Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Temná noc a Dva vojáci

Zda věříte nebo ne, v Rusku je skvělých interpretů frontových písní více. Mezi nimi ovšem, zdá se mi, Mark Bernes, přeci jenom tak trochu vyčnívá. Jiní pěvci mají třebas jeden megahit, Mark jich má ale hned několik. A je nutno vzít i v úvahu, že mnohé písně o válce vznikli ke konci 2. světové, nebo až po ní. To kupříkladu píseň „Temná noc“ Marka Bernese je z roku 1943.

Černá je noc, jen střely sviští zde nad stepí Jen vítr fouká zde do drátů, jenom hvězdy mrkají V tmavé noci vím, moje láska ještě nespí U kolébky na tváři slzy ti tečou potají Jak já mám rád, pohled tvých laskavých jasných očí Jak jen bych chtěl zlíbat jemné rty dětí mých, mámyTa temná noc, moje drahá, pořád nekončíA zlá, rozlehlá, nevlídná step, leží mezi námiJá věřím tobě, nejdražší družce života mého,Víra ta, od kulky mně v temné noci uchránila…Pořád spokojen kráčím do boje smrtelného Já vím, že čekáš s láskou na mě, jsi moje dobrá vílaSmrt je strašná, nejednou jsem se s ní potkal v stepi,Vždyť i teď ona, nade mnou pořád kroužíVím, čekáš, spokojeně spí jen naše děti Myslím na vás, a mám vás rád, jak jen to umí muži

Mark Bernes byl především herec, na zpěváka neměl ani potřebný hlasový rozsah. Ve svých předchozích filmech ale shodou okolností i zazpíval. Ty jeho filmové písničky se pak vždy stali mnohem známější než samotné filmy. Film "Два бойца - Dva vojíni (bojovníci)“ ve kterém píseň „Temná noc“ zazněla, je o dvou přátelích. Oba byli vojáci. Natáčelo se v ateliérech ve středoasijském městě Taškent. Do tohohle slunečního města v Uzbekistánu se v čase války filmaři z Moskvy přestěhovali. Ve scénáři ale žádná píseň nebyla. Režiséru Leonidu Lukovovi se ovšem nezdálo, že by vojíni, kteří tráví hodně filmového času ve krytu, tam byli bez muziky. Právě do scény, která byla připravována, by se nějaká písnička dala vsunout. Skladatel filmové hudby Nikita Bogoslovskij si tedy hned sednul za klavír a zabrnkal svou představu melodie, která by se k té zmíněné scéně asi hodila. Básník Vladimír Agatov pak údajně za chviličku napsal slova beze škrtů a oprav. Zdá se, že jak hudba tak i text písně spadli odněkud z nebe. Je tedy jasné, že žádný překlad se k původnímu textu nemůže ani zdaleka přiblížit. Jde tam v podstatě o to, že voják myslí na svou rodinku, kterou nechal doma, a se svou manželkou, kterou pořád moc miluje, vede fiktivní rozhovor.

Nahrávací studio bylo právě zamčené, tak aby se nezdržovali, zámek ve spěchu jednoduše odrazili. Píseň se také hned napoprvé podařilo nahrát. Tu první matrici s nahrávkou ale prý zničili slzy jedné pracovníčky nahrávacího studia. I na vojáky bojující na fronte měla tahle píseň hodně emotivní vliv. Není tedy určitě pravda, že sovětský vojáci bojovali jenom pod vlivem vodky, jak to někteří říkají. Film byl promítán přímo v první linii, ve vojenských i polních nemocnicích a všude kde se jen dalo. Píseň zněla na žádost vojáků každou chvíli z rozhlasu. Moc se líbila i samotnému maršálu Žukovovi. Z vojnových písní to byla jeho nejoblíbenější. Jaký vliv měla píseň „Тёмная ночь“ na zvrat ve 2. světové válce, se nedá přesně odhadnout. Marka Bernese ale změnila z herce na zpěváka. Marka na tuto dráhu nikdo nepřemlouval, byl to jednoduše příkaz. Nacvičil jsi ještě několik dalších písní a vyjel na dlouhé koncertní turné, které se posouvalo pořád na západ. skupina "Ruskij razmer" ТЁМНАЯ НОЧЬ группа "Русский Размер"

