Pod Kletí - Brloh a Křemže

Pod Kletí je krásně. Jsou zde nádherné vesnice a města  a městyse, místa a místečka no prostě na co si vzpomenete. Chystal jsem se tam dlouho, ale až obchod mi umožnil několik těchto míst navštívit. Navštívil jsem Brloh, Křemži a Holubov a i když jsem mnoho času na prohlídku neměl, stálo to za to. V Holubově jsem si dal vynikající smažený řízek v restauraci nad nádražím a moc jsem si pochutnal. Stejně jsem si pochutnal na krásách těchto lokalit. Přijde ještě část druhá, kterou jsem nechal pro jedno z výchozích místa na vrchol Kleť - Holubov.

 

 Z Brloha mám bohužel jednu fotografii, která zachycuje celkový pohled na zasazení obce do krajiny. I když se kolem něho a v něm nachází několik památek špatně nastavený fotoaparát mi umožnil publikovat jen tuto fotografii. Snad se tam někdy vrátím, abych to nafotil znovu.

 

 Druhým - městysem, který jsem navštívil  je Křemže, která je zmiňována od roku 1263. Největšího rozkvětu dosáhla za Smila z Křemže, kterého dal Oldřich z Rožmberka popravit po té, co mu "dobrovolně" odevzdal všechen svůj majetek. 

 Kostel archanděla Michaela, dominantní stavba městyse. Městys je typicky horské místoa nenajdete zde mnoho rovných míst. Je však velmi půvabný. V létě se zde konají Křemežské veletry, které stojí za to navštívit. 

 Vnitřek kostela je nádherný. Bohužel se nesmí dovnitř, ale jenom kousek za vchod. No nevím zda je to správné. No o majetek se musí pečovat, aby se nepoškodil.  Asi mají s "návštěvníky" své zkušenosti. 

 Obchodní stánek jednoty sem moc nezapadá. 

Radnice je skryta za parkem. 

.

Pomník Pana Smila z Křemže, který se stal obětí chamtivosti a zároveň bázně rodu Rožmberků. 

Podrobněji o Panu Smilovi. 

Celkový pohled na náměstí. V pozadí Blanenský les. 

Autor: Pavel Kynčil | neděle 4.5.2014 18:57 | karma článku: 14,09 | přečteno: 559x
  • Další články autora

Pavel Kynčil

Mrtvice nechodí po horách

19.2.2024 v 14:38 | Karma: 13,01

Pavel Kynčil

Střípky z Rhodosu.

10.2.2024 v 11:57 | Karma: 12,49

Pavel Kynčil

Foto střípky z Ischie

9.1.2024 v 10:57 | Karma: 15,53

Pavel Kynčil

Zahrádka na poněkud divný podzim

13.11.2023 v 12:41 | Karma: 14,68