Důvody, proč jít na koncert.

Pozitivní vliv hudby na vývoj dítěte je dnes nezpochybnitelný. Nejde jen o vnímání rytmu, ale i harmonie a melodie. Kromě toho to má i pozitivní vliv na emocionální vývoj dítěte.
  1. S milým úsměvem se zeptáte svého milovaného synáčka, jestli nechce po delší době zase jet do McDonaldu. Kluk se zaraduje a je ochoten s vámi jet do horoucích pekel.
  2. Jen tak mimochodem, když už tam budete, mu oznámíte, že kromě jiného pojedete i na Bacha, Vivaldiho a Mozarta. Kluk vytřeští oči a zeptá se: „ Mami, ty nevíš, že Mozart už umřel?“¨
  3. To sice víte, ale hudba, hudba tu zůstává. Tentokrát v podání Dvořákovi Symphony Orchestra Prague v komorním obsazení s varhanami a sólovým zpěvem. V Zrcadlové kapli Klementinu jste ještě nikdy nebyla, tak se začnete těšit na kulturní zážitek.
  4. U skříně vás popadne panika. Krutá pravda bolí, protože šaty z minulého roku jsem vám upnuté a vypadáte jak nacucaná vosa. Vyřešíte to volnou halenou a sukní, ale opět si v duchu slíbíte, že se sebou začnete něco dělat.
  5. Klukovi dáte slavnostní kalhoty, bílou košili s proužkem a modrý pulovr. Přeci jenom jede do Prahy na koncert.
  6. Slovo koncert vám v hlavě rezonuje a vnukne vám představu černých lodiček. Je sice únor, ale co se dá dělat. Vytáhnete lodičky, které jste si nedávno koupila ve slevě.
  7. Svůj veliký omyl záhy pochopíte. Klopýtáte v těch lodičkách z Masarykova nádraží až ke Karlovu mostu a najednou si připadáte jako nějaký nebohý poutník, který právě  podstoupil křížovou cestu na cestě k osvícení. Co se dá dělat, za krásu umění  se musí trpět.
  8. Váš milý muž vám dá instrukce, že Klementinum je tam někde vlevo, kde jsou černoši v námořnických uniformách u kostela. Černochy najdete, Klementinum nikoliv. Muž programátor vás naviguje podle mapy v Googlu. Sice vás napadne, že se můžete zeptat, ale většina kolemjdoucích mluví jinou řečí.
  9. Vracíte se zpátky, muž u pokladny naštěstí mluví česky. Usedáte v Zrcadlové kapli a jste ráda, že všude kolem jsem zvědavý cizinci, kteří si všechno fotí. Vytáhnete foťák a začnete také zběsile fotit.
  10. Většina cizinců má na sobě džíny a svetry, tváří se spokojeně a pohodlně. Jste ráda, že můžete sundat lodičky.
  11. Krása hudby vám vyrazí dech. Nejste zde totiž samoúčelně, ale za zcela jasným účelem. Začátkem března jde váš milovaný synáček na koncert v hudební škole a v téměř stejné sestavě bude hrát. Jen ty varhany jim tam budou chybět. Tak musí přeci vidět a slyšet, jak to má správně vypadat.
  12. Kryštůfek zpozorní a začne si podupávat nohou do taktu. Při Malé noční hudbě od Mozarta vám šeptá, že tuhle hudbu zná. No prosím, a pak, že Mozart umřel.
  13. Kdo tady málem umře při zpáteční cestě, jste vy v těch lodičkách. Sliby se musí plnit nejenom o vánocích, ale i v únoru. Jdete do McDonaldu i s těmi slevovými kupóny, které Kryštůfek přinesl ze školy. Abyste mohla uplatnit slevu, musíte si ještě koupit jablečný džus. Objednáte si a zaplatíte jeden malý nebohý cheesburger (šaty prominou) a ve vlaku zjistíte, že ho ten kluk do té krabice s dětským menu nedal. A tak hezky se na vás smál, ale vy, vy jste bez jídla. Máte hlad, bolavé nohy, ale v duši hezký pocit, že ten život je prostě fajn. Jen ten číz vás mrzí.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Kuntová | neděle 14.2.2016 13:00 | karma článku: 4,59 | přečteno: 141x
  • Další články autora

Eva Kuntová

11 důvodů, proč jít na ples.

11.2.2016 v 19:00 | Karma: 6,19

Eva Kuntová

Fantóm opery

24.1.2016 v 13:00 | Karma: 7,89

Eva Kuntová

Selektivní mutismus.

10.1.2016 v 13:00 | Karma: 9,62

Eva Kuntová

Tři bratři

31.12.2015 v 13:00 | Karma: 8,20

Eva Kuntová

Štědrý den a oslava narozenin.

24.12.2015 v 13:00 | Karma: 8,50