Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Největší tragédií Národního divadla je komedie

Nevyhledávám recenze, pokud se něco chystám zhlédnout v divadle nebo v kině. A to především proto, aby mě autor neovlivnil. Po zhlédnutí představení Zkrocení zlé ženy tento přístup možná přehodnotím. 

Už na gymnáziu jsem slyšela, že na činohru máme raději chodit do menších divadel. Nedávno jsem narazila na blogerku, která popisovala svůj útěk z ND po zhlédnutí Krále Leara. A stále jsem si říkala, mně se to nemůže stát, ale na Krále Leara radši nepůjdu. 

Nosila jsem v sobě jakousi posvátnou úctu k Národnímu divadlu, která se ve mně uhnízdila v raném dětství. Z části to bylo pro to, že do Národního divadla se jezdilo jen svátečně a velký díl na tom má i způsob, jakým “Národní divadlo” lidé vyslovují. “Byl jsem v Národním divadle,” říkají lidé s takovým důrazem, že je to něco velikého a vznešeného. A přece jen – kdo hraje v ND – je už přece někdo! Činohra jménem Zkrocení zlé ženy není zdaleka nic tak vznešeného.

Abych vám mohla popsat, co se na pódiu dělo (i když si nejsem jistá, jestli ten děs zvládnu analyzovat), musím alespoň ve zkratce přiblížit děj. Otec má dvě dcery, hodnou a milou Biancu (Jana Pidrmanová / Marika Šoposká) a nezvladatelnou, sebevědomou a panovačnou Kateřinu (Lucie Žáčková / Pavla Beretová). Bianca má hodně nápadníků, ale otec jí neprovdá, dokud bude starší sestra Kateřina svobodná. Tu samozřejmě nikdo nechce. Zde se vynoří Petruchio (David Matásek), který si Kateřinu  hrdinně vezme. Petruchio se poněkud krutějšími způsoby snaží Kateřinu zkrotit, až se mu to podaří a oba se do sebe zamilují. 

Na začátku se přihnali nazí chlapi hrající psy. Než jsem stačila dešifrovat, co tím režisér myslel, začal se odehrávat příběh, který dobře znám. Bohužel teď nemluvím o Zkrocení zlé ženy, ale o pohádce z Tisíce a jedné noci. Na chvíli jsem zaváhala, jestli jsem vůbec na správném představení. David Matásek se připotácel na jeviště opilý, usnul, převlékli ho za šlechtice a těšili se tomu, jaká to bude parádní zábava, až se probudí. 

David Matásek se probudil a s ostatními herci se domluvil, že si zahrají pěknou komedii – Zkrocení zlé ženy. David Matásek se převlékl do role rázného Petruchia a začal dobývat nezvladatelnou Kateřinu. V Shakespearově hře to mezi nimi jiskří, tady to mezi nimi spíše umírá nebo nic nedělá. K celému představení se toho moc říct nedá. Bianca – hvězdička vystřižená ze Super.cz – koketuje nejapně se svými nápadníky na hodině angličtiny. Kateřina působí spíše křečovitě než rázně a panovačně. A vrcholem všeho je Petruchio, který nás uspává svými monology – dialogy  například o koních.

Celé představení postrádá jakoukoliv logiku a erotično, zato srší zvrácenou vykonstruovaností. Nemusíte se ale bát, že by vás představení nezaujalo a nepřekvapilo. Ale pokud se chtete zasmát, jděte radši jinam. Tohle je totiž dokonalá tragédie. Tragédie Národního divadla.

Autor: Lucie Kůsová | čtvrtek 14.2.2013 13:02 | karma článku: 18,64 | přečteno: 1438x
  • Další články autora

Lucie Kůsová

Pionýr brání mír, pionýrka brání Mirka

Vzpomíná Karel Kovanda, český diplomat v důchodu, na jedno z hesel pražského Majálesu v roce 1965. To byl ten typ humoru, někdy směšného, někdy hloupého, jenž utvářel atmosféru studentského majálesu, který byl jedním z mála projevů uvolnění šedesátých let před rokem 1968.

25.3.2013 v 13:30 | Karma: 13,35 | Přečteno: 1304x | Diskuse| Kultura

Lucie Kůsová

Komerce už bylo dost, rozhodli se studenti

“Co se děje ve Stromovce, je hezký festival, ale se studentským majálesem to nemá nic společného,” tvrdí odvážně Štěpán Drahokoupil, který spolu s dalšími studenty Univerzity Karlovy přišel s nápadem zorganizovat studentský majáles, který by měl navázat na tradici pražských majálesů z 60.let.

13.3.2013 v 9:20 | Karma: 12,72 | Přečteno: 1165x | Diskuse| Kultura

Lucie Kůsová

Mám velká prsa a miluji politiku

To zpívá těžko napodobitelnou čenglish ve svém prvním videoklipu s názvem Rich boy slečna, která si říká Nicky Tučková. Za první den ho zhlédlo čtvrt milionu lidí a než tohle dopíšu, je dost pravděpodobné, že se číslo ještě zvýší. Hloupost, negativní reklama nebo parodie?

12.3.2013 v 12:16 | Karma: 18,20 | Přečteno: 4314x | Diskuse| Média

Lucie Kůsová

Poslední dějství života – Láska

Minulý týden přišel do kin francouzsko-německo-rakouský film Láska rakouského režiséra Michaela Hanekeho (Bílá stuha). U filmových kritiků vyvolal nadšení, byl nominován na pět Oscarů, z nichž si pravděpodobně odnese Oscara za nejlepší zahraniční film. V kině ale nadšením skákat nebudete. Láska je film těžce stravitelný, realistický a mrazivě klidný a tichý.

20.2.2013 v 17:46 | Karma: 9,57 | Přečteno: 731x | Diskuse| Kultura

Lucie Kůsová

Heslo generace: Všude a se vším

Za několik let přijde nové dělení dějin lidské společnosti. Na dobu offline a online, která vznikla s rozšířením sociálních sítí. Budeme žít na drátě. Respektive to nebude na drátě ale na vlně. Povede to k tomu, že si lidé začnou běžně měnit identitu?

18.2.2013 v 20:21 | Karma: 10,52 | Přečteno: 628x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2203x
Napůl v Česku, napůl v Kanadě. Doma i v zahraničí se věnuji copywritingu a digitálnímu marketingu, srdce mi ale stále visí v médiích. Studuji Žurnalistiku na FSV UK. Spoluorganizuji Česko je nano a spoluvlastním firmu nanoSPACE. Hory mi přirostly k srdci, ale byla to složitá cesta na podpatcích v 2000 metrech, než jsem si uvědomila, že pořádné horské boty na hikování jsou vlastně fajn.