Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

christian peaters

17. 9. 2012 21:15
konec diskuse

Vážení diskutující, děkuji všem za zajímavou diskusi a oznamuji, že se k ní již nebudu vracet. Pokud máte něco zajímavého k tématu nebo další otázku přímo na mě, vložte prosím příspěvek do článku diskuse, který najdete v rubrice diskuse. Ještě jednou děkuji.

0 0
možnosti
ZK

SID09

1. 9. 2012 19:09
Je mi to celkem jedno !

Je mi to celkem jedno v co věříte a v co ne ! Důležitější je pro mě, jak se chováte k okolí, zda druhým ubližujete, či ne .... Vaše osobní přesvědčení je mi celkem ukradený, protože s normálními lidmi dokážu vyjít. Nesnáším však arogantní a namistrované blbečky, kteří lžou, kradou a povyšují se nad ostatní ( včetně politiků ) !!;-)

0 0
možnosti
I

iVčera.iDnes.iZítra

1. 9. 2012 7:32
Mám teď složité období a

na diskuzi nemám ani dost času a vlastně ani náladu. Přesto bych Vás ráda upozornila, že jste mně vlastně neodpověděl, přestože si myslíte, že ano. Bibli lze totiž interpretovat různě - a taky to tak lidé činí. Jinak by se křesťané necítili tolik oprávněni ve svém jednání. Neznám nikoho, kdo by o sobě řekl, že je špatný křesťan. Podle mých zkušeností to řekne jenom jeden křesťan o druhém, přičemž ten druhý je naprosto přesvědčen, že je dobrým křesťanem. Když jsem upozornila, že ne vždy v historii se křesťané chovali tak, aby vyhověli křesťanské morálce, byla jsem upozorněna, abych brala ohled na dobu, ve které žili. Proč? Bible je furt stejná, ne? Nebo tehdy platila jiná přikázání? Pokud se tedy může měnit interpretace Bible podle doby, ve které žijeme, pak ani křesťanství nestojí na tak pevných základech, jak hlásá.

0 0
možnosti
MP

Vrah

1. 9. 2012 8:06
Re: Mám teď složité období a

Neznáte nikoho, kdo by o sobě řekl, že je špatný křesťan? Slovy katolické mešní liturgie (ač evangelík): „Vyznávám se všemohoucímu Bohu i vám všem, že často hřeším, myšlením slovy i skutky a nekonám co mám konat…“ – tak se chová „dobrý křesťan“? To asi ne, ne?

0 0
možnosti
JP

joserpor

1. 9. 2012 1:11
Příklad vývoje společnosti a pokroku ve srovnání s vírou

V 60. letech jsem začal studovat střední školu, s hlavním předmětem biologií. Ta tenkrát spočívala v Lysenkově jarovizační teorii - tedy dát pytel pšenice z jižních krajů vymrznout sibiřským mrazem, pšenice si na to zvykne, otuží se a tuto vlastnost přenese na potomstvo. Ale nejen pšenice i člověk se tak dá formovat vůči nepřízni počasí a hlavně zoclit vůči nepřátelům - a vznikne tak nový socialistický člověk.

To nám přednášel profesor Bumerl. Jednoho dne pečlivě zavřel dveře, zkontroloval okna a řekl:"Nikde o tom nemluvte, ale existuje i jiná věda, která to vidí jinak, ta věda je genetika" (to řekl a současně se bál v r. 1963). Lysenka pak odhalili jako sprostého podvodníka, který falšoval výsledky pokusů, hospodaření  i účetnictví své výzkumné stanice.

Nejméně třicet let se studenti a biologové 1/6 světa učili fantasmagorickou a podvodnou "vědu".

Ještě v r.1949 byli genetici v SSSR posíláni do Gulagů

Ateistická společnost  nevykazuje vždy znaky vývoje a pokroku.

1 0
možnosti
PK

dolch

1. 9. 2012 22:36
Re: Příklad vývoje společnosti a pokroku ve srovnání s vírou

Výborný příspěvek, jen se obávám, že většina zde diskutujících ho nedokáže docenit. Tak aspoň takto dávám R^:-)

1 0
možnosti
ŠS

vlči@ce

31. 8. 2012 22:07
Mám jednu připomínku

Nevidím rozdíl mezi uctíváním sebe sama  nebo uctíváním druhého člověka. Obojí je modlářství. Můžu si druhých lidí vážit, můžou mi být vzorem, jak žijí, ale pořád jsou to lidé. Ne svatí. Svatý je jen Bůh! Kdo se nechává oslovovat svatým - papež a spol. - dává se na roveň Boha a nepoznal sám sebe, ani svůj stav před Bohem.

0 0
možnosti
MP

Vrah

31. 8. 2012 22:56
Re: Mám jednu připomínku

1) Jste si jistá tím, že svatý je jen Bůh? Co to znamená svatý? Víte, že Pavel adresuje některé své listy „svatým“?

