Vláda padla. Co dál?

Jířímu Paroubkovi se povedlo to, o co usiloval již od začátku tohoto období, i když to vlastně ani nechtěl - sesadil vládu Mirka Topolánka. Ale co teď s tím?

Vláda Mirka Topolánka, která, i když nevznikla tak úplně nejčistším způsobem (tzv. přeběhlíci), má za sebou v rámci možností kus dobře odvedené práce, což ale většina lidí docení zřejmě až ve chvíli, kdy se k moci dostane vláda méně reformní.

Jenže ona skončila. Ať už kvůli vnitrostranické krizi Zelených, zhrzenému egu Vlastimila Tlustého, neschopnosti vlády cokoliv "vykomunikovat" (rozuměj okecat), nebo kvůli všemu dohromady a ještě něčemu navíc.

Je na Jiřím Paroubkovi, aby svůj plán dokončil. Jenže on nepočítal ani s tím, že mu vyjde první fáze a žádnou další ani nepřipravil. Takže jaké jsou tedy možnosti? 

Ponechme stranou variantu, že někdo sestaví vládu s minimálně stojedničkovou podporou ve Sněmovně bez účasti komunistů, protože to spíš Írán přizná Izraeli právo na existenci, takže otázka zní, kdo bude vládnout do předčasných voleb.

Možnost jedna: současná Topolánkova vláda. Asi nejlepší možnost vzhledem k tomu, že předčasné volby by se měly konat na podzim, tedy za nějakého půl roku, přičemž dva měsíce z toho jsou prázdniny, kdy se stejně nic moc neděje.

Možnost dvě: úřednická nebo poloúřednická vláda. Tohle by Jiřímu Paroubkovi vyhovovalo asi nejvíce, ale skýtá to několik úskalí - než se současná politická garnitura na nečem dohodne, je měsíc pryč (ale možná ještě delší doba), vzhledem k mnimální názorové shodě všech zúčastněných by měla dost svázané ruce a vládla by příliš krátce na to, aby mohla cokoliv udělat.

Jinak řečeno, úřednická vláda nemůže dělat nic, co by nezvládla Topolánkova vláda v demisi a Topolánek sám taky nemůže dělat, co se mu zlíbí, takže výsledek bude stejný, akorát se neztratí čas a peníze vyjednáváním a instalováním nové vlády, které do předčasných voleb mnoho času nezbude.

A já doufám, že až příště bude mít někdo tendence položit vládu, bude mít připravený plán, co dál.

Autor: Jiří Kvěš | neděle 29.3.2009 22:35 | karma článku: 18,57 | přečteno: 719x
  • Další články autora

Jiří Kvěš

Konec jedné éry?

18.2.2019 v 6:00 | Karma: 9,68

Jiří Kvěš

Královna bez koruny

20.7.2017 v 19:26 | Karma: 25,76

Jiří Kvěš

Návrat šampionky

7.7.2017 v 7:02 | Karma: 14,56

Jiří Kvěš

Přepadení Petry

21.12.2016 v 22:10 | Karma: 24,07