Citron

Citron no nebude to o populární skupině, ale o ovoci. Citron je především zdravý a na rozdíl od jiných druhů velmi chutný. Jeho užití v kuchyni je obrovské a když zavařujeme, tak si to bez citronu neumíme ani představit. 

Co o něm říká Wikipedie:

Citrony obsahují velké množství kyseliny askorbové a kyseliny citronové (3,5-8,0 g/100 g), mají přibližně kolem 87 % vody. Proto se využívají jako přírodní okyselovadlo do řady pokrmů, nebo se z nich mačká kyselá šťáva. Dále obsahují bioflavonoidy,pektin, vonné siliceprovitamin Avitamin B, cca 3 % sacharidů. Je též zdrojem vápníkudraslíkufosforuhořčíkuželeza,zinku a dalších.

Při nachlazení se k němu obracíme jako k modle a takový Gin Fizz, by snad ani bez citronu nešel udělat. Ne vzpomenuli na citro kolu strašný to nápoj socialistický.

V kosmetice použitelný na pleťové masky nebo vyčištění zašpiněných konečků prstů po práci a zacelení prasklin tamtéž.

No prostě je to potravinová star!!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Kynčil | neděle 27.3.2016 13:29 | karma článku: 11,79 | přečteno: 279x
  • Další články autora

Pavel Kynčil

Mrtvice nechodí po horách

19.2.2024 v 14:38 | Karma: 13,01

Pavel Kynčil

Střípky z Rhodosu.

10.2.2024 v 11:57 | Karma: 12,49

Pavel Kynčil

Foto střípky z Ischie

9.1.2024 v 10:57 | Karma: 15,53

Pavel Kynčil

Zahrádka na poněkud divný podzim

13.11.2023 v 12:41 | Karma: 14,68