Konec vlády Goldman Sachs?

Američtí regulátoři se dohodli na konečné podobě pasáže rozšiřující tzv. Dodd-Frankovu reformu a Zákon pro ochranu spotřebitelů. Nový předpis bývá označován jako Volckerovo pravidlo podle patrně historicky nejuznávanějšího šéfa Federálního rezervního systému Paula Volckera. Dodd-Frankova reforma, která byla přijata jako reakce na finanční krizi let 2007-2008, tak bude rozšířena o pravidla výrazně omezující možnosti obchodování bank na vlastní účet. Volckerovo pravidlo by mělo vstoupit v platnost v létě roku 2015.

Zavedení tohoto pravidla postihne široké spektrum finančních institucí a omezí jejich ziskovost. Účelem je zamezení přílišnému riskování u bank z důvodu posílení stability finančního systému. Americké banky tak budou moci obchodovat jen s pěnězi klientů, obchodování na vlastní účet bude omezeno pouze na určité druhy zajišťovacích operací a na podporu kurzu při úpisech cenných papírů. Vyňaty jsou také operace s vládními dluhopisy. Omezeny pak budou také finanční transakce mezi bankami a hedgeovými fondy.

Omezení obchodů na vlastní účet banky by mělo také výrazně omezit praktiky, kdy banka sázela proti cenným papírům, jejichž koupi předtím doporučovala svým klientům. Podobných skandálů se v posledních letech událo velké množství.

Zavedení tohoto pravidla sice postihne všechny velké americké finanční instituce, za společnost, která bude postižena nejvíce, je však považována ta nejslavnější z nich - Goldman Sachs, na jejíchž ziscích mají operace, jenž mají být omezeny, největší podíl v porovnání s ostatními americkými bankami (35% oproti průměrným 27 %). 

Právě poteciální vliv Volckerova pravidla na Goldman Sachs je na tomto předpisu nejzajímavější. Goldman Sachs je mýty opředená instituce, která je středobodem mnoha konspiračních teorií. Před dvěma lety dokonce v živém vysílání BBC jeden soukromý investor prohlásil, že GS ovládá svět. Je všeobecně známým faktem, že wallstreetské insituce mají na tvorbu amerických zákonů a regulatorních pravidel obrovský vliv, za tímto účelem si také platí desetitisíce lobbistů, také personální přesuny mezi těmito společnostmi a americkou administrativou jsou dobře známé. Je to však Goldman Sachs, komu je přikládán největší vliv a to nejen na americkou politiku, přestože například podle bilanční sumy GS zdaleka není největší americkou finanční institucí.

Stačí se letmo rozhlédnout po světě, šéf Evropské centrální banky Mario Draghi je bývalým zaměstnancem Goldmanů, stejně jako jeho krajan a bývalý italský premiér Monti. V době, kdy vypukla poslední finanční krize, měli Goldmani "svého zástupce" přímo v americké vládě, byl jím ministr financi Hank Paulson, který před nástupem do úřadu dělal dokonce přímo výkonného ředitele (CEO) GS. Taktéž Robert Rubin (ministr financí v Clintonově éře) působil před nástupem do úřadu v GS (dokonce 26 let). Neúspěšný kandidát na prvního přímo zvoleného českého prezidenta - Vladimír Dlouhý - pracuje jako konzultant rovněž pro tuto firmu. A tak bychom mohli pokračovat.

A tato společnost má být v následujících letech nejvíce postižena přijetím nového regulatorního předpisu. Můžeme jen spekulovat, zda to může znamenat jisté přeskupení sil a omezení moci Goldmanů. Do implementace Volckerova pravidla ještě zbývá více než rok a půl, to je jistě dost času, aby se tento vývoj snažila mocna wallstreetská lobby zvrátit. Taky není pochyb o tom, že pokud nové pravidlo bude mít nějaké mezery, investiční banky jich dokáží využít a regulatorní pravidla mají téměř vždy mezery. Můžeme si být celkem jistí, že se na 900 stránkách, na nichž je toto opatření popsáno, pár mezer najde.

Nechme se překvapit, co zavedení nového pravidla skutečně přinese, pokud nakonec skutečně přijato bude. Já se přiznám, že jsem již docela skeptický ohledně účinnosti dalších regulatorních předpisů.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Kurečka | středa 11.12.2013 22:11 | karma článku: 8,51 | přečteno: 426x
  • Další články autora

Ondřej Kurečka

Sobotkův dream team

8.1.2014 v 20:13 | Karma: 14,43

Ondřej Kurečka

Cyklistický rok 2013

30.12.2013 v 21:10 | Karma: 7,08

Ondřej Kurečka

Trafikant Rusnok

20.12.2013 v 20:42 | Karma: 12,58