Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Počkej, on ti to jednou řekne…

Pes Bobeš. Je to pravá venkovská směs, otec netopýr, matka náhoda. Je hodně pačesatý, černý, docela veliký a dost divoký, rád vyzpěvuje a otravuje všechny ženské v okolí, takže připomíná Jimiho Morrisona zamlada. A taky je úplně nevychovaný, nezná žádné povely a kromě podlézání plotu a kradení rohlíků neumí žádné psí kusy.

Bobeš bydlel u svojí paničky v domku na malé vesnici. Když panička zestarala a nemohla se o dům starat, prodala nemovitost mým přátelům a pro dobrou vůli přihodila i Bobše. A tak se můj kamarád stal proti své vůli páníčkem vořecha.

Což o to, když si pořizoval dům na vsi, počítal kamarád s nějakým tím štěkacím hlídačem. Vlastně na toto téma uspořádal rozsáhlou přednášku s důrazem na důležitost čisté rasy a ušlechtilého rodokmenu. Hodně velebil exotická plemena, samé kavkazské a brazilské kultivary, a vysvětloval nezbytnost přísného a důsledného výcviku zvířete již od zavalitého štěňátka. Tím chtěl vysvětlit, proč Bobše ne. Po celou dobu na něj manželka, děti, bývalá majitelka a Bobeš se zájmem koukali. Manželka a děti zájem možná jen předstírali, ale Bobeš, zalezlý pod křeslem v obýváku s uloupeným rohlíkem v hubě, byl novým páníčkem zcela fascinován. Tato přednáška byla proslovena po podpisu kupní smlouvy, těsně před tím, než mu bývalá majitelka s úsměvem vložila konec vodítka do překvapené ruky a odjela autobusem v dál. 

Můj kamarád vydržel Bobše nenávidět asi dvacet minut. Ono je těžké někoho proklínat a hanět, když se na vás dotyčný kouká jak na svatý obrázek. Nakonec ho vzal na milost slovy: No jo, ty si špína!, načež mu Bobeš olízal kus auta, boty, ruce a obličej, kam až dosáhl, a začal zlatý věk jejich přátelství.

 Bobeš se i nadále chová jako pes – občůrává ploty a patníky, nadává sousedům přes plot, loví vše, co se pohybuje, od pavouků po divočáky, snaží se podhrabat pod plotem, krade rohlíky a bábovky ze stolu, kouše malé děti a miluje tu krásnou salašárku u sousedů. Zajímavou proměnou ovšem prošel ten můj kamarád. Tady předesílám, že není slabomyslný, není malé dítě, které věří na mluvící zvířata, a nepracuje u cirkusu. Přesto zřejmě věří, že Bobeš umí mluvit. Nejprve si s Bobšem povídal tak nějak normálně, prostě mu vyprávěl, co celý den dělal, kdo ho jak naštval a jak je život na pendrek. Pak začal každou větu končit slovíčkem viď, které tak nějak předpokládá kvalifikovaný souhlas naslouchajícího. Třeba: To je krasavice, viď? směrem k salašárce, nebo To je debil, viď? na jejího páníčka.  To vyvolalo u manželky a pubertálních dětí záchvaty posměchu, což ovšem paradoxně vedlo k posílení vztahu mezi páníčkem a pejsůnkem. Ty mi rozumíš, viď?

A pak začala fáze Řekni, a ta trvá dodnes. Vypadá to asi takhle: přijdu k nim na návštěvu, dostanu kávu a sklenku a obložený chleba a ohřátý guláš a bábovku (jsou velmi pohostinní), sedneme si kolem stolu, Bobeš si zaleze pod křeslo. Začnu vyprávět nějakou úžasně vtipnou historku, a když se blíží brilantní pointa, kamarád náhle zařve na Bobeše: Řekni Teto, já jsem pejsůnek zlobivej a sežral jsem půl kila špeku! Normálka jsem ho ukrad ze stolu! Řekni Teto já jsem špína! Bobeš to sice neřekne, ale dobře ví, že se mluví o něm a tváří se důležitě.  Já jsem psí teta a mám po historce, ti dva se vzájemně drbou, děti se tváří rozpačitě a manželka utrousí: Počkej, ty vole, von ti to jednou řekne...

