Zapomeňte na Transformers a Jurský park. Přichází film D-WAR

D-War (aka Dragon Wars) kombinuje ještěry z Jurského parku, bitvy z Pána prstenů, poetiku Hvězdných válek, akčnost aktuálního hitu Transformers a romantiku korejských telenovel. V Koreji právě běží v kinech, v USA bude mít premiéru v září. 

D-WAR zuří v korejských kinech již od prvního srpna

Obrovské hadí monstrum svým tělem omotává největší mrakodrap ve městě. Rychlým pohybem hlavy sráží k zemi útočící vrtulník. Exploze zabíjí desítky marně se bránících vojáků. Nebe je poseto létajícími ještěry, chrlícími místo ohně explozivní střely. Městem pochodují čtyřnozí obři s raketomety na zádech. Armáda je bezmocná. Lidstvo bojuje o přežití. Tak by se dal velmi stručně shrnout děj nejnovějšího korejského blockbusteru (v koprodukci s USA) nazvaného D-WAR. Na YouTube jsou již nyní ke shlédnutí tuny ukázek. Stojí to opravdu za to.

Podle všeho se jedná o nejdražší korejský film vůbec. Ohlášen byl již v roce 2002, ale výroba monster zabrala další dva roky práce. Kritiky nadšením nehýří, ale kina rozhodně nezejí prázdnotou. Za prvních devět dní promítání vidělo D-WAR jen v Koreji více než pět milionů diváků.

Ačkoliv je trh s pirátskými kopiemi filmů na DVD i v Koreji poměrně rozvinutý, nepodařilo se mi na něm akční novinku sehnat. Z útržkovité angličtiny prodavačlů jsem pochopil, že platí jakási doba hájení a film se v "distribuci" objeví až příští měsíc. Doba hájení však zcela jistě skončila pro Bayovi Transformery. Měli je na každém stánku. Kopie s korejskými titulky vyšla na 15 dolarů.

Autor: Jan Kužník | středa 15.8.2007 5:23 | karma článku: 14,10 | přečteno: 2561x