Jak jsem se stal vlastencem

Oscar Wilde řekl, že "vlastenectví je falešná ctnost". Byly doby, kdy bych mu zcela jistě dal za pravdu, ale co když slovo vlastenec má jiný význam, než který nám předkládají nacionalisté?

O vlastenectví nejčastěji čteme od nacionalistů a xenofóbů. Tito lidé se rádi označují za vlastence a tím se snaží zdeformovat skutečný význam slova vlast. Vlastenci nejsou plešatí mladíci, kteří špatně drží vlajku na protirómské demonstraci. Skutečný vlastenec se vyskytuje jinde.

Co je to vlast?

Vlast je nejčastěji označovaná jako rodná zem. Místo, kde jsme se narodili a kde žijeme. V pojetí Severoameričanů je vlast jejich stát, kterému slibují věrnost během rituálu přijímání občanství.

Určujícím znakem vlasti je tedy věrnost území, které je politicky reprezentované státem, federací, nebo unii.

Příkladem pozitivního českého vlastenectví je portál Vlastenci.cz.

Pozitivní vlastenectví

Znalost historie vlasti je určitě důležitou součástí vlasteneckého sebeuvědomění. Je dobré vědět, co vytvořilo ráz České republiky a specifickou českou kulturu.

Naše vlast je skutečným srdcem Evropy. Nejedná se o klišé, ale vhodnou metaforou, která poukazuje na roli Čech, Moravy a Slezka v životu Evropy.

Naše vlast zažila hodně.Byla malým knížectvím i sídlo římského císaře, krále českého, uherského a chorvatského. Zažila období okupace a totalitní vlády vyšlé z vlastních řad.

V Čechách, na Moravě i ve Slezku vždy žilo více národů. Míchají se u nás vlivy Čechů, Němců, Rakušanů, Židů, Poláků, Slováků, Rómů, Maďarů, Ukrajinců a Slovanů z balkánu. Tyto a další národy se zde po staletí setkávaly a aktivně formovaly ráz naší vlasti.

Role srdce Evropy značí udávat rytmus. Pokud máme udávat rytmus Evropě, tak se nemůže izolovat, jak navrhují nacionalisté. Taková situace spíše připomíná dnešní stav, který se dá přirovnat k infarktu. Naší rolí není ochromovat Evropu. Role srdce je spojovat.

Nacionalisté proto nemůžou být vlastenci. Zatímco nacionalista chce naši vlast ochromit, tak skutečný vlastenec chce, aby byla zdravá a funkční. Vlastenec se zajímá o správu země a aktivně se snaží zlepšit jeji stav. Vlastenec nedělá bordel v ulicích, nenapadá polici ani nepořádá pogromy. Neškodí své vlasti, neškodí ani jejím občanům.

Tímto článkem děkuji Vlastenci.cz, protože mi pomohli objevit význam slova vlastenectví.

Autor: Luděk Kvapil | pondělí 20.1.2014 16:13 | karma článku: 13,25 | přečteno: 980x
  • Další články autora

Luděk Kvapil

Co potřebují vegani

10.2.2015 v 23:01 | Karma: 11,80

Luděk Kvapil

Titushky a temná strana PR

20.2.2014 v 13:59 | Karma: 12,99