Současná Sparta? To je Leo Kweuke!

Jestliže byl Bony Wilfried před pár lety pro Spartu nepostradatelným, nenapadá mě přívlastek pro nynější největší hvězdu letenského týmu. Řeč je samozřejmě o Leonardu Kweukem.

Leo Kweukeaktualne.centrum.cz

Nejlepší cizinec a Objev roku Gambrinus ligy hraje momentálně možná ve své životní formě. Jistě, někdo určitě namítne, že je teprve začátek sezóny a na podobná prohlášení je brzo. Já si to ale nemyslím. A kdo viděl všechny úvodní zápasy pražské Sparty, musí souhlasit.

V tom prvním Kweuke vyrovnával na Julisce v nastaveném čase na 1:1. Po celé utkání však byl nejnebezpečnějším mužem sparťanské squadry, která spoléhala právě na to, jestli se jejich nejlepší hráč trefí, či ne.

O týden později to byl znovu kamerunský tank, kdo nasměřoval svůj celek k výhře. Kouč Lavička měl v plánu svůj útočný klenot šetřit, nepříznivý výsledek po prvním poločase s Příbramí ho však donutil změnit plány. V druhé půli už bylo robustního fotbalisty plné hřiště. Osobní bilance? Vítězný gól.

Je asi zbytečné ptát se na to, kdo vstřelil branku na půdě vídeňské Admiry. V 58. minutě prudkou hlavičkou zavěsil pod břevno a ukázal, že střílení gólů mu jde nejen v české lize.

I přes zdánlivě široký a kvalitní kádr si trenér Lavička nemůže dovolit nechat pětadvacetiletého útočníka odpočívat. Aspoň v momentální formě určitě ne. Odveta 3. předkola Evropské ligy byla opět v jeho režii. Oba góly domácích vstřelil právě Kamerunec a poslal Spartu do další fáze. Celá Letná rázem burácela: "Lééééo, Lééééo!"

Jestliže se chce však Kweuke prosadit dále, měl by své kvality potvrdit na evropské úrovni a napodobit tak cestu svého kamaráda Wilfrieda nebo třeba Edina Džeka. Podle mého názoru už teď má tento hráč na některou z kvalitních evropských soutěží a nebude trvat dlouho, kdy ho Sparta za velký peníz prodá. Domnívám se dokonce, že tato sezóna bude Kweukeho poslední v rudém dresu. Dokázal bych si ho představit třeba v anglické Premier League. Že je to troufalé? Ale jděte. Ok, možná mu chybí technika. Postavou, silou a gólovou potencí se však s některými tamními útočníky klidně může měřit.

Momentálně mu však všichni sparťanští spoluhráči a fanoušci mohou líbat nohy, bez něj v sestavě je totiž pražský celek (promiňte mi to slovo) bezradný. Nemyslím si, že po českých ligových trávnících běhá jiný hráč, který by měl tak obrovský vliv na hru a výsledky svého týmu. Dobrá, možná jablonecký David Lafata. I toho však letos podle mě Kweuke v počtu branek zastíní. Už nyní se totiž může pyšnit průměrem 0,5 gólu na zápas! Pokud teda nezmizí z České republiky už v zimní přestupové pauze, i to se totiž v případě neúspěchu Sparty v Evropě může stát...

A pak už kdo ví, kde Kweuke skončí. Nakročeno má dobře, nechme se překvapit. Kamerunská reprezentace se ale nemusí obávat, že by v budoucnu neměl kdo nahradit Samuela Eto´a.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Kvasnica | čtvrtek 16.8.2012 16:46 | karma článku: 9,58 | přečteno: 745x