Autor: Vanda Kunzová | čtvrtek 6.11.2014 14:41 | karma článku: 23,06 | přečteno: 957x
  • Další články autora

Vanda Kunzová

Magna prokrastinata vulgaris (obyčejná líná machna)

Mám práci. Tedy kromě svého zaměstnání, povinností vůči dceři na vysoké škole (poslat prachy a balík se zimní bundou), vůči té mladší doma (uvařit) a kočce (nakrmit a drbat) a těch dalších běžných crcání kolem domácnosti mám ještě hezkou, zajímavou a vlastně docela tvůrčí práci. Je to něco mezi psaním, redigováním, korekturami a ilustracemi. Baví mě to a občas to i trochu přidá do stále napjatého domácího rozpočtu. Jediným problémem je dokopat se k tomu...

24.10.2014 v 10:57 | Karma: 21,96 | Přečteno: 1066x | Diskuse| Ostatní

Vanda Kunzová

Proč staří lidé nespí

Včera v noci o půlnoci mě ze spánku vytrhlo hlasité vzlykání z dětského pokoje. No on už to vlastně není dětský pokoj, protože moje mladší dcerka, která v něm žije, je právně dospělá, ale to nic nemění na tom, že když zaslechnu noční pláč, má pupeční šňůra sebou škube a mateřské srdce se svírá.

6.10.2014 v 9:40 | Karma: 28,58 | Přečteno: 1629x | Diskuse| Ostatní

Vanda Kunzová

Večírek s Marlonem

V dubnu jsem si ošklivě zlomila ruku, což mě uvrhlo jednak do nepohyblivé invalidity, jednak do uslzené sebelítostivé žravosti. Abych trochu vyvážila nepřízeň osudu, hojně jsem polehávala s dobrou knihou a cpala se čokoládou a šunkovými chlebíčky, které u mě spolehlivě fungují proti všem chmurám. V létě jsem místo běhání a plavání prodělala dlouhou a zprvu dost bolestivou rehabilitaci a naučila jsem se dělat spoustu věcí jednoruč (třeba mazat chleby sádlem a obkládat kolečky kyselé okurky). Teď jsem zase jakž takž funkční a zdravá a čeká mě podzimní společenská sezóna.

16.9.2014 v 14:24 | Karma: 19,24 | Přečteno: 815x | Diskuse| Ostatní

Vanda Kunzová

Zvracená dovolená

Nikdy jsem nebyla ten pravý dovolenkový tip. Nebaví mě prohlížet katalogy cestovek, nudí mě promítání diapozitivů z cizích prázdnin, nechci nikam daleko plout či letět a tam se mučit představou, že mojí kočce se po mě stýská a soused nám vytopil byt. Jsem prostě pecivál.

6.8.2014 v 11:46 | Karma: 15,93 | Přečteno: 941x | Diskuse| Ostatní

Vanda Kunzová

Alergie

Jsem alergická na větu: Na to jsem alergická. Jakmile ji zaslechnu z úst svých dcerušek, orosím se, začnu se dusit, stoupne mi tlak a mám silnou nemateřskou touhu házet uvařené jídlo do záchodu a drsně při tom klít. Většinou zvítězí mé lakomé já, takže jídlo plné alergenů nevyhodím, ale sním, a pak si pláču na špeky. Pokud jako já máte dvě děti, obě alergické, ovšem každé na něco jiného, máte dost přesnou představu, jak složitý může život matky být.

30.7.2014 v 9:32 | Karma: 13,08 | Přečteno: 703x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1461x
Píšu ráda.

Seznam rubrik