Spartu odchod Vaclíka neoslabí. Na transferu pouze vydělá

První transfer na trase Letná – zahraničí je na spadnutí. Brankář Tomáš Vaclík má namířeno do Basileje, kde už prošel zdravotní prohlídkou. Odchodem pětadvacetiletého reprezentanta však Sparta neutrpí. Naopak.

Tomáš Vaclíksparta.cz

Fanoušci týmu, který byl letos na domácí scéně suverénní, se báli hromadného exodu svých miláčků. Člen sparťanského představenstva Jakub Otava však řekl, že před kvalifikací o Ligu mistrů odejde maximálně jeden hráč. Tím je podle všeho Tomáš Vaclík, gólmanská jednička.

Poté, co vyšlo najevo, že je Vaclíkův odchod do švýcarské Basileje na spadnutí, muselo se paradoxně sparťanským fanouškům ulevit. Rozhodně tím nechci snižovat kvality bývalého hráče Žižkova či Vítkovic, vždyť se spolehlivými výkony během tří let v Gambrinus lize zaslouženě dostal až do nároďáku a v letošní sezoně má na kontě už třináct ligových nul. Troufám si však tvrdit, že v současnosti se jedná o jednu z nejmenších ztrát ze sestavy mistra a vítěze poháru.

Při vší úctě k Vaclíkovi, do očí bijící zatraktivnění hry během posledních měsíců nese podpis jiných svěřenců Vítězslava Lavičky. Dovolím si jmenovat například krajní beky Kadeřábka s Costou či trojici záložníků Krejčího, Hušbauera a Dočkala. Odchod některého z těchto borců by se na Spartě podepsal mnohem více, než když zmizí muž z brankoviště.

Druhým faktorem jsou peníze. Basilej údajně nabízí 75 milionů korun. Za pětadvacetiletého brankáře z české ligy v dnešní době krásná částka. I když je téměř jisté, že se oba kluby domluví, divím se tomu, že Daniel Křetínský žádá ještě o pár mega více a zahrává si tak s trpělivostí Švýcarů.

Novou jedničkou se pravděpodobně stane někdo z trojice David Bičík, Marek Štěch, Aleš Hruška. Ať už to bude kdokoli, lehká úloha vyvoleného muže rozhodně nečeká. Bude se muset vyrovnat s velkým tlakem i srovnáváním s jeho předchůdcem.

Přesto si myslím, že chytání míčů je všude na světě stejné, výkony Sparty to neovlivní a její fanoušci budou spokojeni. A třeba bude nástupce i lepší ve hře nohama. Nemusím pátrat dlouho v paměti, abych si namátkou vzpomněl na pár zaváhání, která Vaclík vyrobil, když chtěl rozehrávat á la Manuel Neuer...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Kvasnica | čtvrtek 22.5.2014 8:09 | karma článku: 7,48 | přečteno: 485x