— 1Kor „povolaným svatým“, — 2Kor „církvi Boží v Korintu i všem svatým v celé Achaji“, — Ef „svatým věrným v Kristu Ježíši“, — Fp „všem svatým v Kristu Ježíši, kteří jsou ve Filipech“, — Kol „svatým v Kolosách“.

2) To, abychom byli svatí, je přímý Boží příkaz.

— Lv 11,44–45 („…buďte svatí, neboť já jsem svatý…“), stejně tak Lv 19,2, Lv 20,7 – na tyto texty odkazuje apoštol Petr: „…jako je svatý ten, který vás povolal, buďte i vy svatí v celém způsobu života. Vždyť je psáno: ‚Svatí buďte, neboť já jsem svatý.‘“ (1Pt 1,15–16)

3) Ač mám k institutu papežství výhrady, píšete nesmysly – papež se nestaví na roveň Boha; krom toho není vaše věc, abyste soudila, zda zná sám sebe a svůj stav před Bohem.

0 0
možnosti
MR

Rupert

31. 8. 2012 21:44
V Boha nevěřím, ale bojim se ho

Také nechápu, proč pisatel do svých pochybností tahá plénum. Tedy, pokud to nedělá proto, aby měl o čem psát

0 0
možnosti
KKN

knihkupectví knihy nevydává

31. 8. 2012 21:27
Psaní o víře x nevíře

Připadá mi to jako psaní o domácím sexu, a to se prostě nedělá. Pokud jste o něčem pevně přesvědčeni - třeba jako já o tom, že je Koranda pitomec, neřešíte to, překročíte to. Odborné polemiky jsou naopak fajn.

Nevím jestli víte o tom, že náboženské půtky blogerů na idnes se staly terčem vtipálků na sociálních sítích ... ani vás tam autore a tranďáku Korando nezvu ...

Klid a mír všem. :-)

0 0
možnosti
PN

Petr z Bologni II.

31. 8. 2012 20:29
...

Neco k podobe Krista z Turinskeho platna - pokud budete mit cestu do severni Italie k Benatkam (potazmo Grado), navstivte misto ve Venetu s nazvem Aquileia (nezamenovat s mestem v Abruzzu - Aquila). Puvodne to bylo mesto na pobrezi a letni sidlo Rimskych cisaru. Nachazi se zde velke mnozstvi nadhernych mozajek a chram z obdobi tzv. protokrestanstvi (paleokrestanstvi). V krypte kostela se nachazi vyobrazeni Jezise Krista z druheho stoleti (priblizne sto let po jeho smrti). To vyobrazeni je diametralne odlisne od vsech nam znamych vyobrazeni a nema absolutne nic spolecneho s vousatym asketou. Spis pripomina normalniho, hladce oholeneho a spise silnejsiho mladeho muze. Priznam se, ze podobizne vytvorene pouze sto let po obdobi zivota dane osoby verim vic, nez necemu, co bylo vytvoreno o tisic let pozdeji.

0 0
možnosti
JP

joserpor

31. 8. 2012 20:26
Víra v. marxismus-leninismus

Protože jsem svůj formativní věk prožil v reálném socialismu a musel jsem se tu ideologii učit, trochu vám ji přiblížím.

Marxismus - leninismus je ideologie humanistická a logická. Ale  skončila na smetišti dějin, forma humanistická proto, že není kompatibilní s vlastnostmi lidí, logická forma  proto,že byla vystavená na špatném, falešném  základě.:

Hmota je věčná a kromě jiných vlastností ( jako třeba rozměr) má vlastnost vývoj, vyvíjí se do vyšších forem, hmota se nakonec vyvine až v lidi, nejvyšší formou vývoje je tedy lidský mozek. Ovšem lidskou společnost v tom vývoji musí někdo vést a to jsou ti, kdo v tom vývoji postoupili nejdál -  předstvitelé strany a vlády (dneska bychom  řekli straničtí funkcionáři)

Takže co je vůbec nejvyyší forma hmoty - mozek stranických funkcionářů.

Reálný socialismus svojí víru prosazoval tvrdě, odpůrce zavíral, likvidovat, společensky znemožňoval. (to všichni víte). Křesťanství, hlavně katolickou církev a Vatikán považoval za svého úhlavního nepřítele

0 0
možnosti
OU

31. 8. 2012 20:33
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
KC

vialli

31. 8. 2012 20:01
Pane Petře

hlásím se také ke křesťanství,  ale otázku, jestli jsem normální, jsem si nikdy nepoložil. Kčesťanství mi připadá přrozené, normální, naopak ateismus je spolehlivá cesta k permisivitě, nemorálnosti a v konečném důsledku k vymírání a zániku naší civilizace. Pokud se nevzpamatujeme a nevrátíme se ke kořenům, k nimž patří i křesťanství, budeme převálcováni islámem,  budeme povinně bít hlavou o zem a vzývat Alláha.

0 0
možnosti
DN

risco

31. 8. 2012 20:03
Re: Pane Petře

koukám, že vy už hlavou bít o zem nemusíte. A ne proto, že jste věřící, ale proto co jste napsal dále.

1 0
možnosti
  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 795x
Člověk, který ví, že nic neví jistě.