"Basta" группа Баста Темная ночь

kytara

akordy

ruský text notyakordy  zdroj 123  spolupráce na článku Drahoslav MikaМарк Бернес и Никита БогословскийMark Bernes, Nikita Bogoslovskij a plody jejích spolupráce

film "Два бойца" http://io.ua/v9f56f1663d5c91bc1021a21147dfcc97http://warfilms.ru/314-dva-boyca-1943.html .

______________

Autor: Viliam Kusi | pátek 11.5.2012 22:53 | karma článku: 12,08 | přečteno: 1314x
  • Další články autora

Viliam Kusi

Na východ od ráje 4

- Rusko mělo ve svém čele pořád nějakého despotického vladaře. Jenom devadesátá léta byla v téhle široké zemi ve znamení nekontrolované svobody. Vládl zde Boris Jelcin, a ten, jak je známo, nezvládl ani sám sebe. Rusi, kteří si vyjeli v té době do zahraničí, tu svou svobodu a nevázanost dali všem velice hlučně najevo. Nezlobme se tedy už proto na ně, vždyť ta jejich společnost je opět celá různým způsobem celá svázaná... jako ta naše.

16.12.2014 v 5:00 | Karma: 7,37 | Přečteno: 421x | Diskuse| Politika

Viliam Kusi

Na východ od ráje 3

Slovensko žije prezidentskými volbami. Přihlásilo se rekordních 14 kandidátů a na poslední chvíli také pan premiér. Na svém dosavadním postu již udělal co mohl, tak proč pak by nezkusil štěstí. Jestli to nevyjde, stolička předsedy vlády mu zůstává, zaměstnán jako prezident by si ale přišel na téměř dvakrát tolik. Ohrozit ho může snad jenom jeden kandidát - miliardář Kiska. Po prvně kandiduje i příslušník maďarské menšiny. Béla Bugár to ale není, tomu teď zbyli jenom oči pro pláč.

11.3.2014 v 20:20 | Karma: 6,01 | Přečteno: 345x | Diskuse| Politika

Viliam Kusi

Jen pro tvé modré oči, Barbaro

Top modelek jsem si hleděl, přibližně, od Twiggy po Claudii. Později už moc ne. Je jich už nějak mnoho a vypadají též dosti tuctově. Na ulici do takových děvčat narazíte na každém kroku a jsou stejně masivně nalíčené. Trochu mě oslovila jenom jedna. A tu bylo opravdu možné potkat na ulici. Třebas v Budapešti a blízkém okolí. Jestli jste jezdili na dovolenou k moři a ne na Balaton, tak teď toho můžete hořce litovat.

9.3.2014 v 19:19 | Karma: 8,61 | Přečteno: 487x | Diskuse| Osobní

Viliam Kusi

Na východ od ráje 2

Vladimír Mečiar svou, kdysi veleúspěšnou, stranu v uplynulých dnech konečně rozpustil. Ze své penze měl již něco našetřeno, tak si několikapatrovou budovu sídla stany, celou odkoupil do osobního vlastnictví. Pravděpodobně právě tam oslavil i nějaké kulaté dvacáté výročí...

18.1.2013 v 22:02 | Karma: 6,72 | Přečteno: 506x | Diskuse| Politika

Viliam Kusi

Na východ od ráje 1

Slovensko žilo v prvních měsících roku nejen parlamentními volbami, ale především kauzou Gorila. I když v ní byli namočení politici snad ze všech stran, všichni kupodivu chtěli, aby se tahle Gorilí záležitost řádně vyšetřila. Předvolební gulášek se tedy opravdu nevařil jenom z vody.

18.9.2012 v 22:44 | Karma: 7,27 | Přečteno: 645x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 763x
Jako malý kluk jsem si vymýšlel nová slova pro písně. Nějak mi to zůstalo.