Příliš arogantní státní zástupce

Nemám možnost sledovat proces přímo v soudní síni, ale i některé články kolegů ve mně vyvolaly vzpomínky na televizní rozhovory se státním zástupcem Jirátem. Rozhodně nemohu říci, že by na mě tehdy působil dobrým dojmem.

Netvrdím, že obžalovaný Rath je vinen nebo nevinen. Nemám dost indicií k tomu, abych byl o jednom či druhém přesvědčen. Domnívám se, že Dr. Rath byl trnem v oku mnohým, zejména pravicovým politikům – nejvíce však panu Kalouskovi, kterému vadilo, že mu jako lékař vidí až do žaludku a zejména do toho co zkonzumoval za alkoholické nápoje.

Vznikla proto zřejmě potřeba jej odstranit, protože příliš mnoho vyčníval a arogantní Kalousek měl příliš zdatného soupeře.

Jak už zde kolegové naznačili, mohli pravičáci využít služeb pravičáka Kubiceho, protřelého bývalého policistu, který díky své praxi mohl zařídit, aby se pan doktor chytil na vějičku. Že je to fantasmagorie? I tak se to může jevit. Stejně jako pevně věřím, že se někdy v budoucnu objasní případ Kajínek, tak jako bývalý dozorce SS přiznal, že viděl plynové komory a spalování lidí a byl u jejich okrádání, tak jednou někdo přizná i Kajínka.

Ale ach se vrátil ke státnímu zástupci.  Pan Jirát na mě působí příliš emocionálně, až ideologicky a má projev ne nepodobný panu prokurátorovi Vašovi v komunisty zinscenovaném procesu s Miladou Horákovou. Nenávistný žlučovitý arogantní projev a to soudím, že se před novináři ještě hodně drží. Nepůsobí na mě dojmem státního úředníka, který si je n naprosto jistý svojí věcí. Rozčiluje se, že se obžalovaný tvrdě brání, že jej napadá, že rozcupovává jeho obžalobu i svědecké výpovědi, zejména „spolupracující obviněné“, jejíž hodnota u mě klesla hluboko pod nulu. Jeho odpovědi novinářům jsou arogantní, nenávistné, zlehčuje obranu obžalovaného. Prostě má strach. Jde totiž o hodně, zejména o prestiž samotného pana Jiráta, který by se asi musel odstěhovat na Pluto, aby se na něj zapomenulo.

Konečně vše se může stát, i když je to, jak také konstatuje i obžalovaný, velmi málo pravděpodobné.

To ho však neopravňuje k tomu, aby se choval tak, jak se chová, ať již si myslí o obžalovaném cokoliv.

Z hlediska mého pohledu má do standardu státního zástupce hodně daleko.

Autor: Pavel Kynčil | středa 15.7.2015 13:53 | karma článku: 31,34 | přečteno: 1653x
  • Další články autora

Pavel Kynčil

Mrtvice nechodí po horách

19.2.2024 v 14:38 | Karma: 13,01

Pavel Kynčil

Střípky z Rhodosu.

10.2.2024 v 11:57 | Karma: 12,49

Pavel Kynčil

Foto střípky z Ischie

9.1.2024 v 10:57 | Karma: 15,53

Pavel Kynčil

Zahrádka na poněkud divný podzim

13.11.2023 v 12:41 | Karma: 14,68