Diskuse

Studuj zdrávku

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DJ

Bohužel pro všechny nemocné a potřebné nemocniční péče, situace ve zdravotnictví se personálně stále zhoršuje, a to i přes velmi optimistické proklamace pana ministra zdravotnictví a jeho nohsledů, kteří rozšiřují "zprávy", že lékaři už neodcházejí do zahraničí, ale přicházejí (jo, bohužel jen z Ukrajiny a dle našeho právního řádu vlastně nejsou lékaři) a sestry se hrnou po navýšení platů do nemocnic po stovkách a čekají před branami, aby mohly sloužit potřebným pacientům (koukal jsem se včera a fronty před budovou ředitelství jsem neviděl). Jako sloužící doktor v nemocnici okresního typu - tedy střední velikosti (cca 1000 zaměstnanců) to vůbec nevidím růžově. Zrovna včera podala výpověď čerstvá "sestřička" - praxe 8 měsíců, už měla začít sama na 25 lůžkách společných chirurgických oborů sloužit noční, a náhle výpověď. Důvod: náročnost práce (hlavně fyzicky), 12-hodinové směny, únava, nespokojení pacienti a agresivní příbuzní - prostě si tu práci představovala zcela jinak a tak končí. Co bude dělat?? Má maturitu, je mladá a flexibilní, asi půjde dělat cokoliv a to minimálně za stejné peníze, které má dnes. Do toho nově reklamní akce "studuj zdrávku". Ví vůbec ti ministerští, jak to vypadá v reálu v běžné české nemocnici - zjevně neví. Ani ty příjmy neumí (ALE SPÍŠE NECHTĚJÍ) rozklíčovat na základní plat, příplatky za směnnost, za přesčasy (což je nejvíce vidět u platů doktorů, ti s mnoha přesčasy mají plat i 2x větší než nesloužící). Myslím totiž, že je to záměr. Dle novinářů už mají zdravotníci dost, a když za ty "prachy" nechtějí makat, jsou označováni za vyděrače, věčné nespokojence a nenažrance. To je ale do zdravotnictví nepřitáhne - jak píšu na začátku - bohužel pro nemocné a potřebné.....

0 0
možnosti
Foto

Hlavně jestli to byla nová absolventka s maturitou, tak by pravděpoobně musela při těch nočních, pokud by tam byla sama, taky překračovat své kompetence a to se vážně nedivím, že radši odešla.

A s těmi platy s vámi naprosto souhlasím, také si myslím, že to je záměrná mystifikace jak veřejnosti, tak i jiných zdravotnických pracovníků. Jen to vyvolává závist.

Myslím, že čeští zdravotníci dělají, co mohou, aby to naše zdravotnicví udrželi v chodu, ale otázka je, jak dlouho se to ještě bude dařit. A kdy si konečně na ministerstvu uvědomí, že spoléhat se na to, že sestry, lékaři a další nenechají pacienty bez péče, už není nadále možné, protože nikdo nevydrží věčně pracovat na 150%...

1 0
možnosti
MN

Bohužel zrušení náplně klasických zdravotnických škol bylo velkou chybou, která nadělala spousty škod.

EU to po nás navíc vůbec nechtěla.

Klasická zdravotní sestra s možností dalšího studia bylo nejlepší řešení.

Propracované, atraktivní s dobrými výsledky

0 0
možnosti
Foto

Nemyslím si, že by to byla chyba. Jsem zastáncem toho, že v dnešní době by sestry měly mít vysokou školu, už jsem o tom psala jeden článek. :) Ale vím, že na to má hodně lidí rozdílný názor.

0 0
možnosti
JZ

Doufám, že ty texty nejsou okopírované a že za chyby a nesmyslné věty může jen váš rychlý přepis. O půl třetí ráno, z hlavy.

Jinak si nedovedu vysvětlit duševní příčetnost lidí, kteří to pustili na veřejnost.

0 0
možnosti
Foto

Jak říkala moje maminka: "Oprav si tam ty chyby, vždyť je to děsný. Tahle věta nedává smysl, tady máš dvakrát jedno slovo a tydy překlep." "No mami víš, to je okopírovaný z toho jejich webu. Radši to dam kurzívou, aby to šlo dobře vidět..." Ale mam pocit, že ten, kdo to psal v originále to psal o půl 3 ráno s uzávěrkou ráno v 7 a jistotou, že to stejně nidko nebude číst.

0 0
možnosti
JS

J15a14r89d45a 20S63o42k35o74l

31. 7. 2019 21:48

V padesátých letech dostala sestra po maturitě umístěnku. Dnes hadr a kbelík.

1 0
možnosti
Foto

Tak o umístěnku bych fakt nestála, možnost voby je moc fajn. No a hadr a kbelí je běžná součást práce sestry, bohužel...

0 0
možnosti
MI

M24i79l94a68n 21I52l21l55e76k

31. 7. 2019 14:09

Smutne, kdyz statni instituce - urady, ministerstva, nemocnice,... porusuji "vlastni" zakonik prace. Bohuzel je to bezne, take mam zkusenost.

3 0
možnosti
Foto

V nemocnicích to nikdo řešit nebude, protože by pak asi většinu mohli rovnou zavřít. Ministr si toho je dobře vědom, ale neustále se bude tvářit, že se žádný problém neděje a hlásat, že se o problémech nemá mluvit, protože to odrazuje případné nové zaměstnance.

0 0
možnosti
Foto

R^Popis reality je stejně "sprostý" jako Zákoník práce...;-)

4 0
možnosti
Foto

Běžné řešení stylem "problém, o kterém se nemluví, neexistuje."

0 0
možnosti
JK

Autorko, píšete, že s poděkováním složenky nezaplatíte. Ale jak jej tak asi mají zaplatit lidé s výdělky kolem min. mzdy. Se mzdou zdr. sestry je musíte zaplatit úplně v pohodě.

1 1
možnosti
Foto

Záleží, kde jako sestra pracujete a za kolik. A kolik musíte oddělat přesčasů, aby jste ty složenky "v pohodě" zaplatil. Jsou i sestry, které tu minimální mzdu berou. Sestry s tabulkovým platem v nemocnici jsou na tom lépe, pokud dělají na směny. Já osobně jsem měla jednu dobu dvě práce, uklízela jsem kanceláře, pracovala jsem na ARO, takže s maximem příplatků a dělala jsem i dvacet služeb za měsíc, když bylo potřeba a k tomu ještě nárazově brigády, abych zaplatila nájem v Praze, mohla nějak normálně fungovat a něco ušetřila. Kdybych měla rodinu, tak už by to asi tak jednoduché nebylo. Protože bych třeba chtěla být občs i doma a mít nějaký osobní život. Vzhledem k tomu, že pracuju ve zdravotnictví, zaměřuju se na komentáře k tomu, jak to v něm funguje.

A mimochodem tady si třeba můžete přečíst, jak se jeden z politiků ANO staví k tomu, kolik je mzda k "neuživení": https://zpravy.aktualne.cz/domaci/jsem-pracujici-nezamestnany-tvrdi-mistopredseda-ano-vokral/r~bd03be58a7c211e9a01c0cc47ab5f122/?fbclid=IwAR2gF4T87ROgTZCXzyF_6JXQh8yQjlXyyrYJYFuIfkJzaEU7Mi2LBM5jerY

4 0
možnosti
VD

Tak on to není žádný kšeft, narozdíl od padesátkrát denně vřískajícího Alzáka...

0 0
možnosti
Foto

Co ten s tím má společného?

2 0
možnosti