Ohrožení demokracie? Proč ne. Hlavně, aby nevyhrála pravice.

"Byl bych nerad, kdyby se ČSSD jednou musela stydět za to, že podpořila dobrodružství s Rusnokovou vládou", tvrdil Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro E15. Sobotka neodolal kouzlu populismu. Obrátil svůj názor o 180 stupňů. Když jde o koryto, tak jde stud stranou.

Miloš Zeman ohlásil, že hodlá sjednotit celou levici. Jako "nadstranický prezident" ovšem silně protěžuje svoji stranu, které předal vládu, přestože se do parlamentu nedostal jediný poslanec této strany. Aby dodal punc legitimity tomuto puči, tak své straníky označil za odborníky.

Někteří politici z řad levice se nejprve zdráhali schválit tento puč. Pravicové strany jsou v tomto jednotné. Chvilku to vypadalo,že levice není zcela jednotná a že je možné, aby levicový politik měl vlastní názor. Dokonce to vypadalo, že v ČSSD existuje i demokratická frakce, která uznává základní demokratické principy.

Pro změnu názorů stačilo jediné. Vyhrožovat návratem vlády pravice. Takové tvrzení i levicového demokrata pokoří a přinutí ho souhlasit s politickým pučem.

Co je to demokracie

Podstatou demokracie má být svobodná soutěž myšlenek. Nastává otázka, jestli je zaručena svobodná soutěž v situaci, kdy názoroví oponenti jsou cíleně diskreditováni a jsou pošlapávány principy právního státu i běžné lidské slušnosti.

Nezbývá než konstatovat, že svoboda a demokracie je v ČR reálně ohrožena. Politici mění své postoje ze dne na den, místo argumentů se používá populismus a diskreditace. Nezbývá než doufat, že se naučíme myslet jako demokraté. Doufat, že nastane doba, kdy vyřknuté slovo bude mít nějakou hodnotu.

Autor: Luděk Kvapil | úterý 6.8.2013 22:09 | karma článku: 21,14 | přečteno: 795x
  • Další články autora

Luděk Kvapil

Co potřebují vegani

10.2.2015 v 23:01 | Karma: 11,80

Luděk Kvapil

Titushky a temná strana PR

20.2.2014 v 13:59 | Karma: 12,99