Slavík 2008: bez překvapení?

Skončil další ročník této ve své kategorii nejprestižnější soutěže. Hlasuje do ní nejvíce a nejširší spektrum lidí, výsledky jsou poměrně objektivním obrazem popularity jednotlivých interpretů, takže tu spoustu negativních příspěvků přisuzuji spíš frustraci z toho, že vyhrávají pořád ti samí.

To ale neznamená, že by výsledky nepřinesly nic zajímavého, chce to ale zaměřit se také na další medailové pozice a nesledovat jen první místa. Nejdříve ale pár poznámek k samotnému vyhlašování.

Tak za prvé - vyhlašování výsledků má být cosi jako oslava české pop-music, takže fakt, že většina učinkujících musela zpívat na play-back, považuju za výsměch.
Reklamy - chápu, že komerční televize je z reklam živá, samotné předěly nějak překousnu, ale to, že reklama moderátory pokaždé přerušila v půli věty mě dost naštvalo.
Poslední věc - předání ocenění Slavíci bez hranic - i kdyby měli čapnout uklizečku, aby ten papír s výsledky donesla a přečetla. Působilo by to daleko důstojněji, než když je četli samotní moderátoři.

Zpěvák roku

Tato kategorie, v níž se bojuje jen o druhé místo, byla letos skutenčně nejméně zajímavá - oproti loňsku (Gott, Kolář, Landa) se nezměnilo prakticky vůbec nic, jen Petr Bende a Richard Krajčo si prohodili páté a šesté místo. Snad jen Jarek Filgas coby Skokan roku byl menším spestřením této kategorie.

Skupina roku

Tato kategorie,  která je po rozpadu Lucie nejnapínavější, nabídla asi nejzajímavější výsledek v podsekci Skokan roku, kde raketový postup zaznamenali Gipsy.cz. O medailích se rozhoduje většinou mezi pěti až šesti skupinami, letos hlasující přiřkli bronz Divokýmu Billovi, stříbro Chinaski a zlato získali Kabáti.

Zpěvačka roku

Ač výsledky zdánlivě nic zajímavého nepřinesly, opak je pravdou. Už Skokan roku - vítěz Iveta Bartošová, která se dostala až na páté místo - v její comeback asi věřil málokdo. Třetí místo obsadila Ewa Farna, která narozdíl od "božského Káji" tenhle výsledek zcela evidentně nečekala (mimochodem, je to Slezanka, ne Moravačka, Dalibore Jando), druhá skončila Lucie Vondráčková, a první místo obsadila Lucie Bílá.

Zajíavý je i výsledek Anety Langerové - skončila čtrvrtá a jako jediná z top 6 zaznamenala úbytek hlasů oproti loňsku.

Pro úplnost ještě dodávám, že Slavíkem bez hranic se stali No Name a objevem roku Marek Ztracený.

Co dodat závěrem? To, co jsem napsal již v úvodu: Český slavík i přes stále se opakující vítěze přináší zajímavé výsledky a zajímavou sondu do popularity českých interpretů, chce to jenom podívat se i níže než jen na první místo.

Autor: Jiří Kvěš | neděle 14.12.2008 17:43 | karma článku: 11,51 | přečteno: 1317x
  • Další články autora

Jiří Kvěš

Konec jedné éry?

18.2.2019 v 6:00 | Karma: 9,68

Jiří Kvěš

Královna bez koruny

20.7.2017 v 19:26 | Karma: 25,76

Jiří Kvěš

Návrat šampionky

7.7.2017 v 7:02 | Karma: 14,56

Jiří Kvěš

Přepadení Petry

21.12.2016 v 22:10 | Karma: 24,07