Romeo, Julie a tma.

Kdo by neznal knihu od Otčenáška Romeo, Julie a tma. Jak by také ne, náhodou vím, že je součástí maturitních otázek každé střední školy, kterou má nyní téměř každý. Vzdělanost v našem českém národě stále stoupá a  stoupá, je to tak „in“ mít co nejvyšší vzdělání a mít se  co nejlépe. Ale co v sobě skrývá tato romantická novela z období protektorátu, jaké poselství vepsal Jan Otčenášek do jejich řádku? Lásku, Odvahu a Lidskost především.  A neztratili se nám někam náhodou?

 

Hlavními  hrdiny knihy Romeo, Julie a tma je mladý zamilovaný pár čelící hrůzám války, za kterou samozřejmě nemohou. Láska si nevybírá. Ocitne se v každé době. V době Temna, kdy lidé obrací se k sobě zády a ze strachu a z vlastní malosti se dopouštějí těch nejhorších zločinů.Tak jako je i udání nevinné a něžné Ester končící její vlastní smrtí. Ester je duchaplná a dobromyslná dcera lékaře a v okamžiku, kdy má nastoupit do Terezína se neprovinila ničím jiným, než tím, že se narodila jako židovka. Jako by za to mohla. Osud jí do cesty přivede Pavla, citlivého chlapce s dobrým srdcem, který na rozdíl od většiny bojících se lidí v sobě zažehne jiskru lásky. Navzdory nebezpečí, které hrozí nejenom jemu, ale i celé jeho rodině, rozhodne se dívku zachránit před všemi hrůzami světa. Ukrývá ji v malém pokojíčku a z počáteční jiskry vznikne plamen. Všude kolem zuří válka se všemi jejími bolestmi, vládne zde atmosféra strachu a psychického teroru. Láska se ale nedá, bojuje se všech sil, na zradu svých vlastních lidí ale zapomněla. Udavač Rejsek je nejenom záporná postava této knihy, ale i tak trošku charakterem lidí v dnešní době. Proti lidské zlobě je i láska v době Temna bezbranná.

Láska je láska, je i obětavá. Ester miluje Pavla víc než sebe a v okamžiku, kdy pochopí, že není úniku, že  i když před nástupem do koncentráku jí zachránill Pavel,tak Lidská Zloba má v tomto případě prvenství a sama sebe vydá všanc svým vrahům. Její jediná starost je, aby ten, kdo jí zachránil, sám unikl nebezpečí a žil. Krásný případ opravdové a skutečné lásky.

Jak uvádí sám autor, Láska je okamžikem, kdy se v člověku vyjevují právě ony světlé stránky charakteru začasto až bezbranné, o to však v působivější podobě. Láska, hodná toho jména, je pro něho okamžik, kdy člověk přestává myslet jen na sebe a kdy v rodícím se vztahu rodí se i jeho nová, nesobecká budoucnost.

Podobně tak i kniha Zakázaná láska od našeho českého autora Evan Swan. I ona popisuje lásku mladých lidí, lásku, bez které se nedá žít a svět by nebyl světem. I oni se stanou obětí doby, do které se narodili, je to naše doba současná a přesto, že se ničím neprovinili, přesto spáchali trestný čin. Trestný čin je trestný čin, ze šťastných zamilovaných lidí – sestřičky Evy a studenta filosofie Honzíka – se rázem stanou zločinci století a jediným, čím se provinili, je to, že se narodili do této doby. Lásku již ale odehnat nemohou, ta se v nich zaklínila a tak vědomě porušují zákony této země.

A co mají obě knihy společné? Pojednávají o milostném a něžném vztahu mezi mladým mužem a mladou ženou, hrdinové obou knih se neprovinili ničím. Hovoří o tom nejdůležitějším, co dělá člověka člověkem. O Lásce a o Odvaze vzepřít se svému Osudu.

A  v čem se odlišují? Ester nakonec ve jménu svojí Lásky zahyne, nezabije jí ale společný nepřítel země, ale zrada z vlastních řad. Eva s Honzou se však dokážou vzepřít zákonům vlastním země a hlouposti nastavených pravidel. Je to jako v pohádce o Zakletých labutích, ve chvíli, kdy ji vlastní společnost odsoudí a chce jí upálit pro její zanícení v srdci, stane se Zázrak a oba dva zachrání.

A to je to, co potřebujeme. Šťastné konce. Láska je čin.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Kuntová | neděle 2.11.2014 13:00 | karma článku: 5,25 | přečteno: 369x
  • Další články autora

Eva Kuntová

Důvody, proč jít na koncert.

14.2.2016 v 13:00 | Karma: 4,59

Eva Kuntová

11 důvodů, proč jít na ples.

11.2.2016 v 19:00 | Karma: 6,19

Eva Kuntová

Fantóm opery

24.1.2016 v 13:00 | Karma: 7,89

Eva Kuntová

Selektivní mutismus.

10.1.2016 v 13:00 | Karma: 9,62

Eva Kuntová

Tři bratři

31.12.2015 v 13:00 | Karma: 8,20