Skilling, Fastow a Kalousek

Patrně se ptáte, co mají jména z nadpisu společného. Někteří možná ani nevědí, kdo je to ten Skilling a Fastow. Pak vězte, že Jeff Skilling a Andy Fastow patřili mezi hlavní představitele zázraku jménem Enron, firmy v níž Skiliing dělal provozního ředitele (CEO) a Fastow finančního ředitele (CFO). Enron oficiálně zkrachoval na počátku roku 2002, kdy se na světlo světa dostaly podrobnosti o účetních machinacích a vyvádění dluhů do fiktivních společností. Když se dnes řekne Enron, znalým věci se vybaví pojem "kreativní účetnictví".

Možná vám není jasné, co to má společného s Kalouskem. Paralela s Enronem mě napadla po přečtení několika článků z minulého týdne o tom, že státní dluh poprvé od 90. let klesl. Tohle tvrzení mě samozřejmě zaujalo, vzhledem k tomu, že státní rozpočet každoročně generuje minimálně stomiliardové deficity. Jak by tedy mohlo být možné, aby státní dluh poklesl?

Vysvětlení je poměrně jednoduché a z těchto mediálních výstupů snadno pochopitelné. Na počátku července Ministerstvo financí (pod vedením Miroslava Kalouska) rozhodlo o snížení výpůjční potřeby o 110 až 140 mld. Kč. Snížení výpůjční potřeby je možné proto, že si stát v minulých letech půjčoval více peněz, než bylo reálně potřeba, což není nic neobvyklého. Odbor řízení státního dluhu tak reaguje na výhodné podmínky na trhu, také je třeba mít určitou rezervu pro případ, že by na trhu naopak byly podmínky nevýhodné a mohly by být problémy s prodejem státních dluhopisů. Dluh byl tedy snížen rozpuštěním části této nahromaděné rezervy, která byla uznána za přebytečnou. Můžeme spekulovat, zda měly na dobu, kdy byla rezerva rozpouštěna, nějaký vliv blížící se volby (v červenci byl ještě předpokládaným termínem květen roku 2014).

Jak jsem již napsal, na těchto operacích v zásadě není nic neobvyklého, ikdyž se objem těchto rezerv jeví poměrně vysoký, přesto to Miroslav Kalousek vydává za úspěch výborného hospodaření. To považuji při již zmíněných velikostech rozpočtových schodků za poměrně odvážný názor. Uznávám, že nazvat to "kreativním účetnictvím" je trochu přehnané. Je však třeba si uvědomit, že podobné snižování dluhu není nikterak složitý proces a pokud budou mít tyto hrátky s čísly úspěch u veřejnosti, můžeme se podobných úkonů dočkat i v budoucnosti, možná ve větší míře. I z těchto rezerv se však platí úroky, takže nejsou zadarmo.

Jedno je jisté, zatímco Skilling a Fastow skončili ve vězení, Kalouskovi to samozřejmě nehrozí. Minimálně za tohle "kreativní účtování" ne.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Kurečka | čtvrtek 17.10.2013 22:19 | karma článku: 10,74 | přečteno: 346x
  • Další články autora

Ondřej Kurečka

Sobotkův dream team

8.1.2014 v 20:13 | Karma: 14,43

Ondřej Kurečka

Cyklistický rok 2013

30.12.2013 v 21:10 | Karma: 7,08

Ondřej Kurečka

Trafikant Rusnok

20.12.2013 v 20:42 | Karma: 12,58