A zase ten radar

Je to tu - zítra k nám zavítá americká ministryně Riceová, aby podepsala smlouvu o umístění radaru na území, což na antiradaristy působí jako červený hadr na býka. Rozhodl jsem se zamyslet se nad některými jejich argumenty tak, jak mi to můj selský rozum dovolí.

1) Radar, tzv. "oči," bude při případném útoku hlavní cíl

"Oči" nejsou radar, ale družice - ten pouze slouží k přesnějšímu zaměření balistické rakety. Pokud už raketu někdo vystřelí, pak by ji měly antirakety v součinnosti s radarem zneškodnit. A těžko někdo vystřelí patnáct raket na jediný radar.

 

2) V současnosti na světě žádný "nebezpečný" režim není, radar je zbytečný

Zaprvé to není úplná pravda, zadruhé mi už odmala všichni říkávali, že prevence je levnější, efektivnější a vůbec lepší než pak s křížkem po funuse odstraňovat škody.

 

3) Radar škodí zdraví

Jendak radar samotný bude v plném provozu jen minimum doby, tj. po většinu času bude vypnut. Jendak identický radar stojí na Marshallových ostrovech blízko obydlené oblasti a počet lidí s dvěma hlavami či třema rukama zde nepřevyšuje obvyklý průměr  v "nezamořených" oblastech, tedy "nula nula nic." Stejně tak se neprokázalo, že by snad radar rušil mobily, televize nebo jinou elektroniku.

 

4) Rusové jsou naši spojenci, neměli bychom je dráždit

Rusy lze nazvat všelijak, ale jen tězko "spojenci." Nechovali se tak ani v minulosti, ani teď ("vy si postavíte radar, my na vás namíříme rakety").

 

5) Radar má ochránit jen USA

Ze smlouvy vyplývá opak. Mimochodem, jeden ze základních principů NATO zní: "Útok na jednoho člena aliance rovná se útok na všechny členy aliance."

 

6) USA si válku vyprovokovaly, nám do toho nic není

Uvedl by mi někdo konkrétní příklad nějaké činnosti, které by mohla mít za následek takovou nenávist vůči USA, kterou chovají islámští radikálové?

 

7) Chceme referendum

Tak to je pokus o světový unikát, jediná země která o branněbezpečnostních otázkách rozhoduje v referendu. Čím víc lidí bude znát veškeré podrobnosti o radaru, tím větší je pravděpodobnost, že je někdo zneužije. A když nebudou podrobnosti, budou je anitradaristi chtít.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Kvěš | pondělí 7.7.2008 11:00 | karma článku: 21,95 | přečteno: 1023x
  • Další články autora

Jiří Kvěš

Konec jedné éry?

18.2.2019 v 6:00 | Karma: 9,68

Jiří Kvěš

Královna bez koruny

20.7.2017 v 19:26 | Karma: 25,76

Jiří Kvěš

Návrat šampionky

7.7.2017 v 7:02 | Karma: 14,56

Jiří Kvěš

Přepadení Petry

21.12.2016 v 22:10 | Karma: 24,07