O vývoji jazyka..

Asi každý si všiml stále častějších gramatických chyb a různých slovních patvarů. Můžeme se vůči tomu postavit odmítavě, nebo tento trend uvítat. Já si pokládám otázku: "Proč se český jazyk tak rychle mění?"

Pamatuji si, jak mě ve škole učitelka drtila na diktátu z ČJ. Patřím k lidem, pro které je gramatika obdařena určitým tajemstvím.  Přesto se často podivuji nad tím co mám možnost číst. Často vidím ignoraci tvrdých souhlásek, w místo v,  sem místo jsem, či ignoraci háčků a čárek.

 Čím to je ?  Špatné školství ?

Toto řešení by se zdálo jako nejjednoduší. Ovšem mnozí učitelé odučili více generací a hlavně starší generace používají korektní českou gramatiku.  Vysledoval jsem, že tyto gramatické anomálie se vyskytují hlavně v mladších generacích. Přesněji bych řekl v internetové generaci.

 Ahoj. Prijd v osm. Vem deku.

I tak může vypadat běžná sms. Vlivem nástupu nového média - mobilního telefonu - došlo ke zkracování vět, vynechávání háček a čárek.  Snaha nacpat co nejvíce informací do jedné sms se projevuje i v používání jednoduchých vět. Předchozí generace psali dopisy. Papír nás vesměs příliš neomezuje.  V tomto vidím jednoho z původců změn  jazyka. Tedy jedná se o důvod technický ( absence háčků a čárek v některých mobilech ) a ekonomický ( snaha říci co nejvíce pomocí jedné sms ).

Chatuju, chatuje, chatujeme

Rozšíření internetu má taktéž velký vliv na vývoj  jazyka. Pokud člověk chce vydat knihu, či napsat článek do novin, tak se jeho dílo zřejmě neobejde bez odborné korektury. Tak to fungovalo dlouho. Jazyk se vyvíjel pomaleji právě z důvodu požadavků gramatické správnosti publikovaných textů. Ovšem s příchodem internetu byl zničen monopol tištěných médií na publikaci textu. Každý člověk může psát a publikovat. Také služba chat a různé messengery přispěly k dalšímu zjednodušení a často i k znetvoření jazyka.

Čtu knihu Všude a nikde. Autor v ní vyjadřuje myšlenku, že hnutí hippies byla první generece dětí vychovaných TV.  Napadá mě podobnost s dneškem. Už zažíváme nástup generace internetových dětí.

 

Otázka na konec: Považujete vývoj gramatiky češtiny za negativní, pozitivní, či neutrální jev ?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Luděk Kvapil | úterý 16.6.2009 1:27 | karma článku: 9,94 | přečteno: 749x
  • Další články autora

Luděk Kvapil

Co potřebují vegani

10.2.2015 v 23:01 | Karma: 11,80

Luděk Kvapil

Titushky a temná strana PR

20.2.2014 v 13:59 | Karma: 12,99