Proč chodím a běhám na smíšené stezce bez vyznačení pruhů vlevo

Když se mi po čase podařilo vrátit k pohybu, někdy i k běžeckému, protože moje váha pohyb souvislý zatím nedovoluje, řešil jsem zásadní otázku, jak se pohybovat na stezce pro chodce a cyklisty.

Mám na mysli stezku smíšenou, resp. takovou, kde není vymezen pruh pro chodce a cyklisty.

Pohyb resp. chůze a běh vpravo: Zdá se býti variantou přirozenou. Jaké jsou však úskalí. Občas se mi stalo, že mě některý z cyklistů „poškádli tím, že mi shodil čepici nebo se o mě „otřel“, protože zrovna nedával pozor a bavil se se svojí slečnou jedoucí vedle něho a nestačili uhnout protijedoucímu kolu či bruslaři. Bruslaři do mě i vrazili, protože stejně jako cyklisté klábosili s někým jedoucím vedle.

Tyto zkušenosti mě přivedli k tomu, že jsem se na stezce při chůzi a běhu začal pohybovat vlevo tedy jako při chůzi po vozovce, což mi připadalo z hlediska bezpečnosti daleko logičtější.

 

Pohyb resp. chůze a běh vlevo: Zdá se býti variantou logickou. Vidím kdo jede proti mně a mohu tedy předvídat, zda mě vidí a mohu tedy v případě nebezpečí uskočit do strany, či se jinak vyhnout střetu s cyklistou nebo bruslařem.

I tato varianta však má své úskalí. Běžci zvyklí pohybu vpravo mně upozorňovali, někteří mi i nadávali, že se pohybuji na nesprávné straně. Přes to jsem vytrval, protože si myslím, že se pohybuji na straně správné, protože mi tak nehrozí nebezpečí, že do mě vrazí cyklista nebo bruslař zezadu. Takový náraz je daleko nebezpečnější než ten, který mohu předvídat nebo mu případně zabránit.

Tak nevím, zda konám správně, nebo jsem na omylu?? Pomůžete mi?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Kynčil | středa 23.9.2015 11:38 | karma článku: 7,96 | přečteno: 349x
  • Další články autora

Pavel Kynčil

Mrtvice nechodí po horách

19.2.2024 v 14:38 | Karma: 13,01

Pavel Kynčil

Střípky z Rhodosu.

10.2.2024 v 11:57 | Karma: 12,49

Pavel Kynčil

Foto střípky z Ischie

9.1.2024 v 10:57 | Karma: 15,53

Pavel Kynčil

Zahrádka na poněkud divný podzim

13.11.2023 v 12:41 | Karma: 14,68