či alespoň zemřel krutější smrtí. Pořád však musíme vzít v úvahu, že tento člověk doposud kradl a lhal, což dělají mnozí jiní, avšak ještě ani zdaleka není jasné, že ublížil Aničce. Je však nutné připomenout, že z pohledu tohoto případu se stále jedná o člověka nevinného, i když už je, žel Bohu, po smrti!

 

http://zpravy.idnes.cz/muz-obvineny-z-vrazdy-a-znasilneni-anicky-zemrel-v-nemocnici-p58-/krimi.asp?c=A110323_090049_krimi_zep

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Kysilko | středa 23.3.2011 10:30 | karma článku: 45,55 | přečteno: 18862x
  • Další články autora

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

10.12.2021 v 8:08 | Karma: 39,38

Jaroslav Kysilko

Kde je OLAF ?

21.12.2017 v 12:44 | Karma: 29,43

Jaroslav Kysilko

500: Oslava na Hradě

27.6.2016 v 7:07 | Karma: 22,04