Lidská práva a jiné ideje demokracie

Dočetl jsem se, že na Slovensku se do krve poprali  příznivci Falun Gong, kteří protestovali proti nedoržování lidských práv v Číně, a slovenští číňané a jeden člen ochranky prezidenta. Falun Gong vystupují opět v pozici oběti. Znovu se otevírá otázka lidských práv. 

Falun Gong

Jedná se o náboženskou sektu, která vede intenzivní kampaň , která obviňuje čínskou vládu z mučení a rozprodávání orgánů členů této sekty v Číně. Čínská vláda je kritizována i jinými organizacemi.

Demokracie

Kritikové Číny tvrdí, že v ČLR je komunismus. My žijeme v demorkacii a jsme utvrzovaní, že to je jediné správné řešení. Pokud příjmu demokracii, jako svou hodnotu, tak může dojít i k splynutí s mojí osobou. Je součásti mého já. Posuzuju svět očima demokrata.

Lidská práva

Prosazování lidských práv se netýká pouze demokracie, jak se můžeme mylně domnívat. Například prorok Muhammad významně posílil postavení ženy v arabské společnosti.Přesto průměrný dnešní Evropan  si to neuvědomuje. Jsme utvrzováni, že lidská práva vznikla až s nástupem demokracie. Stavíme se do role soudců světa. Předstíráme, že jedině naše euro-americká společnost  má monopol na správný způsob života. Zbytek světa by měl převzít naše hodnoty. Skryté poselství postimperialistických válek.

Respekt je oboustranná záležitost.

Na mém "výletě" do Španělska jsem potkal muže, který řekl tuto jednoduchou větu. Změnila mé vidění. Jako malý kluk jsem žil v kultuře ( tzn. kultura podkrkonošského městečka :o) ), kde si respekt zasloužil ten nejsilnější, největší, nejmocnější... Nikdy před tím jsem si neuvědomil, že je nutné respektovat i ty, kteří jsou slabší, či bezmocnější. Nahlédl jsem na svoji kulturu očima jiné kultury. 

Tak co bude s to Čínou ?

Věřím v práva lidí. Ovšem nemyslím si, že musí mít všichni lidé všude stejná práva. Lidská civilizace tu je už tisíce let. Demokracie chvilku. Neměli bychom upadat v představu, že naše současnost je vrcholem jakéhosi vývoje. Vývoj je velmi nepřesné slovo. Nechejme tedy vývoj ostatních států jeho občanům a politikům. Nenapadejme druhé jen proto, že vidí svět jinak. 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Luděk Kvapil | pátek 19.6.2009 14:07 | karma článku: 11,72 | přečteno: 541x
  • Další články autora

Luděk Kvapil

Co potřebují vegani

10.2.2015 v 23:01 | Karma: 11,80

Luděk Kvapil

Titushky a temná strana PR

20.2.2014 v 13:59 | Karma: 12,99