Dokážete si představit lásku mezi sourozenci?

V knize TABU se pojednává o incestu mezi sourozenci, který však nevznikl vědomě, ale na základě toho, co se skutečně děje a co skutečně může v blízké budoucnosti ohrozit budoucnost dětí ze zkumavky.

Není se co divit, dnešní uspěchaná doba jenom přispívá k tomu, aby se ztrácela plodivá možnost mužů i žen, i když zrovna v této knize není příčinou neplodnosti ženina neschopnost, ale muž a jeho pomalé spermie.

V naší malé zemičce je v současné  době incest mezi sourozenci trestně stíhán, pamatuje na to paragraf 245 a tento paragraf  chce dokonce trestat odnětím svobody až na dvě léta. Panečku. Jak ale k tomu přijdou hlavní hrdinové, kteří zrovna prožívají svojí první velkou romantickou lásku a nemohou za to, že se narodili ze zkumavky a pak se potkali.

Co kdyby se ale narodili v jiném čase a v jiném prostředí. Co na ten incestík říká historie?

Olympští bohové. Ty jsem měla vždycky nejradši. Podle antické mytologie byl Zeus zrozen spojením sourozenců Krona a Rhey, které zplodil Úranos se svou matkou Gaiou. Zeus v tradici pokračoval sňatkem se svou sestrou Hérou, a nakonec i spojením s Rheou (matkou).

Oidipus. Podle věštby Oidipus nevědomky zavraždil svého otce Laia a když se stal hrdinou, vzal si za manželku svou matku královnu Lokastu, s níž měl dva syny. Jak praví staré báje :Quod livet lovi non licet bovi (co je dovoleno Jovovi, není dovoleno volovi). Tak ten byl za svůj omyl ztrestán morem v Thébách, a poté zmrzačen a exkomunikován.

Egypt a Řecko. Tak ti využívali kultovní představu o spojení božských sourozenců Usira a Esety a sami uzavírali sourozenecké svazky. Krvesmilstvo u faraonů ve starověkém Egyptě bylo dokonce běžnou praktikou. Pozadu nezůstali ani Egypťané, tam byly sourozenecké sňatky panovníků v určitém období dokonce i povinné. Kdo by neznal Kleopatru, tato velmi chytrá žena pocházela ze sedmého po sobě následujícího manželství bratra a sestry.

Platon. Tak to bude asi oblíbenec Slávka, copak na filosofické fakultě, tam se toho probírá hodně. Tak ten vytvořil utopii, kterou uvedl v díle O státě, a podle ní zakázal všechna manželství kromě svazku bratra a sestry. Ten tento svazek považoval za vyjímečný. Copak Platon.

Inkové. Ti měli asi nějaké speciální praktiky a přesto, že v privilegovaných rodech byly nejužší pokrevní sňatky dokonce předepsány, tak neexistuje záznam o nějaké degeneraci.

Křesťanství. Známá historka o tom, jak po zkáze Sodomy odešla Lotova rodina do ústraní. Mezitím se jeho žena proměnila v solný sloup a milým dceruškám nezbylo nic jiného, než svého otce opít a zplodit s ním děti. Už tenkrát děti neposlouchaly a dělaly si, co chtěly, ale bylo to přeci pro záchranu rodu.  

Ale pozor, jinak se ale biblické texty zmiňují o incestu jako o poklesku, který je třeba trestat a to řádně :,, Kdo by spal s ženou svého otce, odkryl nahotu svého otce. Oba musejí zemřít, jejich krev padne na ně. Kdyby si někdo vzal svou sestru, dceru svého otce nebo své matky, aby spatřil její nahotu a ona spatřila jeho nahotu, je to potupa; budou vyobcováni před zraky synů svého lidu. Odkryl nahotu své sestry, ponese následky své nepravosti.“

No prosím, to je dilema. Jak k tomu ale přijde Eva s Honzou, copak je láska opravdu tak velký hřích, že si zaslouží potrestání? Odsoudí je tato společnost, zavře je snad do vězení jenom kvůli tomu, že porušili zákony této země?

A kdo za to vlastně může? Děti, rodiče, nebo snad společnost, která nastavila pravidla tak, že dárcovství vajíčka a spermie je dobrovolné a anonymní, takže se klidně může stát to, že se potkají dva mladí lidé, zamilují se a pak zjistí, že jsou sourozenci. To není fikce, žádná utopie, ale realita dnešních dnů založená na skutečných událostech. A o tom právě tato kniha je, o lásce a o skutečných problémech dnešní doby.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Kuntová | pátek 24.10.2014 16:00 | karma článku: 10,92 | přečteno: 782x
  • Další články autora

Eva Kuntová

Důvody, proč jít na koncert.

14.2.2016 v 13:00 | Karma: 4,59

Eva Kuntová

11 důvodů, proč jít na ples.

11.2.2016 v 19:00 | Karma: 6,19

Eva Kuntová

Fantóm opery

24.1.2016 v 13:00 | Karma: 7,89

Eva Kuntová

Selektivní mutismus.

10.1.2016 v 13:00 | Karma: 9,62

Eva Kuntová

Tři bratři

31.12.2015 v 13:00 | Karma: 8,20